Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυγενάκης: «Νοικοκυρεύουμε το άναρχο αθλητικό τοπίο που παραλάβαμε»

Αυγενάκης: «Νοικοκυρεύουμε το άναρχο αθλητικό τοπίο που παραλάβαμε»

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας». Tο 7ο νομοσχέδιο της αθλητικής μεταρρύθμισης κατά την 4ετή θητεία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «όχι».

Δεκτή έγινε η τροπολογία με τίτλο «παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου – Συμμετοχή διαιτητών στα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ * Ανάθεση διενέργειας διαγωνισμού στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των ΝΠΔΔ “ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ” και “ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ”». Την υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, επισήμανε πως: «Ολοκληρώνουμε σήμερα αυτόν τον κύκλο της αθλητικής μεταρρύθμισης. Ολοκληρώνουμε ένα πλούσιο νομοθετικό έργο που εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες. Οι επτά αθλητικοί νόμοι δεν υπαγορεύονται από κάποια νομοθετική μανία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα, να νοικοκυρευτεί το άναρχο αθλητικό τοπίο στο σύνολό του, το οποίο παραλάβαμε. Να θεσπιστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης των φαινομένων, που αποτελούν μάστιγα για τον αθλητισμό, όπως το ντόπινγκ, η χειραγώγηση και η βία. Να απελευθερωθούν νέες δυνάμεις. Να ακολουθήσει ο αθλητισμός την πορεία της ψηφιοποίησης του κράτους.

Μια νομοθετική διαδρομή με πολλά εμπόδια και ανηφοριές στην αρχή, αλλά όσο προχωρούσαμε ολοένα και περισσότερα μέλη της αθλητικής μας οικογένειας έγιναν συνταξιδιώτες μας!
Μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση πολλών συναδέλφων. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι ρυθμίσεις, που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, δεν επρόκειτο να φτάσουν ποτέ στη Βουλή. Με πείσμα και εμπιστοσύνη στο έργο μας όμως τα καταφέραμε. Και όχι μόνο ψηφίσθηκαν, αλλά εφαρμόζονται και έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ακόμη πως «ο ελληνικός αθλητισμός αξίζει να πρωταγωνιστεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις και να ανέλθει στην κορυφή που του αρμόζει και που τον θέλει όλη η ελληνική κοινωνία να βρίσκεται! Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά για τον αθλητισμό, που αξίζει στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Η Ελλάδα αλλάζει! Ο αθλητισμός αλλάζει!».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 27 άρθρα. Θωρακίζει ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες και ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της αθλητικής νομοθεσίας και εισάγει νέες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, προβλέπει για:

* Τη συμμετοχή όλων των διαιτητών ποδοσφαίρου, εν ενεργεία και μη, στην Ένωσή τους και εκείνης στη ΓΣ της ΕΠΟ, ως μέλος της και του Προέδρου της στην ΕΕ της ΕΠΟ.
* Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων Βασιλίτσας και Σελίου, μέσω της ανάθεσης εκπόνησης των Μελετών και των Διαγωνισμών στο ΤΑΙΠΕΔ
* Τη διευκόλυνση της λειτουργία των σωματείων του τριάθλου και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας τους, με τη συμμετοχή στα όργανά τους και εν ενεργεία αθλητών.
* Τον εξορθολογισμό των απαγορεύσεων συστέγασης ερασιτεχνικών σωματείων με εμπορικές επιχειρήσεις.
* Τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας για τις Επιτροπές Δεοντολογίας των Ομοσπονδιών.
* Την έννοια «κρατική χρηματοδότηση» των Ομοσπονδιών, στην οποία εμπίπτει και η ετήσια τακτική επιχορήγησή τους από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και η χρηματοδότησή τους με ποσοστό των εσόδων από τη φορολογία των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων.
* Τις διευκολύνσεις των σωματείων νησιωτικών περιοχών για την απασχόληση και την αμοιβή των προπονητών τους.
* Τον εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών αθλητικών σχολών.
* Τη συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και αγώνες.
* Την Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή, η οποία αντικαθιστά, σταδιακά, την έντυπη Κάρτα Υγείας Αθλητή.
* Την εξομοίωση της μισθολογικής κατάταξης των Κωφών Ολυμπιονικών με εκείνη των Παραολυμπιονικών.
* Το πλαίσιο που διέπει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους και τις Εκδηλώσεις Άθλησης για Όλους.
* Την αποζημίωση στα μέλη των Κλιμακίων Ελέγχου (που στελεχώνονται από υπαλλήλους του Υφυπουργείο Αθλητισμού) των αθλητικών φορέων.
* Τη δυνατότητα σε σωματεία και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να διοργανώνουν δρομικές δραστηριότητες, που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της οικείας και της διεθνούς ομοσπονδίας.
* Την απαγόρευση συμμετοχής Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρείας σε αθλητικές διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης με την κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
* Τη θεσμική ενίσχυση του Μητρώου Αθλητικών Φορέων.
* Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, όπου θα εκπροσωπείται και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
* Την ενδυνάμωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.).
* Την απονομή προνομίων σε διακριθέντες αθλητές και για το έτος 2022, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021.
* Τη μείωση κόστους των κολυμβητικών δεξαμενών των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων με χρήση πετρελαίου θέρμανσης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας