Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑπατζίδη: Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Απατζίδη: Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σε σοβαρές καταγγελίες -που παραμένουν αδιερεύνητες- για σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες και καθηγήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει η κυρία Απατζίδη «σύμφωνα με έγγραφα της Ένωσης για την Ισότητα και το Φύλο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου “ΛΙΛΑ ΠΑΟΥΖΕ” που λάβαμε, το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου έχει γίνει αποδέκτης πλήθους καταγγελιών φοιτητριών και καθηγητριών για σεξουαλική παρενόχληση από τον τ. Αντιπρύτανη του Πανεπιστήµιου Πελοποννήσου και καθηγητή του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, Αστέριο Τσιάρα.

Το Πανεπιστήµιο αποφάσισε τη διεξαγωγή Ε.Δ.Ε. από την οποία προέκυψε οµόφωνο πόρισµα που πρότεινε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του τ. Αντιπρύτανη, για αναξιοπρεπή και ανάρµοστη συµπεριφορά, για πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικότερα προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας φοιτητριών και συναδέλφων του καθώς και για εργασιακή παρενόχληση. Με βάση το  πόρισµα  της  Ε.Δ.Ε.,  o  Πρύτανης  παρέπεµψε  τον  καθηγητή  στο  Πειθαρχικό

Συµβούλιο των µελών ΔΕΠ. Η Σύγκλητος του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου σε συνεδρίασή  της  στις  17/01/2023   αποφάσισε  την  αποχή  από  την  άσκηση  των καθηκόντων του τ. Αντιπρύτανη. Όµως, στις 20/2/2023, µόλις έναν µήνα µετά από την έκδοση της ανωτέρω αποφάσεως της Συγκλήτου και µετά την κατάθεση του πορίσµατος από τον Εισαγγελέα που έθετε την υπόθεση στο αρχείο λόγω τυπικών κυρίως κωλυµάτων, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι καταγγελλόµενες πράξεις έχουν διενεργηθεί, εκδόθηκε νεότερη απόφαση µε την οποία η Σύγκλητος: α) αποφάσισε την ανάκληση της προηγούµενης απόφασης περί αποχής του πειθαρχικώς διωκόµενου από τα καθήκοντά του, και β) γνωµοδότησε κατά της αποχής του, ενώ εκκρεµεί πειθαρχική δίωξη εις βάρος του βάσει των πορισµάτων της Ε.Δ.Ε.

Ακολούθως, την Παρασκευή 7/4 η Υπουργός υπέγραψε την αναστολή καθηκόντων του ελεγχόμενου. Ως συνέπεια των καταγγελιών, τα µέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέµησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ) του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου σε ένδειξη διαµαρτυρίας παραιτήθηκαν. Σε συνδυασμό με την έλλειψη του Συνήγορου του Φοιτητή κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το αίσθημα ανασφάλειας της πανεπιστημιακής κοινότητας εντείνεται.

Τα µέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών εκφράζουν την αµέριστη συµπαράστασή τους στις καταγγέλλουσες και ζητούν την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας προκειµένου να αποκατασταθεί το δικαίωµα των φοιτητών/τριών και των καθηγητών/τριών της Σχολής να εργάζονται-φοιτούν σε ένα ασφαλές και ελεύθερο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον».

Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης δεν φαίνεται να είναι οι μόνες που «ρίχνουν βαριά σκιά» πάνω από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την κυρία Απατζίδου, «έχουν γίνει γνωστά σημαντικά στοιχεία που αφορούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες του εγκαλούμενου τέως Αντιπρύτανη καθώς και του ιδίου του Πρύτανη  της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου».

Βάσει όλων αυτών η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, ρωτάει την υπουργό Παιδείας:

«Το υπουργείο Παιδείας διεξάγει διοικητικούς ελέγχους στα Πανεπιστήμια, και αν ναι, τι έχει διαπιστώσει για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο έλεγχος του καταγγελθέντος προσώπου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο;

Γνωρίζει η υπουργός τις οικονομικές ατασθαλίες που καταγγέλλονται; Ισχύει οτι γίνεται οικονομικός έλεγχος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Πώς προτίθεται το υπουργείο να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου για τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες και τους/τις καθηγητές/καθηγήτριες του Πα.Πελ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας