Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτην Ελλάδα η Μπέρμποκ με «καυτή» ατζέντα: Τι θα συζητήσουν με τον...

Στην Ελλάδα η Μπέρμποκ με «καυτή» ατζέντα: Τι θα συζητήσουν με τον Δένδια όλο το παρασκήνιο

Μετά την αναβολή του Ιουνίου λόγω κορωνοϊού, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουλίου με «καυτή» ατζέντα στις αποσκευές της.

Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η ενέργεια και τα «βήματα» που πραγματοποιούν τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απεξαρτηθούν από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και κατά προέκταση της κεντρικής Ευρώπης και η Γερμανία εξαρτάται πλέον από τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία επιθυμεί να ενισχυθεί ο ενεργειακό ρόλος της Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μπορεί να τροφοδοτεί την τεράστια Γερμανική βιομηχανία, η οποία αναμένεται να περάσει δύσκολες στιγμές λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Όσο κλείνουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου οι Ρώσοι τόσο περισσότερο «στριμώχνεται» η οικονομία του Βερολίνου.

Όπως υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές στο emea.gr, η κ. Μπέρμποκ, αναμένεται να έχει μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και κατά πόσο μπορεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ενίσχυση της κεντρικής Ευρώπης.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αυτός είναι ένας βασικό στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός προϋπήρχε εδώ και χρόνια και δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικάνοι επέλεξαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για «πύλη» εισόδου προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα ενημερωθεί και για την πρόοδο που σημειώνεται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν της Ισραηλινής ΑΟΖ και μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα φτάνει στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα μεγάλα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Ελληνική, την Κυπριακή, την Ισραηλινή και την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Επομένως, η ειρήνη στην περιοχή αυτή είναι βασικό ζητούμενο για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., για να απομονώσουν την Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έτσι, η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας αποτελεί πλέον μείζον ζήτημα για την Γερμανία, ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ, που θέλουν να απομονώσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν θεωρείτε τυχαίο το γεγονός πως τόσο ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασαν τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που η Γερμανία ασκεί κριτική στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται για ακόμη μια φορά να αναφερθεί με χάρτες και αποδείξεις στην αναθεωρητική στάση του καθεστώτος Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί πρόβλημα μονάχα της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ε.Ε.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο ο Ερντογάν προκαλεί και επιτίθεται στην Ελλάδα, τόσο απομονώνεται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.