Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μια σταθερή ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μια σταθερή ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας

Την ανάγκη σχηματισμού μιας σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Open, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα θα είναι η αύξηση των μισθών και είπε ότι θα σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές και θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ στη συνέχεια θα αξιολογήσει τις κινήσεις του. Αμφισβήτησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εάν έκανε τα μισά από αυτά που υπόσχεται η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και την στήριξη των εισοδημάτων. “Θέτουμε ως κεντρικό στόχο του προγράμματος μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

 

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί μέχρι το τέλος της άλλης τετραετίας και το τέλος επιτηδεύματος που είναι “ο τελευταίος φόρος, μνημονιακός, τον οποίο πρέπει να καταργήσουμε”, ενώ υπογράμμισε ότι “την πρώτη τετραετία μηδενίσαμε ουσιαστικά και τον φόρο γονικής παροχής για τον οποίον δεν είχαμε δεσμευθεί”.

“‘Αρα, όλες οι φορολογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν. Όταν λέμε τώρα αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σταδιακή, μείωση 30% μείωση στα τεκμήρια το 2025” επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε:

“Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες τον Μητσοτάκη κι όχι τον Τσίπρα; Για έναν απλό λόγο: ότι ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσίπρας σε αυτά τα οποία είχε πει έκανε τα εντελώς ανάποδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, αυτήν της 21ης Μαΐου.

“Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά, δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους, θέλω στις 19 εναπομείνασες ημέρες να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας, θέλω να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός», είπε και προσέθεσε:

“Θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, δε, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακρίβεια την χαρακτήρισε εισαγόμενη, είπε ότι η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, και δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη “γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες”, ενώ σε σχετική ερώτηση για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία, που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ και τα θεωρεί ανακριβή διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022.

Παράλληλα κάλεσε όποιον γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές “ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ”.

Τέλος αναφερόμενος στο ΦΠΑ είπε ότι η μείωση του δεν λειτουργεί, και επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το εν λόγω μέτρο δε λειτούργησε και η μείωση πιστώθηκε κατ ουσίαν στους παραγωγούς και όχι στους καταναλωτές.

«Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Ναι Μειώθηκε η τιμή; Όχι. Δεν δουλεύει. Δεν κερδίζει ο τελικός καταναλωτής. Είναι και δημοσιονομικό το θέμα και δεν είναι αποτελεσματικό. Ο ΦΠΑ όταν μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία θα τον μειώνουμε σταδιακά για όλους” είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων.

“Αυτά που λέει ο κ. Τσιπρας δεν τολμά να τα κοστολογήσει. Είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Εμείς ότι λέμε το κάνουμε. Το τέλος επιτηδεύματος θα το καταργήσουμε στη δεύτερη τετραετία σταδιακά. Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντελώς ανεφάρμοστα.

 

Προσωπικό στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αποψινή θεματική εκδήλωση για την υγεία τόνισε εκ νέου ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είπε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις, θα ενισχυθούν οι πόροι και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά ενώ μίλησε για καλύτερο σύστημα διακομιδών. «Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα πως προσελκύουμε γιατρούς. Όμως έχουν γίνει κάποια βήματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια. Αν ήσαστε καπνιστής εμπίπτετε στις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κοστολογηθεί από καθηγητές κάθε μέτρο για να μάθει ο κόσμος πόσο κοστίζει,

Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. «Δείτε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος και της Ισπανίας. Η δική μας δούλεψε», τόνισε.

Αναφερόμενος στους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα το θέμα της στέγασης και των υψηλών ενοικίων, και μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση και δήλωσε πως θα διπλασιάσει τους πόρους.

Αναφέρθηκε και στις φοιτητικές εστίες και είπε πως κατασκευάζονται για δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές ενώ αυξήθηκε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. «Έχουμε ένα σχέδιο πως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί εκ νέου, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο μέσω και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών. Αναφέρθηκε, δε και στις επιλογές στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν πήγε σε λογική επιλογών από το star system.

 

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά

 

“Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την 13η σύνταξη που λέει ο κ. Τσιπρας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 70 δισ. «Τα μισά από αυτά που λέει αν ήθελε να τα κάνει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα. Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Εμείς για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και για αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά δώσαμε 200-300 ευρώ. Θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “καλωσορίζω την αλλαγή στην τουρκική ρητορική αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες, η “γαλάζια πατρίδα” είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να συζητήσω οτιδήποτε αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εφόσον επανεκλεγώ θα επιχειρήσω μία προσωπική επαφή με το νικητή των εκεί εκλογών ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της πρόσφατης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.

 

Κράτησα τις δεσμεύσεις μου και σήμερα είναι πιο ισχυρή η χώρα

 

«Αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξη μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο OPEN για τις φωνές που μιλούν για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Η Ελλάδα κάνει ήδη έρευνες για υδρογονάνθρακες, χωρίς την άδεια κανενός», υπογράμμισε.

Για τις εκλογές στην Τουρκία είπε ότι δεν θα τοποθετηθεί για τις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα, ενώ τόνισε ότι εφόσον ο ίδιος εκλεγεί θα επιδιώξει μια προσωπική επαφή είτε με τον κ. Ερντογαν είτε με τον κ. Κιλιτζάρογλου.

Για την επέκταση στα 12 μίλια είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αλλά «το ποτέ και το πως θα γίνει δεν θα σας το πω».

Για την επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το Σουδάν, σημείωσε: «Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση αυτή στο Σουδάν. Το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Κάναμε τη δουλειά μας σωστά. Είχαμε και μια συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια πώς πετάμε. Μέχρι σκυλιά καταφέραμε να φέρουμε πίσω. Χρειάστηκε να δοθεί ειδική άδεια. Τέλος καλό όλα καλά. Τις Ένοπλες Δυνάμεις τις έχουμε για να διεκπεραιώνουν τέτοιες αποστολές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Η κάλπη που πρέπει να δώσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι της ενισχυμένης. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα παίρνει πιο γρήγορα αποφάσεις. Και με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διάφορες. Τελικός κριτής είναι ο λαός. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πουν οι πολίτες».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με “Δήμητρες”. Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα τέτοιας κυβέρνησης, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε “και δεύτεροι να είμαστε αν βγαίνουν τα κουκιά να κάνουμε κυβέρνηση”», πρόσθεσε.

«Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Να επενδύσεις στην τοξικότητα. Φαίνεται και από τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ . Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι. Είναι αυτή η Ελλάδα; Οι αγρότες βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το σποτ; Δεν νομίζω. Δεν είμαστε παράδεισος, αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί κράτησα τις δεσμεύσεις μου και σήμερα είναι πιο ισχυρή η χώρα», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των υποκλοπών και ερωτηθείς αν θα τα έκανε διαφορετικά, αν ξεκινούσε τώρα, ανέφερε: «εμείς πήραμε τα μαθήματα μας, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ και θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται βασικά με τους εξωτερικούς κινδύνους».

Για το δυστύχημα στα Τεμπη, είπε ότι ήταν μια γροθιά στο στομάχι. «Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή κατά πάσα πιθανότητα το ατύχημα δεν θα είχε γίνει. Από αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Να ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι το Σεπτέμβριο», απάντησε.

Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή ειπε ότι εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. «Ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του τον κ. Παππά καταδικασμένο 13-0 και την ίδια στιγμή έχει σύνθημα “Δικαιοσύνη παντού”», συμπλήρωσε.

Για το κόμμα Κασιδιάρη εκτίμησε: «Όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο. Γιατί το έκανε; Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις “Μητσοτακη μας κόβεις, πάμε στον Τσίπρα”. Δύο κόμματα ψήφισαν τη διάταξη».

 

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη:

Δημήτρης Καμπουράκης: Καλή σας μέρα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλημέρα κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλή σας μέρα, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

Παναγιώτης Στάθης: Καλημέρα σας, εμείς ευχαριστούμε.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ψάχνουμε να βρούμε κάτι να σας ρωτήσουμε, έχετε ερωτηθεί για τα πάντα όλο αυτόν τον καιρό, έτσι;

 

Παναγιώτης Στάθης: Να σου πω τι θα ρωτήσουμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλο και κάτι διαφορετικό θα βρείτε.

 

Παναγιώτης Στάθης: Θα βρούμε. Kατ’ αρχήν θα ανεβάσετε τη συνέντευξη στο tik-tok; Πρέπει να την ανεβάσετε, έτσι;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη συνέντευξη; Το tik-tok είναι για πιο σύντομα βίντεο, όπως ξέρετε.

 

Παναγιώτης Στάθης: Είναι για μικρά βίντεο, έχετε δίκιο.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι και φοβάμαι ότι αν ανεβάσουμε αυτή τη συνέντευξη, μάλλον δε θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στη νεολαία.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Πείτε μου κάτι Πρόεδρε, υπάρχει μία αίσθηση την οποίαν την ακούω από δω κι από κει, που λέει ότι εάν η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές -διότι αυτές υπάρχουν τώρα, οι επόμενες εάν θα γίνουν και όταν γίνουν, βλέπουμε- πιάσει 31% θα είναι ήττα κι αν πιάσει 34 θα είναι θρίαμβος. Συμφωνείτε εσείς με αυτό το σχήμα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη που έχουμε μπροστά μας, που είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου.

 

Δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους σε καμία εκλογή. Θέλω προφανώς να νικήσουμε και να νικήσουμε με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για τις 19 μέρες που έχουν μείνει να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας.

 

Γιατί τώρα -γνωρίζετε καλύτερα από πολιτική- πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, αξίζει τον κόπο να δουν αυτά τα οποία κυρίως θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.

 

Αλλά δεν μπαίνω καθόλου στη λογική της ποσοτικοποίησης των στόχων. Θέλω να νικήσουμε και η νίκη, θα σας το πω περιγραφικά, να είναι τόσο καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα ποιος πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος, προφανώς, πρέπει να είναι και ο Πρωθυπουργός.

 

Παναγιώτης Στάθης: Αυτό με την κυβέρνηση, αν δημοσκοπικά τώρα τα πράγματα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο που -από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις- η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, έχετε πει ήδη, σας άκουσα προχθές να λέτε, ότι «εγώ θα πάρω την εντολή, θα ακολουθήσω το θεσμικό δρόμο της συνταγματικής επιταγής». Αυτό σημαίνει ότι συζητώ με το τρίτο κόμμα από την πρώτη Κυριακή, παραδείγματος χάρη, για να φτιάξω κυβέρνηση αν είναι εφικτό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να μπορέσω να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να γνωρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπορώ να σας το πω το βράδυ της Κυριακής.

 

Ένα είναι βέβαιο: θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, το οποίο σημαίνει ότι εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα, έτσι δείχνουν τα πράγματα, προφανώς θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου.

 

Παναγιώτης Στάθης: Το ξαναθέτω και επιμένω κ. Πρόεδρε, γιατί η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάσαμε εδώ στο OPEN δείχνει, αν αυτό το σενάριο προκύψει βέβαια το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου, ότι η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, με βάση επαναλαμβάνω αυτό το σενάριο, φτάνει έως και 153 έδρες. ‘Αρα σχηματίζει κυβέρνηση, θέλω να πω.

 

Εκεί δεν θα πείτε «γιατί να πάω σε δεύτερες εκλογές; Γιατί να βάλω, να μπω στη διαδικασία να πάω σε δεύτερες εκλογές αφού μπορώ να σχηματίσω κυβέρνηση»;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια σταθερή κυβέρνηση, μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.

 

Με ρωτάτε για τη δυνατότητα σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας πω εγώ τι έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός όταν λέει ότι, επί της αρχής, δεν δέχεται για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

 

Θα σας πω μόνο ότι σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα -αναφέρω ενδεικτικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να πει ότι θέλει να αλλάξει το άρθρο 16 υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε, παραδείγματος χάρη, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων- εχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ.

 

Παναγιώτης Στάθης: Και μεγάλες συγκλίσεις, όμως.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία να έχουμε συγκλίσεις. Αλλά εγώ δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή την επιθυμία μου να έχουμε μία σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση η οποία όμως έχει τη δυνατότητα, όπως το απέδειξε αυτή την τετραετία, να διευρύνει τους ορίζοντές της. Nα ενσωματώσει πρόσωπα που δεν ανήκουν παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία και να υιοθετήσει και πολιτικές τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά προοδευτικές.

 

Mιας και χθες ήταν Πρωτομαγιά, καταρχάς θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι όλες οι διαδηλώσεις οι οποίες έγιναν ήταν απολύτως ειρηνικές.

 

Είναι πολύ καλό και ωραίο να βλέπουμε τον κόσμο της εργασίας να τιμά αυτή την ημέρα και να διαδηλώνει με ένα αίτημα, το οποίο και εγώ προσωπικά το συμμερίζομαι πρώτος. Ποιο είναι αυτό; Καλύτεροι μισθοί. Αυτή είναι η κεντρική μας δέσμευση για την επόμενη τετραετία.

 

Μπορείτε μετά να με ρωτήσετε πώς θα το πετύχουμε, γιατί όλοι μπορεί να λένε το ίδιο πράγμα.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ε, θα το ρωτήσουμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλύτερες συνθήκες εργασίας, να μην υπάρχει κατάχρηση του εργαζόμενου από τον εργοδότη. Πολλά από αυτά τα οποία έχουμε κάνει, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, εκεί ακριβώς κατατείνουν. ‘Αδειες μητρότητας, άδειες πατρότητας, τις οποίες δώσαμε για πρώτη φορά. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Και πολλά άλλα τα οποία δεν έχω το χρόνο τώρα να σας τα αναλύσω.

 

Ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση, όμως, και θέλω να σταθώ σε αυτό: είπε ο κ. Τσίπρας χθες ότι καταργήσαμε το οκτάωρο. Καταργήσαμε το οκτάωρο, αλήθεια; Το ξέρετε; Το έχετε ακούσει εσείς; Γιατί το λέω αυτό; Διότι το ’19 ο κ. Τσίπρας έλεγε «ο Μητσοτάκης θα καταργήσει το οκτάωρο και θα πάμε σε επταήμερη εργασία». Τώρα λέει τα ίδια πράγματα, τα ίδια ψέματα.

 

Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με τέτοιου είδους ψέματα.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, αλλά ο κ. Τσίπρας χθες είπε στη Δραπετσώνα, «πια δεν έχουμε ζωή». Και λέει το σύνθημα «Αλλαγή» του Παπανδρέου, του Ανδρέα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πού υπάρχει και πού δεν υπάρχει ζωή και πόσο ο καθένας μπορεί να αντλεί την έμπνευσή του από το απώτατο παρελθόν είναι δικό του δικαίωμα. Εγώ δεν θα υπεισέλθω στον πολιτικό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας.

 

Θα σας πω όμως το εξής: η ελληνική κοινωνία σήμερα, και η ελληνική οικονομία, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Υπάρχουν, όμως, ακόμα μεγάλα προβλήματα.

 

Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Όχι μόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της φορολογίας, μια σειρά από έκτακτα βοηθήματα τα οποία προήλθαν από το πλεόνασμα της οικονομίας.

 

Θα σας πω μια κουβέντα μόνο. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει εμείς και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες. Εκτιμώ ότι αυτή η «έκρηξη» των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες; Αλλά οι αυξήσεις τις οποίες έχουμε δώσει, ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ, οι μειώσεις των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από τον φόρο της γονικής παροχής, όλες αυτές είναι μόνιμες.

 

Παναγιώτης Στάθης: Μόνιμες. Του ΟΟΣΑ το στοιχείο, που το επικαλούνται συνεχώς… Το μείον 7%…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το αμφισβητώ. Το αμφισβητώ και είμαστε σε θέση και σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα εξηγήσει γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία του ‘22. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή, τα συγκεκριμένα…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Εσείς λέτε, αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο λέω είναι ότι είχαμε μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια «ροκανίστηκε» από την αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα το οποίο έγινε σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο του προγράμματος μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Πώς θα γίνει;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω πώς θα γίνει. Κατ’ αρχάς, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Διότι η ίδια η μείωση της ανεργίας, αναγκάζει τελικά τους εργοδότες να πληρώσουν καλύτερους μισθούς.

 

Για δείτε τις αγγελίες στον τουρισμό πριν από δύο χρόνια. Τι πλήρωναν και τι πληρώνουν τώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό καθώς μειώνεται η ανεργία. Καθ’ όσον βελτιώνεται η παραγωγικότητα…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Λέτε ότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί στους εργαζόμενους του τουρισμού;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως έχουν αυξηθεί.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ναι, αλλά η συλλογική σύμβαση δεν είναι υποχρεωτική.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία έχει μεγαλύτερο μισθό.

 

Παναγιώτης Στάθης: Μεγαλύτερο, μεγαλύτερο.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μάλιστα έχουμε συλλογικές συμβάσεις τις οποίες έχουν επεκτείνει, στη Ρόδο, στην Κρήτη, με μεγαλύτερους μισθούς. ‘Αρα ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι μισθοί, είναι να μειώνεται διαρκώς η ανεργία. Να δημιουργούνται πολλές και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας.

 

Παναγιώτης Στάθης: (κακή ποιότητα ήχου) στον τουρισμό, κ. Πρόεδρε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι άνθρωποι στον τουρισμό έχουν δίκιο. Έχουν δίκιο σε πολλά. Και έχουν δίκιο κυρίως για το γεγονός ότι, πράγματι, υπάρχουν σήμερα εργοδότες οι οποίοι εξακολουθούν και καταχρώνται της δύναμης την οποία έχουν, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό να μην είναι ικανοποιητικές.

 

Θέλω να στείλω και από εδώ ένα μήνυμα: τέτοιου είδους εργοδότες να ξέρουν ότι όσο είμαστε στα πράγματα και εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα μας βρουν απέναντι.

 

Δεν μπορώ εγώ να δεχτώ πρακτικές -ειδικά στον τουρισμό- εργαζόμενων που δουλεύουν περισσότερο από ό,τι πρέπει, να δουλεύουν και μην πληρώνονται, καθώς η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν έχει περάσει ακόμα πλήρως στον τουρισμό. Θα είμαστε πάρα-πάρα πολύ αυστηροί…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ωραία. Δεν στέλνετε και ένα μήνυμα στους σουπερμαρκετάδες, Πρόεδρε; Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές συνεχώς. Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν. Δηλαδή κάτι να γίνει εκεί πέρα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ καταλαβαίνω γιατί το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο. Να δούμε τα επίσημα στοιχεία; Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι μια παγκόσμια κρίση και δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη»; Διότι αν ήταν «ακρίβεια Μητσοτάκη» θα είχαμε μόνο εμείς πληθωρισμό και όχι οι άλλες χώρες. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, μιλάνε για «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξέρετε, εάν υπήρχε αισχροκέρδεια, δεν θα είχαμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Υπάρχει πληθωρισμός, είναι πραγματικό το πρόβλημα και γι ‘αυτό και έχουμε σπεύσει να βοηθήσουμε με μια σειρά από μέτρα. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, είχε όμως αποτελέσματα. Έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια σε μια σειρά από τιμές και συμπίεσε μια σειρά από τιμές σε βασικά προϊόντα. Δώσαμε ένα ακόμα κουπόνι, το «Market Pass», για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά με τις αγορές τους.

 

Εάν υπάρχει, εάν κάποιος γνωρίζει τη «μαγική φόρμουλα» για να πέσουν οι τιμές και δεν μας την λέει -εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο τύπου «Δήμητρα» και πώς θα μειώσουμε τις τιμές- να μας το πει, να το υιοθετήσουν και άλλες χώρες για να λύσουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Οι δείκτες και αυτά που περιγράφετε, πράγματι έχουν γίνει προσπάθειες, πρέπει κάποιος να είναι κακόπιστος για να πει ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Οτι, πρώτον, αυτά δεν φτάνουν. Το έχετε πει ο ίδιος. Και δεύτερον, υπάρχει ο κόσμος τον οποίον τον βλέπεις στο σούπερ μάρκετ -είναι καθημερινότητα αυτός ο κόσμος-, ο οποίος ζορίζεται υπερβολικά.

 

Επίσης, παραδείγματος χάρη, δύο ευρώ η βενζίνη. Πριν προλάβει να ανακοινωθεί ότι αυξάνεται η τιμή του βαρελιού, πώς γίνεται στην Ελλάδα να φτάνει και να είναι παραπάνω η τιμή της βενζίνης; Αυτά δεν είναι στρεβλώσεις;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εάν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς των καυσίμων, εδώ είμαστε να τα δούμε και εμείς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εποπτεύουν τα ζητήματα αυτά. Από εκεί και πέρα, για την ακρίβεια θα ξαναπώ αυτό το οποίο σας είπα, εμείς έχουμε στοχευμένα βοηθήσει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Θα μου πείτε, γιατί δεν μειώσατε τον ΦΠΑ; Διότι δεν δουλεύει αυτή η πολιτική, όπου δοκιμάστηκε.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Επιμένετε ότι δεν θα δουλέψει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιμένω πάρα πολύ. Δεν μου λέτε, μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ, μειώθηκε ο καφές;

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Όχι.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πολύ απλά η μείωση του ΦΠΑ δίνει μία πρώτης τάξεως αφορμή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι θα κερδίσουν, αλλά δεν θα κερδίσει ο τελικός καταναλωτής. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες. Ξέρετε, όταν πάω στο…

 

Παναγιώτης Στάθης: ‘Αρα δεν είναι δημοσιονομικό.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι και δημοσιονομικό και δεν θα είναι αποτελεσματικό. Κάποιος θα κερδίσει τα χρήματα αυτά. Ποιος θα τα κερδίσει; Ο παραγωγός, όχι ο τελικός καταναλωτής.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Θα τα χάσει το κράτος και θα τα κερδίσει παραγωγός.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα χάσει το κράτος και δεν θα τα κερδίσει τελικά αυτός ο οποίος…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Αυτό όμως τι σημαίνει; Δεν θα μειωθεί ποτέ ο ΦΠΑ;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον όπου σταδιακά θα μειώνουμε τον ΦΠΑ για όλους. Δεν είμαστε εκεί ακόμα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που λέει η αντιπολίτευση, που θα είναι μία ανακούφιση, προφανώς, στην τσέπη των οδηγών αυτοκινήτων.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Τη στιγμή που θα το πει αυτό η αντιπολίτευση, να μου πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να μπορέσει να αντισταθμίσει τη σημαντική απώλεια των εσόδων.

 

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αυτή τη στιγμή μας ακούνε οι πολίτες και συγκρίνουν. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το δικό μας πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα. Έχει παρουσιάσει ένα κείμενο. Πρόγραμμα επίσημο δεν έχω δει ακόμα να παρουσιάζει, αλλά αυτά τα οποία έχει πει ούτε ο ίδιος δεν τολμά να τα κοστολογήσει.

 

Λοιπόν, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτά τα οποία τους τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Ερχόμενος εδώ άκουσα έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μπελαβίλα αν δεν κάνω λάθος, που τι είπε; «Και τα μισά να κάνουμε, βρε παιδιά, μια χαρά θα είναι».

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, ναι.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας θυμίζει κάτι;

 

Παναγιώτης Στάθης: Δεν μπορούμε να τα έχουμε ελέγξει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, το 2015 τι λέγανε; Τα ίδια πράγματα δεν λέγανε; «Και τα μισά να κάνουμε μια χαρά θα είναι». Μα είναι σοβαρή πολιτική προσέγγιση αυτή; Σας ρωτώ δηλαδή. Εμείς ό,τι λέμε μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί το λέμε αυτό; Πείτε μου εσείς ένα πράγμα για το οποίο δεσμευτήκαμε το 2019 και δεν το υλοποιήσαμε. Είστε δημοσιογράφοι, σας ρωτώ.

 

Παναγιώτης Στάθης: Το τέλος επιτηδεύματος.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τέλος επιτηδεύματος είναι ο τελευταίος φόρος, μνημονιακός, τον οποίο πρέπει να καταργήσουμε. Πράγματι, θα τον καταργήσουμε τη δεύτερη τετραετία σταδιακά. Αλλά την πρώτη τετραετία μηδενίσαμε ουσιαστικά και τον φόρο γονικής παροχής για τον οποίον δεν είχαμε δεσμευθεί.

 

‘Αρα, όλες οι φορολογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν. Όταν λέμε τώρα αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σταδιακή, μείωση 30% μείωση στα τεκμήρια το 2025.

 

Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες τον Μητσοτάκη κι όχι τον Τσίπρα; Για έναν απλό λόγο: ότι ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσίπρας σε αυτά τα οποία είχε πει έκανε τα εντελώς ανάποδα.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, αλλά Πρόεδρε για ποιο λόγο ο ένας λέει ότι εμένα το πρόγραμμά μου κοστίζει 5 δισ. και ο άλλος λέει 80; Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, ακούει ο πολίτης και λέει «μα είναι δυνατόν»; Να πεις 5 και ο άλλος 6 εντάξει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ρωτήστε, φέρτε εδώ αντικειμενικούς καθηγητές. Δεν μπορώ να σας το πω εγώ αυτό, γιατί θα κατηγορηθώ ότι είμαι προκατειλημμένος. Φέρτε αντικειμενικούς καθηγητές να σας κοστολογήσουν κάθε μείωση φόρου του κ. Τσίπρα πόσο κοστίζει. Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω γι’ αυτό, γιατί θα κατηγορηθώ ότι δεν είμαι αντικειμενικός.

 

Παναγιώτης Στάθης: Να σας πω κάτι επ’ αυτού; Λέει ο κ. Τσίπρας: ‘Αρα έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία από τον ΦΠΑ ή την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού ή δεν ξέρω τι άλλο, θα μπορούσαμε με αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το είπε προχθές.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγγνώμη, μα εμείς δώσαμε 50 δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε την οικονομία στην πανδημία. Και άλλα 8 δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

Από πού βγήκαν αυτά τα λεφτά; Δεν βγήκαν σε ένα βαθμό και από τα έσοδα του προϋπολογισμού και από τη φορολόγηση των εταιρειών;

 

Ο κ. Τσίπρας περιγράφει μια πραγματικότητα λες και εμείς δεν έχουμε στηρίξει την κοινωνία. Όπου πηγαίνω -γιατί κάνω πολλές περιοδείες- βλέπω γενικά μια αγορά η οποία κινείται καλά. Βλέπω κόσμο έξω, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, δεν βλέπω πουθενά ξενοίκιαστα μαγαζιά.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, εντάξει. αυτές ήταν εικόνες του πρώτου μνημονίου.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ σας ρωτώ: εάν δεν είχαμε στηρίξει την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας, θα είχαμε αυτή την εικόνα σήμερα; Για δείτε λίγο και κάντε μια σύγκριση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και της Ισπανίας. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Η σύγκριση είναι καταλυτική.

 

Παναγιώτης Στάθης: Εκεί μείωσαν τον ΦΠΑ.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και δεν απέδωσε. Και η Ισπανία δεν έχει φτάσει ακόμα, δεν έχει επιστρέψει, στα επίπεδα πλούτου στα οποία ήταν πριν την πανδημία. Εμείς τα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ. Γιατί η οικονομική πολιτική η δική μας δούλεψε.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Πρόεδρε, πείτε μου κάτι. Δύο παιδιά σήμερα που είναι 30αρηδες, ένα ζευγάρι, παίρνουν αν δουλεύουν και τα δύο, 800 και 800, 1.600 ή 900 και 900, 1.800 ευρώ. Και πάνε να νοικιάσουν ένα δυάρι τώρα να μείνουν και θέλουν 600-650 ευρώ, μαζί με τους λογαριασμούς πάει στα 800-900 ευρώ. Δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Πρέπει να γίνει κάτι. Δηλαδή δεν γίνεται να λέμε «θα στηρίξουμε, θα κάνουμε, θα δείξουμε» και αυτά τα παιδιά να είναι έτσι. Είναι έρμαια, δεν φεύγουν από το σπίτι.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιγράφετε ένα τεράστιο αντικειμενικό πρόβλημα. Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος ποια είναι; Ότι επειδή η οικονομία πάει καλά και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, αυξάνονται και τα ενοίκια. Κάποιος κερδίζει από την αύξηση των ενοικίων, έτσι δεν είναι; Κερδίζουν οι ιδιοκτήτες.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι βέβαια, ναι.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένας από τους λόγους που κάναμε δωρεάν, ουσιαστικά, τη γονική παροχή, ήταν ακριβώς για να μπορέσει η περιουσία να περάσει από τους γονείς στα παιδιά. Μα, θα μου πείτε, δεν έχουν όλοι σπίτια. Όχι, δεν έχουν όλοι, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι. Υπάρχει ιδιοκτησία στη χώρα μας.

 

Παναγιώτης Στάθης: Κατηγορηθήκατε και για αυτό. Ότι είναι για τη μεγάλη ιδιοκτησία μέχρι 800.000.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μας εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πού θέλει να βάλει το «κατώφλι» της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη γνωρίζει πολύ καλά πώς την τσάκισε ο κ. Τσίπρας στους φόρους. Γι’ αυτό και του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά.

 

Πάμε όμως σε αυτούς οι οποίοι νοικιάζουν, γιατί εκεί υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Εμείς τι είπαμε; Θέλουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να δώσει τη δυνατότητα σε ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει ένα σπίτι αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και να πληρώνει τελικά για τη δόση του δανείου που θα πάρει χαμηλότερο ποσό από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε.

 

Αυτό είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Γιατί έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση; Γιατί πολύ απλά ήταν ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα, για το οποίο είμαι διατεθειμένος να διπλασιάσω τους πόρους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι, να πάμε στους 20.000 ωφελούμενους. Kαι αν αυτό είναι επιτυχημένο, θα βρούμε κι άλλους πόρους να το στηρίξουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα υπάρχει…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μπει αυτό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: ‘Αλλες δράσεις που αφορούν τη στέγη έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλούς πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Να δώσω και ένα άλλο παράδειγμα: θα έχουμε σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Στον τόπο μας, στα Χανιά…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Δεν υπάρχει τίποτα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δείτε πόσο ακριβά είναι τα ενοίκια…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Δεν βρίσκεις, δεν βρίσκεις…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύμπραξη, λοιπόν, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Φοιτητικές εστίες, οι οποίες κατασκευάζονται στους χώρους του Πολυτεχνείου. Έχουμε μπόλικους χώρους για δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές. Θα είναι άλλοι 10.000 φοιτητές.

 

Εμείς αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. Μισό λεπτό, γιατί αυτά τα κάναμε ήδη. Ο φοιτητής έπαιρνε 1.000 ευρώ, τώρα παίρνει 1.500, και αν συγκατοικεί, που είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά το ενθαρρύνω, 2.000 ευρώ το άτομο. Δύο χιλιάδες συν 2.000, 4.000 ευρώ για φοιτητές.

 

Λύσαμε το πρόβλημα; Όχι. Έχουμε, όμως, ένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ναι. Έχουμε τόσα σχολάζοντα οικόπεδα ως κράτος. Ποια ήταν η έννοια της αντιπαροχής; Δίνω την αξία του οικοπέδου, κάποιος κερδίζει από την αξία του οικοπέδου. Φτιάχνεις, λοιπόν, μια κατοικία. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με δημόσια οικόπεδα. Ένα κομμάτι θα πάει στον κατασκευαστή για αξιοποίηση, ένα δεύτερο κομμάτι θα περιέλθει σε εμάς για φτηνή στέγη με χαμηλότερο ενοίκιο.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Αυτά θα γίνουν τώρα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

 

Παναγιώτης Στάθης: Στο Υπουργείο Στέγασης; Που θα δημιουργήσετε εφόσον γίνετε κυβέρνηση;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που το λέτε γιατί ήταν κάτι το οποίο το είχα πει αλλά δεν έτυχε, νομίζω, της απαραίτητης προσοχής. Έχοντας τώρα τέσσερα χρόνια εμπειρίας, νομίζω ότι έχουμε μια καλύτερη εικόνα πώς πρέπει να αναδιατάξουμε ουσιαστικά το κράτος και την οργάνωση της κυβέρνησης.

 

Πράγματι, το Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά, πρέπει κατά την άποψη μας να σπάσει σε δύο κομμάτια. Να είναι το κομμάτι της κοινωνικής και της στεγαστικής πολιτικής ένα ανεξάρτητο, μικρότερο Υπουργείο, το οποίο θα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και στο οποίο θα έρθει συνολικά η κοινωνική πολιτική και η στέγαση. Γιατί η κοινωνική στέγη είναι κοινωνική πολιτική. Δεν μιλάμε εδώ για real estate και για ανάπτυξη. Μιλάμε για κοινωνική πολιτική.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ναι, ναι, του κράτους. Ερώτηση. Μια και πάμε στην τετραετία. Εφόσον εκλεγείτε και σχηματίσετε κυβέρνηση, με ποιους θα κυβερνήσετε; Με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσετε; Θα είναι διαφορετικά τα πρόσωπα που θα δούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο; Θα έχουμε περισσότερες γυναίκες; Είπατε, εσείς ο ίδιος το έχετε πει, σε κάποιους τομείς πήγαμε καλά, σε κάποιους δεν πήγαμε καλά. Ποιοι Υπουργοί δεν πήγαν καλά; Γιατί ανασχηματισμό, επί της ουσίας, δομικό ανασχηματισμό, δεν είδαμε.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Πρώτη φορά.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ναι, πρώτη φορά.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Πρώτη φορά το ζήσαμε αυτό.

 

Παναγιώτης Στάθης: Αν δεν θέλετε να πείτε πρόσωπα, να μας πείτε τομείς.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόσωπα δεν θα σας πω. Αλλά μπορώ να σας πω δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι, προφανώς, θα υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες. Και δεύτερον, σίγουρα θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δεδομένο ότι μετά από μια τετραετία…

 

Παναγιώτης Στάθης: Σε ποσοστό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω γιατί οι αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγή μπορεί να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο. Για τις γυναίκες…

 

Παναγιώτης Στάθης: Θα έχουμε αλλαγές; Εσωτερικές;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα έχουμε. Πολλές αλλαγές.

 

Παναγιώτης Στάθης: Σε πρωτοκλασάτους;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλές αλλαγές. Αλλά το μυαλό μου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι στο πώς θα κερδίσουμε τις εκλογές. Και μιας και μιλάμε για γυναίκες, να πω ότι πάλι τηρήσαμε τη δέσμευσή μας για ίση εκπροσώπηση των γυναικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έχουμε οκτώ γυναίκες, επτά άνδρες.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Εννοώ στους εκλόγιμους.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις εκλόγιμες θέσεις. Εκτιμώ ότι θα εκλέξουμε έξι, τρεις και τρεις. Επικεφαλής είναι μία πολύ άξια γυναίκα για την οποία, λυπάμαι που θα το πω ακόμα μία φορά, είδα αθλιότητες να γράφονται στο διαδίκτυο. Για μία νέα γυναίκα αυτοδημιούργητη, η οποία έχει προσφέρει πολλά στον τομέα της δημόσιας υγείας. Και νομίζω με αυτόν τον τρόπο θέλω να φύγω από τη λογική του star system και της επιβράβευσης των αναγνωρίσιμων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο εκτιμάται από πολλούς συμπολίτες μας.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Δεν θα μας πείτε ονόματα και είναι αναμενόμενο. Τομείς; Εγώ νομίζω, ας πούμε, ότι στα νοσοκομεία δεν πήγε καλά η κατάσταση. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αν πάθω κάτι, αν σπάσω το πόδι μου, να πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και να περιμένω οκτώ ώρες να με βάλουν μέσα στα επείγοντα, είναι θέμα. Εκεί πάλι πρέπει να γίνει κάτι. Δεν ξέρω αν είναι δουλειά του Υπουργού, της Αναπληρώτριας Υπουργού, δεν πήγαν καλά, δεν ξέρω τι. Εκεί κάτι πρέπει να γίνει, για παράδειγμα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Να συμπληρώσω, Δημήτρη, και συγγνώμη που παρεμβαίνω, εδώ βλέπω ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο στρατηγικά είναι καλό να το ακούς, «θα φτιάξουμε νοσοκομεία». Είναι καλά στρατηγικά όλα αυτά. Στην καθημερινότητα του πολίτη, θα συμπληρώσω αυτό που λέει ο Δημήτρης, στο Καστελόριζο πήγε απέναντι στην Τουρκία ένας άνθρωπος για το παιδί του.

 

Στην πατρίδα μου, τα Κύθηρα, και το λέω γιατί το ξέρω, γιατί και σε άλλα ακριτικά νησιά συμβαίνει το ίδιο, δεν έχουν παιδίατρο. Γιατί; Γιατί έμεινε έγκυος η παιδίατρος, έφυγε. Αυτά είναι προβλήματα καθημερινότητας. Ακόμα και το μεγάλο σχέδιο το δικό σας, μπορεί να το υπονομεύουν τελικά τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ποιοτική δωρεάν δημόσια πρόσβαση σε όλες και σε όλους, είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για εμένα, για τη δεύτερη τετραετία. Σήμερα θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω πιο αναλυτικά απ’ ό,τι το έχω κάνει μέχρι στιγμής.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Θέλει και λεφτά όμως.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω για τα χρήματα, τις σκέψεις για το πώς μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Μιλάτε για χρήματα. Από τα 3,9 δισ. το 2019, σήμερα θα βάλουμε 5,2 δισ. Το προσωπικό ήταν 100.000, έχει γίνει 107.000. Πρέπει να το αυξήσουμε κι άλλο. Χρειαζόμαστε ακόμα 10.000, νοσηλευτές πρωτίστως, και γιατρούς, σε βάθος τετραετίας. Οι πόροι τους οποίους δαπανούμε για τις υποδομές μας πρέπει να ενισχυθούν. Πώς; Εδώ είναι Ταμείο Ανάκαμψης, για όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα.

 

Ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε κατά 70% την αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ορίζοντα τετραετίας, και σε όλα τα κέντρα υγείας της χώρας. Αυτά είναι εξασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ειδική μέριμνα για τα νησιά μας. Μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Έχουμε δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς. Έχουμε τον μεγάλο πλούτο της νησιωτικότητας που είναι ταυτόχρονα και μία μεγάλη δυσκολία. Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για γιατρούς στα νησιά μας, περισσότερη τεχνολογία -η τηλεϊατρική μπορεί να μας βοηθήσει πολύ- και ένα καλύτερο σύστημα, ας είμαστε ειλικρινείς, διακομιδών και αεροδιακομιδών για τις περιπτώσεις εκείνες που θα συμβεί κάτι σοβαρό σε ένα νησί. Και, προφανώς, δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε μικρό νησί από ένα νοσοκομείο.

 

Παναγιώτης Στάθης: Γιατροί όμως θα έπρεπε να υπάρχουν.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατροί πρέπει να υπάρχουν.

 

Παναγιώτης Στάθης: Δηλαδή γιατροί, από όλες τις ειδικότητες. Τις βασικές ειδικότητες που να μπορούν να ανταποκριθούν, έστω στο πρώτο στάδιο μέχρι να έρθει η αεροδιακομιδή.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σωστό και δεν το έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, τι κάναμε καλά και τι δεν κάναμε καλά. Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε ακόμα το ζήτημα του πώς προσελκύουμε γιατρούς ειδικά, γιατί υπάρχει και το εποχικό ζήτημα εδώ.

 

Έχουμε νησιά τα οποία έχουν δέκα φορές παραπάνω πληθυσμό το καλοκαίρι από τον χειμώνα, αυτό δημιουργεί άλλες δυσκολίες στην αναδιάταξη του Συστήματος Υγείας. Όμως, έχουν γίνει κάποια βήματα, ειδικά -και θα το τονίσω αυτό- στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Όχι, στην πρόληψη έχετε πάει καλά, να σας το πω. Ήταν πάρα πολύ ωραίο το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, ας πούμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ακολουθούν κι άλλα. Εσείς είστε καπνιστής.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ήμουν.

 

Παναγιώτης Στάθης: Το έκοψε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ήσασταν, αν έχετε καπνίσει για μία εικοσαετία, εμπίπτετε κι εσείς στις προληπτικές εξετάσεις που θα γίνουν για καρκίνο του πνεύμονα. Θα κάνουμε στοχευμένες προληπτικές εξετάσεις για να δούμε την κατάσταση του πνεύμονα, για να μπορούμε πάλι να προλάβουμε, ο μη γένοιτο, ενδεχόμενα που μπορούμε να τα θεραπεύσουμε εάν τα εντοπίσουμε νωρίτερα.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Μάλιστα. Πείτε μου και κάτι άλλο ακόμα, κ. Πρόεδρε, η 13η σύνταξη που λέει ο κ. Τσίπρας έχει κάνει γκελ, θέλει ο κόσμος, σου λέει «τι θα γίνει»; Αναδρομικά δεν παίρνω, τη 13η μου είχε πει ότι θα μου τη δώσει, την έκοψε ο Μητσοτάκης. Βλέπουν κάτι τέτοια και σου λένε, «ώπα, εδώ είναι λεφτά».

 

Παναγιώτης Στάθης: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «το δίνω και αναδρομικά». Λέει «δίνω».

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Θα δώσετε, δεν θα δώσετε; Υπάρχει τέτοια πιθανότητα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας είπα, δίνει 70 δισ. Για όλα αυτά τα οποία θα δώσει πρέπει να μας πει πού θα τα βρει. Επειδή δεν πρόκειται να τα βρει και δεν θα σας πει, θα σας πω εγώ ότι αυτό το οποίο -για να επανέλθω σε αυτό το οποίο είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- τα μισά από αυτά τα οποία λέει, αν πήγαινε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα. Σας το λέω με απόλυτη…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Τα μισά;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μισά από αυτά τα οποία λέει, αν ήθελε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Πάντως, τα αναδρομικά είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν δίκιο οι συνταξιούχοι.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων, δεν έχουν δοθεί τα δώρα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Και δεν έχουν δοθεί και σε αυτούς που προσέφυγαν, όσων, στη Δικαιοσύνη.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δόθηκαν μόνο σε αυτούς οι οποίοι προσέφυγαν.

 

Παναγιώτης Στάθης: Σε βάθος χρόνου, υπάρχει περίπτωση να δοθούν κάποια αναδρομικά, κ. Πρόεδρε;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς αυτή τη στιγμή τι κάνουμε κατ’ αρχάς; Πάμε να δούμε συνολικά το πακέτο συντάξεων. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, έως και 8% γι’ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

 

Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους, τους τσάκισε. Και βγαίνει ο κ. Τσίπρας σήμερα και μιλάει για συνταξιούχους και αναφέρεται στον νόμο Κατρούγκαλου, ωσάν να μην ήταν δική του πρωτοβουλία. Λοιπόν, τους τσάκισε ο κ. Τσίπρας.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Εσείς γιατί δεν τον καταργείτε;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς τι κάνουμε αυτή τη στιγμή; Δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους για πρώτη φορά. Και για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά -και αυτό ήταν ένα απόνερο του νόμου Κατρούγκαλου-, τους λέμε τι; Κοιτάξτε να δείτε, καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή το να μην παίρνεις καμία αύξηση και να μειώνεται απλά λογιστικά η προσωπική σου διαφορά δεν είναι αποδεκτό. Πήγαμε και δώσαμε από 200 έως 300 ευρώ.

 

Και δεσμεύομαι ότι εκείνοι οι συνταξιούχοι, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα εξακολουθούμε να τους ενισχύουμε έως ότου η προσωπική διαφορά τους σβήσει τελείως με τις σταδιακές, ετήσιες αναπροσαρμογές των συντάξεων.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Γιατί δεν την καταργείτε τώρα, παρά δίνετε από πάνω λεφτά;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ουσιαστικά την καταργούμε σταδιακά. Η προσωπική διαφορά σβήνει από τις αυξήσεις των συντάξεων.

 

Παναγιώτης Στάθης: Λοιπόν, πάμε λίγο στα εθνικά; Βλέπουμε ένα άλλο κλίμα στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό. Εναγκαλισμούς, «επιθέσεις φιλίας» κλπ. Συζητείται, όμως, εντόνως τον τελευταίο καιρό, ιδιωτικά σε διπλωματικούς κύκλους, ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία ενδεχομένως θα ξεκινήσει ένας διάλογος συνολικός για τη διευθέτηση προβλημάτων. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να λένε ακόμα και για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θαλασσίων ζωνών.

 

‘Ακουσα τον Akar να το λέει, το λένε κάποιοι στην Ελλάδα, κάποια κόμματα στην Ελλάδα και μάλιστα μιλούν για διάφορα σενάρια συγκυβερνήσεων κλπ. Μπορείτε να μας το ξεκαθαρίσετε λίγο αυτό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξή μας.

 

Καλωσορίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά δεν έχω και αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Και η «γαλάζια πατρίδα» είναι ένα δομικό συστατικό του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία χρόνια, που συνιστά μία εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας.

 

Αν θέλουμε η Τουρκία πραγματικά να δείξει ότι ενδιαφέρεται να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα, ως καλοί γείτονες που πρέπει να είμαστε, πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και εν προκειμένω το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε, προφανώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, ούτε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποστρατικοποίηση των νησιών, όταν από την απέναντι πλευρά έχω την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου, απέναντι στα ελληνικά νησιά.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Υπάρχει μια κριτική σε αυτό, να σας πω. Πρώτον, θέλω να μου πείτε εάν κατά τη γνώμη σας θα έχει κάποια διαφορά η εκλογή Erdoğan ή του Kılıçdaroğlu. Δεν ξέρω αν μπορείτε και ως Πρωθυπουργός να τοποθετηθείτε επ’ αυτού.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ και δεν πρέπει. Και δεν θα τοποθετηθώ γιατί στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία…

 

Παναγιώτης Στάθης: Και δεύτερον…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα επιχειρήσουμε και θα επιχειρήσω προσωπικά μία απευθείας προσωπική επαφή, είτε με τον κ. Erdoğan είτε με τον κ. Kılıçdaroğlu, για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το νήμα της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος.

 

Μιλήσατε, ας πούμε, πριν για τους υδρογονάνθρακες. Μα η Ελλάδα ήδη κάνει τις δικές της έρευνες και δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να το κάνει. Αλλά ξέρετε ότι και οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν έναν πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα. Ό,τι κάνουμε τώρα. Και αν εντοπίσουμε κάτι νοτιοδυτικά της Κρήτης θα προφτάσουμε…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Θα το βγάλουμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα προφτάσουμε, αλλά θα είμαστε οριακά. Να σας δώσω μια ατζέντα; Μερικά ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος ή της Πολιτικής Προστασίας είναι ζητήματα στα οποία θα μπορούμε κάλλιστα να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Δεν συνεργαστήκαμε τώρα; Δεν στείλαμε πρώτοι την ΕΜΑΚ μας; Δεν έχουμε οικονομικά ζητήματα; Έχουμε πολύ μεγάλο τουρισμό, έχουμε πολύ μεγάλο διμερές εμπόριο με την Τουρκία.

 

‘Αρα, έξω από τα δύσκολα γεωπολιτικά ζητήματα υπάρχει μια θετική ατζέντα την οποία εμείς έχουμε φροντίσει να την αναπτύξουμε. Η οποία μπορεί σε κάθε περίπτωση…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Υπάρχει, όμως, και κριτική, Πρόεδρε, από την άλλη πλευρά, από την αριστερή πλευρά, που λέει, «πολλά έδωσε ο Μητσοτάκης για όπλα. Πολλά». Χρειάζονταν τόσα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν από μια δεκαετία σημαντικών αποεπενδύσεων, ουσιαστικά.

 

Αν θέλουμε αυτή την στιγμή να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες μας, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά.

 

Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία που να μην μπορεί κανείς ποτέ να διανοηθεί να κάνει σκέψεις που ενδεχομένως να μας εμπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη.

 

Τι κάναμε, λοιπόν; Εμείς κάναμε αυτές τις επενδύσεις. Ποια είναι η πορεία των δημόσιων οικονομικών; Η Ελλάδα το ‘22 είχε καλύτερα δημόσια οικονομικά από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε. ‘Αρα δεν «τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα». Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις τις οποίες τις κάναμε κυβέρνηση προς κυβέρνηση. Ξέρετε ποιοι δυσαρεστήθηκαν; Μόνο οι μεσάζοντες των όπλων.

 

Παναγιώτης Στάθης: Οι μεσάζοντες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ στεναχωρήθηκαν. Βλέπω και διάφορα τα οποία γράφονται, για τον απλούστατο λόγο ότι, ας πούμε, στα Rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν ουσιαστικά. Διακρατικά.

 

Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κόπτεται ξαφνικά για την εγχώρια βιομηχανία ή την όποια προστιθέμενη αξία, ειδικά στα πλοία, μήπως τελικά κόπτεται για τους μεσάζοντες; Μήπως αυτοί είναι που τα λένε, που του τα λένε όλα αυτά;

 

Και στα F-35, τα οποία τώρα παραγγέλνουμε, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα. Ξαφνικά είδαμε μια πρόταση έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Υπάρχουν, λέει -η μετεξέλιξη ξέρετε των αντισταθμιστικών του παρελθόντος- άλλα 600 με 700 εκατομμύρια. Όχι, ευχαριστώ. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το πακέτο καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο, ότι υποδομές είναι θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία.

 

Παναγιώτης Στάθης: Κόπτεται για τους μεσάζοντες ο Τσίπρας, βαριά κουβέντα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λέω, το ξαναλέω, ευθέως, όταν ασχολείται και μας ασκεί κριτική για διακρατικές, αφήνοντας υπονοούμενα κιόλας. Aνταποδίδω λοιπόν εγώ την κριτική αυτή και του λέω ότι όλα αυτά του τα λένε οι διάφοροι μεσάζοντες που βρέθηκαν έξω από το παιχνίδι.

 

Παναγιώτης Στάθης: Δώδεκα μίλια, κ. Πρόεδρε, νότια της Κρήτης. Δυτικά το κάναμε. Νότια της Κρήτης;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Το πότε και το πώς θα γίνει, προφανώς σέβομαι πάρα πολύ την καλή μας σχέση και τη δυνατότητα που μου δίνετε να εμφανίζομαι στην εκπομπή σας, αλλά δεν θα σας το πω εδώ.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα, αλλά μιας και μιλάμε για ένοπλες δυνάμεις, όταν σας πήρε ο Φλώρος τηλέφωνο και είπε «θα κατεβάσω κομάντος μαζί με ένα C-130 να πάρω τους Έλληνες από το Σουδάν», δεν σκέφτηκε ο Μητσοτάκης ότι υπάρχει πιθανότητα να μου σκοτωθούν τρεις φαντάροι ή να μου ανατινάξουν το αεροπλάνο και να καταστραφώ πολιτικά ή να έχω τεράστιο πρόβλημα πάλι;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση αυτή την οποία καταφέραμε και δρομολογήσαμε στο Σουδάν. Χαίρομαι γιατί πραγματικά μπορέσαμε και βγάλαμε όλους τους Έλληνες οι οποίοι ήθελαν να φύγουν και σε συνεργασία με άλλες χώρες. Όταν πήραμε την απόφαση να στείλουμε το C-130, συνομίλησα προφανώς με τον Υπουργό, με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

Πάντα, ξέρετε, όταν πετάς σε μία εμπόλεμη ζώνη παίρνεις ένα ρίσκο. Και οι Τούρκοι πέταξαν την επόμενη μέρα και βρέθηκαν με μία τρύπα στο C-130 τους.

 

Κάναμε τη δουλειά μας σωστά. Μπορώ τώρα, εκ των υστέρων, να το πω, βεβαίως είχαμε αγωνία αλλά είχαμε και μία συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας ώστε να υπάρχει μία ασφάλεια, εν πάση περιπτώσει, για το πώς πετάμε.

 

Κάναμε καλά τη δουλειά μας. Οι άνθρωποι γύρισαν πίσω. Μέχρι και σκυλιά καταφέραμε και φέραμε πίσω. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν προβλέπεται κανονικά να μπαίνουν σκυλιά σε τέτοια αεροπλάνα χρειάστηκε να δοθεί μία ειδική άδεια γιατί η οικογένεια -και λογικό θα ήταν- δεν ήθελε να φύγει χωρίς τους τετράποδους φίλους της. Και τέλος καλό, όλα καλά.

 

Αλλά, ξέρετε, τις Ένοπλες Δυνάμεις τις έχουμε και επενδύουμε σε αυτές, ακριβώς για να μπορούν να διεκπεραιώσουν τέτοιες δύσκολες αποστολές. Όχι μόνο για να κάνουμε τις πολύ ωραίες ασκήσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, αλλά πρέπει να μπορούμε και να τις αξιοποιούμε όταν χρειάζεται.

 

Παναγιώτης Στάθης: Πάμε λίγο στα πολιτικά και πάλι. Τελικά δεύτερες εκλογές δεν τις αποφεύγουμε όπως καταλαβαίνω. Ακόμα και αν πει ο κ. Ανδρουλάκης, δέχομαι τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το ζήτημα δεν είναι προσωπικό κατ’ αρχάς. Για εμένα το βασικό ζητούμενο την επόμενη μέρα είναι να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, με κυβερνητική πλειοψηφία. Και να μην χανόμαστε σε παζάρια και σε ατέρμονες συζητήσεις, οι οποίες κατά την άποψή μου, στην παρούσα συγκυρία, δεν θα αποβούν χρήσιμες για τη χώρα.

 

Εγώ ακούω, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μου που μου λένε «γιατί όχι μία συγκυβέρνηση;».

 

Παναγιώτης Στάθης: Γιατί να πάτε σε δεύτερες εκλογές; Το λέει ο κόσμος. Και το λένε και αναποφάσιστοι, αν μου επιτρέπετε, στην έρευνα που καταγράψαμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, να το απαντήσω. Θα ξαναπώ αυτό το οποίο έχω πει. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Δεν την ψήφισα ποτέ. Για εμένα η κάλπη η οποία τελικά πρέπει να δώσει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.

 

Εγώ θέλω να απαντήσω πιο γενικά: γιατί μία μονοκομματική κυβέρνηση και όχι μία κυβέρνηση συνεργασίας; Πρώτον διότι θα μπορούμε να παίρνουμε πολύ πιο γρήγορα αποφάσεις. Δεύτερον, διότι μονοκομματική δεν σημαίνει ότι είναι μόνο η παλιά παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία. Δείτε τα στελέχη τα οποία έχουμε εντάξει στη Νέα Δημοκρατία, πολλά δεν ανήκουν στον παραδοσιακό μας χώρο.

 

Και τρίτον, διότι μην κοροϊδευόμαστε, με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διαφορές. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει και να λέει «είμαι “ήξεις αφήξεις” για το άρθρο 16 ή δεν ψηφίζω την αξιολόγηση».

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, αλλά και στου Σαμαρά την κυβέρνηση, μια χαρά αποφάσεις παίρνατε τότε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελικός κριτής είναι ο λαός. Δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θα μας πουν οι πολίτες μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ο κ. Καούκης, ένας υποψήφιος του κόμματός σας στη Δυτική Αττική, είπε ότι αν χρειαστεί ο Μητσοτάκης στο δεύτερο γύρο -όχι δεύτερο γύρο, λάθος το λέω- στη δεύτερη κάλπη, αν στηθεί κι αν χρειαστεί, έτσι να το λέω θεσμικά κι εγώ, δύο-τρεις Βουλευτές, ας έρθουν, θα τους πάρουμε. Σας κατηγορεί ο κ. Βελόπουλος ότι πάτε να τον αφαιμάξετε για αποστασία. Και ο κ. Τσίπρας το λέει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: πρώτον, επειδή οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας και συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι, κάποιοι που μπορεί να μην έχουν την απαραίτητη εμπειρία, μπορεί να λέγονται και πράγματα τα οποία δεν απηχούν την επίσημη θέση του κόμματος.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Να προσέχετε ποιους βάζετε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, αυτό μην το λέτε σε εμάς. Αν ψάχνετε για πανσπερμία απόψεων, δείτε λίγο από την άλλη πλευρά του φράχτη.

 

Παναγιώτης Στάθης: Η αλήθεια είναι βέβαια κι εκείνοι λένε σε κεντρικό επίπεδο ότι «εμείς λέμε “όχι” κυβέρνηση ηττημένων». Εσείς λέτε, τα στελέχη σας τι λένε;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω και σε αυτό, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτές. Σας απάντησα ευθέως.

 

Τώρα, για την κυβέρνηση των ηττημένων, γιατί αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει η απόλυτη σύγχυση, προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής, δεν ξέρω. Τώρα κυκλοφορούσε -δεν το υιοθετώ, δεν ξέρω αν ισχύει- ότι συναντήθηκε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Τσίπρα. Αλλά και να μην είχαν συναντηθεί, κάλλιστα…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Μα τώρα πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν συναντηθεί;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω, εγώ το διάβασα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Γράφτηκε, γράφτηκε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, ας απαντήσουν οι ίδιοι. Αλλά είτε έχουν είτε δεν έχουν συναντηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη. ‘Αρα ο κ. Τσίπρας συνειδητά καλεί σε «προοδευτική» συμπαράταξη τον άνθρωπο ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με «Δήμητρες».

 

Παναγιώτης Στάθης: Ναι, αλλά λέει «θα μου κοπεί το χέρι». Λέει ο Βαρουφάκης «δεν πάω».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, εγώ δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέγονται προεκλογικά. Εξάλλου και ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ότι, «έλα μωρέ, προεκλογικά λέμε πράγματα, μετά τις εκλογές μπορεί να γίνουν διαφορετικά».

 

Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη – ΠΑΣΟΚ, με τον Βαρουφάκη μέσα γιατί ο Βαρουφάκης χρειάζεται αριθμητικά. Και αυτή θα είναι κυβέρνηση ηττημένων -επαναλαμβάνω, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κόμμα. Ένας τρόπος υπάρχει: να είναι πολύ ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

 

Από εκεί και πέρα, να ρωτήσετε τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης βγήκε χθες και τα ξαναείπε. Δεν μιλάμε τώρα για τυχαία στελέχη. Μιλάμε ότι όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτοί που εκφράζουν μια συγκεκριμένη άποψη, έρχονται και λένε ευθέως ότι «και δεύτεροι να είμαστε, αν βγαίνουν τα κουκιά, εμείς πρέπει να κάνουμε κυβέρνηση. Ε, δεν πειράζει κι αν δεν είναι κυβέρνηση πλειοψηφίας, να είναι κυβέρνηση ανοχής».

 

Παναγιώτης Στάθης: ‘Αρα λέτε ότι είναι ένα σχέδιο επεξεργασμένο, το οποίο θα πλασαριστεί στον ελληνικό λαό μετά το αποτέλεσμα των εκλογών;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2015 ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δημοψήφισμα και μετά πήγε και έκανε το ακριβώς ανάποδο. Τον Αύγουστο έλεγε ότι δεν θα κάνει εκλογές και έκανε εκλογές. Δεν έχει ακριβώς -θα έλεγα- λευκό μητρώο αξιοπιστίας σε αυτά τα οποία λέει.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Δηλαδή πιστεύετε ότι δεν έχει ωριμάσει καθόλου ο κ. Τσίπρας σε σχέση με… Ήταν ένας νεαρός ο οποίος βγήκε με ένα κύμα ας πούμε οργής, διαφορετικής, αντιμνημονιακής κλπ. Έχει κάνει Πρωθυπουργός, όμως. Δεν πιστεύετε ότι έχει αλλάξει, ότι έχει ωριμάσει;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Ο κ. Τσίπρας αυτό ξέρει να το κάνει καλά: να επενδύει στην τοξικότητα, την πόλωση, να τάζει πράγματα τα οποία και ο ίδιος φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεται ότι κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

 

Όχι, δεν άλλαξε καθόλου. Αυτό φαίνεται και από τα σποτ τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσιάζουν μια κατάμαυρη Ελλάδα, μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι. Εγώ δεν έχω ξαναδεί μαύρες αγκινάρες. Δεν ξέρω αν το έχετε δει.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ναι, το είδαμε, το είδαμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι, πράσινες εγώ τις ήξερα. Αλλά αναρωτιέμαι, μιλήσαμε πριν για τις δυσκολίες και υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι αυτή η κατάμαυρη Ελλάδα;

 

Οι αγρότες δηλαδή που τους συναντώ σε όλη τη χώρα -πολύ δημιουργικοί άνθρωποι με τις δυσκολίες, νέοι αγρότες, έχουμε στηρίξει τόσους- βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το σποτ; Ή οι επιχειρηματίες. Έχουν ανοίξει τρεις φορές παραπάνω επιχειρήσεις από όσες έχουν κλείσει. Βεβαίως, θα κλείνουν και επιχειρήσεις. Βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτή την εικόνα της απόλυτης μαυρίλας; Δεν νομίζω.

 

Δεν είμαστε παράδεισος. Αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει. Εμείς, βλέπετε, κάνουμε μια καμπάνια η οποία είναι τελείως θετική, με την έννοια του ότι παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, θέλουμε να μιλάμε για αυτά τα οποία κάνουμε.

 

Αναγνωρίζουμε με θάρρος τα λάθη μας. Δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι, ούτε τέλειοι, αλλά έχω ήσυχη την συνείδηση μου για δύο πράγματα: πρώτον, ότι υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου και δεύτερον ότι κράτησα όρθια τη χώρα μέσα σε μια απίστευτη τρικυμία πολυκρίσεων.

 

Και ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Θεωρώ, δηλαδή, ότι την υποχρέωση μου απέναντι στο Σύνταγμα, στον όρκο που έδωσα, και στον ελληνικό λαό, την έχω εκπληρώσει.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ο κ. Τσίπρας έχει παραδεχτεί, έχει πει ότι «έχω κάνει λάθη». Το είπε μετά την διακυβέρνηση του. Και λέτε κι εσείς, εσείς είστε ένας Πρωθυπουργός, πράγματι -και μου έκανε εντύπωση από την αρχή- ο οποίος βγαίνατε και λέγατε, «συγγνώμη, έγινε λάθος». Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να σας κατηγορούν ότι «θα ζητήσει πάλι συγγνώμη ο Μητσοτάκης». Αλλά το έχετε κάνει. Πράγμα μη σύνηθες, γενικότερα, για Πρωθυπουργούς.

 

Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, για το θέμα των υποκλοπών. Φτιάξατε ένα νέο μοντέλο εσείς πηγαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεντρώσατε όλες τις αρμοδιότητες των μυστικών υπηρεσιών πάνω σας. ‘Αρα εσείς ήσασταν τελικά ο εγγυητής των ατομικών ελευθεριών αυτών των προσώπων. Αλλάξατε τον νόμο για τον διοικητή της ΕΥΠ για να υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο κλπ. Μετά τα όσα είδαμε και όσα έγιναν, θα τα κάνατε διαφορετικά αν ξεκινούσατε πάλι το 2019 τώρα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα τα έκανα διαφορετικά, εκ των υστέρων, οπότε αυτό απαντάει στο ερώτημά σας. Προφανώς, ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται ή ένα σφάλμα γίνεται λάθος όταν επαναλαμβάνεται, όπως θέλετε.

 

Παναγιώτης Στάθης: ‘Αρα θα απομακρυνθεί και από την αρμοδιότητά σας πλέον η ΕΥΠ;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, η ΕΥΠ πρέπει να είναι στον Πρωθυπουργό, επιμένω σε αυτό, όπως είναι οι μυστικές υπηρεσίες στον αρχηγό του κράτους, της κυβέρνησης, σε παραπάνω από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Το θέμα δεν είναι πού είναι η ΕΥΠ, το θέμα είναι πώς λειτουργεί η ΕΥΠ. Και η αλήθεια είναι ότι εμείς πήραμε τα μαθήματά μας, αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, αλλάξαμε τις διαδικασίες επιλογής του προϊστάμενου της ΕΥΠ, μπορεί να είναι πια μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος στρατιωτικός. Αυξήσαμε τις δικλίδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις και θέλουμε να οικοδομήσουμε μία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία δεν θα είναι απλά αξιόπιστη, αλλά θα έχει και τα εχέγγυα της διαφάνειας που επιβάλλει η φύση της δουλειάς αυτών των υπηρεσιών.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Θα δούμε ΕΥΠ εσωτερικού, ΕΥΠ εξωτερικού, όπως σε πολλές χώρες του κόσμου;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, θα δείτε όμως την ΕΥΠ βασικά να ασχολείται με το εξωτερικό, διότι αυτό πρέπει να κάνει. Με τους εσωτερικούς κινδύνους έχουμε, δόξα τω Θεώ, ειδικές μονάδες στην Αστυνομία που ασχολούνται με αυτό. Την ΕΥΠ βασικά πρέπει να την απασχολούν οι εξωτερικοί κίνδυνοι.

 

Παναγιώτης Στάθης: Μάλιστα. Θα σταθώ, επίσης, σε άλλο ένα θέμα που έχετε πει σχετικά με τα προβλήματα της περιόδου της διακυβέρνησής σας, σημαντικά μάλιστα, όπως είναι τα Τέμπη.

 

Εκεί επίσης, παρά το γεγονός ξαναλέω -και το ξαναλέω γιατί το πιστεύω, ότι είστε ένα πρόσωπο, ένας πολιτικός που βγήκε και είπε με θάρρος «συγγνώμη» αρκετές φορές, στα λάθη που διαπιστώσατε-, στα Τέμπη διαπιστώθηκε και από τον κόσμο, που έγινε και οργή κάποιες φορές αυτό το πράγμα, μια προσπάθεια απόσυρσης να το πω έτσι, να απεκδυθεί η κυβέρνηση των ευθυνών της;

 

Δηλαδή, τη μια φορά ο σταθμάρχης, φταίει ο σταθμάρχης, προφανώς φταίει ο σταθμάρχης. Τη μια φορά άλλοι παράγοντες, επίσης προφανώς υπάρχουν και εκεί ευθύνες. Μετά, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση ή όχι, που προφανώς αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα. Αυτά είναι ξεκάθαρα νομίζω στον καθένα μας. Αυτό θεωρείτε ότι μέτρησε στην κοινή γνώμη; Δηλαδή ότι υπήρχε ένα μπρος-πίσω στην αρχή;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Τέμπη ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία για όλη την κοινωνία και για εμένα προσωπικά. Το έχω πει πολλές φορές, μια γροθιά στο στομάχι όπου όλοι κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και είπαμε, «τι μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά για να το είχαμε αποφύγει αυτό;».

 

Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν, το τονίζω. Εάν πράγματι το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή, κατά πάσα πιθανότητα το ατύχημα αυτό θα είχε αποφευχθεί. Θα είχαμε ξεπεράσει δηλαδή τα ανθρώπινα λάθη τα οποία ήταν η γενεσιουργός αιτία του ατυχήματος, αλλά δεν υπήρχαν οι δικλίδες ασφαλείας σε επίπεδο όλης της γραμμής. Γιατί τοπική τηλεδιοίκηση υπήρχε, αλλά μην μπούμε στη λεπτομέρεια αυτή.

 

Από αυτή την τραγωδία, το πρώτο το είπα είναι ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στα τρένα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

 

Και πρέπει να επενδύσουμε -γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη έμφαση και στο πρόγραμμά μας συνολικά- στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ως κοινωνική πολιτική, όχι ως πολιτική υποδομών. Γιατί επενδύουμε τόσο πολύ στη Γραμμή 4 του Μετρό; Θα έχουμε 2.000 καινούργια λεωφορεία μέσα στην επόμενη τετραετία. Δεν είναι καλή η εικόνα των λεωφορείων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Χάλια είναι εδώ που τα λέμε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, το είπα ευγενικά. Ήδη τρέχουμε τους διαγωνισμούς. Και το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, επιτρέψτε μου να πω ότι όταν…

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Αυτό το ρημάδι πια…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αυτό «το ρημάδι» κάποιος το τελείωσε όμως. Και δεν τελειώνει απλά το Μετρό. Τελειώνει το Μετρό μαζί με τις αρχαιότητες και νομίζω ότι όταν ανοίξει το Μετρό τις πύλες του, από μόνο του θα είναι αξιοθέατο.

 

Παναγιώτης Στάθης: Να ρωτήσω, τον κ. Καραμανλή τον είδατε; Είχατε πει, στον κ. Θεοδωράκη το είχατε πει, «θα συναντηθώ μαζί του και θα δω για την υποψηφιότητά του». Συναντηθήκατε; Ή η απόφαση ελήφθη. Πώς ελήφθη η απόφαση;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την εκτελεστική αρμοδιότητα η οποία του αναλογεί. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. Αλλά, ξέρετε, μου φαίνεται παράξενο ότι μας ασκούν κριτική για τη συμμετοχή του κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια…

 

Παναγιώτης Στάθης: Πράγματι σας ασκούν έντονη κριτική.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας ασκούν και το ακούω. Αλλά ποιοι μας τις ασκούν; Ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του σύνθημα, «Δικαιοσύνη παντού». Εντάξει; 13-0 καταδικασμένος αμετάκλητα ο κ. Παππάς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον κ. Μαντζουράνη, τον γνωστό κ. Μαντζουράνη, με τη γνωστή ιστορία του, να βγαίνει και να λέει ότι «ήταν απόφαση Τσαουσέσκου». Και την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας έχει σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Εδώ καταδικάστηκε αμετάκλητα, να το ξαναπούμε, 13-0 για παράβαση καθήκοντος και είναι στα ψηφοδέλτια και δεν τρέχει τίποτα.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Μάλιστα.

 

Παναγιώτης Στάθης: Μία ερώτηση για το κόμμα Κασιδιάρη πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε, γιατί κρίνεται σήμερα στον ‘Αρειο Πάγο, λαμβάνεται η απόφαση. ‘Ακουσα τον κ. Βαρουφάκη να λέει, θα τον αδικήσω, λέει, «όχι, να μην κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη», το εξηγεί βέβαια.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λέει ξεκάθαρα όμως.

 

Παναγιώτης Στάθης: Ναι λέει στις κάλπες, ότι πρέπει να αποξενωθεί από τις κάλπες.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εδώ τα ακραία στοιχεία, όλοι «ψαρεύουν».

 

Παναγιώτης Στάθης: Ψαρεύουν;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως «ψαρεύει». Και ο κ. Βαρουφάκης «ψαρεύει» και ο κ. Τσίπρας «ψαρεύει», θα το πω ευθέως.

 

Παναγιώτης Στάθης: Θέλουν να πάρουν τις ψήφους που κόβονται, αυτές τις ψήφους;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και θέλουν. Θα το πω ευθέως: ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να καταθέσει υπόμνημα στον ‘Αρειο Πάγο για να υπερασπιστεί τη θέση που πιστεύω ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη που δολοφόνησε έναν αθώο άνθρωπο, δεν πρέπει να είναι ουσιαστικά στη Βουλή, δεν πρέπει να ανακηρυχθούν.

 

Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί δεν κατέθεσε καν υπόμνημα; Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Λοιπόν, εγώ δεν μασάω τα λόγια μου. Όλοι κοιτάνε, όλοι εννοώ που θέλουν να «ψαρεύουν» σε αυτά τα νερά.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Ο χρυσαυγίτης θα πάει να ψηφίσει Τσίπρα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που λένε «έτσι είσαι Μητσοτάκη. Μας κόβεις; Όλοι στον Τσίπρα». Ψάξτε, κάντε μία αναζήτηση λίγο στο διαδίκτυο να τα δείτε.

 

Εμείς, όμως, δεν μασάμε τα λόγια μας και για εμάς η δημοκρατική τάξη είναι μη διαπραγματεύσιμη. Και εδώ οφείλω να πω ότι το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δύο κόμματα ψηφίσαμε τη διάταξη.

 

Εγώ εκτιμώ ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο, εφόσον τελικά κοπεί το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, πώς θα αισθάνονται που δεν αποτέλεσαν μέρος αυτού του μεγάλου δημοκρατικού μετώπου.

 

Δημήτρης Καμπουράκης: Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας