Κ. Φραγκογιάννης: Επιτυχία η υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε ομιλία στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που έλαβε χώρα σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρίγκιπα, διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα.

Στις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την ομιλίας του στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα, διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Κ. Φραγκογιάννης εστίασε στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν χθες και σήμερα, επισημαίνοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας». «Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Με τη σειρά του, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, τόνισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής/ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν πέραν του Κ. Φραγκογιάννη και του Ι. Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο υπουργός Επενδύσεων, Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Φαλίχ, ο υπουργός Εμπορίου, δρ Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας, Αμπντουλάχ μπιν Αμερ Αλ-Σουάχα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών, καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Λούμπνα Αλ-Ολαγιάν και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More