Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕΕ: Ενίσχυση της δύναμης άμεσης επέμβασης σε δασικές φωτιές

ΕΕ: Ενίσχυση της δύναμης άμεσης επέμβασης σε δασικές φωτιές

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αναπτυχθεί 29 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο να ανταποκρίνονται σε αιτήματα παροχής βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Σε αυτά έχουν προστεθεί επί τόπου 369 πυροσβέστες και πάνω από 105 οχήματα.

Επιπλέον, η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 46 φορές για δασικές πυρκαγιές από 15 χώρες, ενώ περίπου 150 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με σκοπό να στηρίξουν τους τοπικούς πυροσβέστες.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να ζητήσουν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Το rescEU ενισχύει την αντίδραση της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία αποθεματικού που κινητοποιείται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα εθνικά μέσα.

Ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο καλοκαίρι στην Ευρώπη, καθώς φέτος μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 700 000 εκτάρια, η μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί για την περίοδο αυτή από το 2006.

Έως τώρα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί εννέα φορές από πέντε χώρες, με πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση όλο το 24ωρο μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες, καθώς και να κινητοποιούμε την αναγκαία βοήθεια».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας