Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο debate των πολιτικών στο GOV NEWS - Όλα όσα ειπώθηκαν στην...

Το debate των πολιτικών στο GOV NEWS – Όλα όσα ειπώθηκαν στην τηλεμαχία των έξι αρχηγών των κομμάτων

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια του debate είναι έξι: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο έμπειρος Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ, Σία Κοσιώνη.

Σε ό,τι αφορά στη διάταξή τους στο στούντιο, οι πολιτικοί αρχηγοί κάθησαν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, με ανάπτυξη και μόνιμες επενδύσεις, αντιμετώπιση του πληθωρισμού και συνέχιση της επιτυχημένης πολιτικής μας για το χαμηλό κόστος στο φυσικό αέριο. Επέκταση του market pass και στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, μόνιμες αυξήσεις μισθών, μόνιμες μειώσεις φόρων.

Αλέξης Τσίπρας: Το οικονομικό πρόγραμμά μας μπορεί να στοιχίσει, αλλά θα στοιχίσει στα funds που έχουν υπερκέρδη και θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Αν δεν κάνουμε βαθιές τομές, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη. Ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις να κατηγορούν εμάς.

Νίκος Ανδρουλάκης: Θέλουμε σταθερότητα με προοπτική, όχι με παρακμή. Όταν μιλούν για ισχυρούς θεσμούς και έχουν φτιάξει παρακράτος υποκλοπών, εγώ που υπηρετώ τη νέα εποχή, λέω ότι το πρόγραμμά μου δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και, όπως και το 2010, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόνο το ΚΚΕ έχει ρεαλιστικό πλαίσιο στήριξης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, οι υπόλοιποι μιλάνε για αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα τον γονατίσουν ξανά. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και μέτρα φιλολαϊκά, τα οποία αγνόησαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ψήφισαν νόμους της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b και σας το λέω ως επιχειρηματίας, ωστόσο αυτό που ακούω από τα άλλα κόμματα με κάνει να αναρωτιέμαι που θα βρουν τα λεφτά. Αλλαγή φορολογικού μοντέλου, 15% φλατ σε πρόσωπα – επιχειρήσεις, φυλακή σε όσους φοροδιαφεύγουν, τα κόκκινα δάνεια έχουν ονοματεπώνυμο.

Γιάνης Βαρουφάκης: Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά θα είναι τεράστιο το κόστος της εξόδου από αυτό. Μας κατηγορούν για το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο είναι ένα σχέδιο πληρωμών όπως εκείνα των Μητσοτάκη – Πιερρακάκη. Η Ελλάδα βαδίζει σε ναρκοπέδιο χωρίς άμυνες, οι ψηφιακές συναλλαγές είναι το μέλλον.

2. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Αλέξης Τσίπρας: Με δική μας κυβέρνηση αποκτήθηκαν κι αναβαθμίστηκαν αεροσκάφη, δεν γκρεμίσαμε κανέναν φράχτη στον Έβρο ως κυβέρνηση αλλά το μεταναστευτικό δεν λύνεται με τέτοια μέσα. Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις αγοράς εξοπλισμού που έχει υπογράψει η πατρίδα μας, δεν υπογράφουμε για αεροπορική βάση στην Καλαμάτα όμως, ψηφίσαμε για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες να αποκτηθούν για την άμυνα, να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είχα καμία πρόταση από τον Μητσοτάκη για συνάντηση, οι εκλογές στην Τουρκία είναι σημαντικές γιατί τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιντσάρογλου μας προκαλούν. Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για την ασφάλεια των συνόρων της, τα οποία συμπίπτουν με τα ελληνικά, εμείς να στηρίξουμε τον Ευρωστρατό και να καθοριστεί η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, να αρθεί το ευρωπαϊκό βέτο, είναι εθνικά θέματα αυτά.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας οι ενέργειες και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ, μόνο τη συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες εις βάρος λαών. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ούτε με Τουρκία ούτε με τον λαό των ΗΠΑ, ούτε με τη Ρωσία. Ωστόσο το εμπάργκο στη Ρωσία και τα όπλα στην Ουκρανία δεν μας βοηθούν.

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ξεχνάω τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είμαι Μακεδόνας, 172 παραβιάσεις από τους Σκοπιανούς και με σοβαρή εξωτερική πολιτική, όχι χαϊδεύοντας τα αμερικανικά συμφέροντα, θα τα ανατρέψουμε. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται με όσες χώρες τη συμφέρει να το κάνει, με τους Κινέζους αν είναι το συμφέρον μας.

Γιάνης Βαρουφάκης: Να κρατήσουμε τα ερείσματά μας στην εξωτερική πολιτική. Να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας πως δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει μια διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, μετά από μια δεκαετία μνημονίων είχαμε μείνει πίσω. Με καλά μελετημένα εξοπλιστικά προγράμματα καταφέραμε απέναντι σε μια πολύ επιθετική Τουρκία να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, κάναμε πανίσχυρες συμμαχίες όπως με την ΗΠΑ και χαίρομαι που συμφωνεί και ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε χωρίς επαναδιαπραγμάτευση.

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για το θέμα των υποκλοπών, όχι όμως και στην κυβέρνηση που έστησε παρακράτος το οποίο δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ ένας στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα καταδικάστηκε με 13-0 και είναι ακόμα στα ψηφοδέλτια, για εμένα είναι απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης να μπαίνουμε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία, δείτε και το πόρισμα της PEGA κ. Μητσοτάκη! Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και οπωσδήποτε να γίνουν και οι θεσμικές αλλαγές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχουν κοινά προγράμματα και στοχεύσεις, όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενεργειακή πολιτική και τις επιλογές συμμάχων όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του ελληνικού λαού. Δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, όταν ο ελληνικός λαός θα μας δώσει πλειοψηφία για να κυβερνήσουμε μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αυτό που δεν θα κάνουμε ποτέ είναι να δώσουμε τη λίστα των υποστηρικτών μας.

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις, για το κόμμα Κασιδιάρη δικαίωμα έχει μόνο ο λαός να αποφασίσει αν θα μπει ή όχι στη Βουλή, όχι τα λογισμικά της ΝΔ που δεν μας εξηγούν πώς δουλεύουν και είδαμε να τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τον αρχηγό του Στρατού. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον Νόμο, δεν επιτρέπεται να συλλαμβάνεται ένας που πουλάει κουλούρια.

Γιάνης Βαρουφάκης: To κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, οι εφορίες μας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ, η οποία είναι εξαρτημένη από τους δανειστές και την τρόικα. Είμαστε εξαρτημένοι από το Υπερταμείο, έχουμε μια κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της, έχουμε μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής που στις ΗΠΑ θα πήγαινε φυλακή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δεσμεύθηκα στον ελληνικό λαό να διαλευκανθεί το ζήτημα. Ανέλαβα επίσης ψηφίζοντας σχετικό νόμο να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες -ρυθμιστικού χαρακτήρα- που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους, χωρίς τα σωστά φίλτρα. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και κακώς τον παρακολουθούσαν.

Αλέξης Τσίπρας: Απευθύνομαι στα προοδευτικά κόμματα λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική σύγκλισης για το καλό του λαού, είμαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, να μας πει ο κ. Μητσοτάκης γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, να δώσει εξηγήσεις. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ο λαός να δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος στις εκλογές θα έχει και τον πρώτο λόγο, αυτό το δικαίωμα κανείς δεν θα το πάρει.

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να μπαίνουν παιδιά στα Πανεπιστήμια με 8.000 μόρια, αλλά θέλει να πληρώνουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά κολέγια. Εκ του ασφαλούς υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, γιατί βάζει έναν κόφτη με δέκα σχολές μόνο που δυσκολεύει τα παιδιά, καμία ανοχή από το ΚΚΕ σε πολιτικές που δυσκολεύουν τη μόρφωση των μαθητών.

Κυριάκος Βελόπουλος: Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτό, υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχθώ γιατί το σώμα είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω, έπρεπε να επιβληθούν στους συνταξιούχους πρόστιμα των 100 ευρώ; Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα και πρέπει να την στηρίξουμε, να είμαστε προσεκτικοί με το θέμα των αμβλώσεων. 200 παιδοβιαστές της 12χρονης στον Κολωνό, που είναι τα ονόματά τους;

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, πολύ καλά είναι μόνο στις ΗΠΑ με ειδικό πλαίσιο. Είναι αποκρουστική η σκέψη των κολεγίων στην Ελλάδα, θα αναβαθμιστούν κάποια της συμφοράς παρότι έχουν καλούς δασκάλους εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Δύο χρόνια σας λέμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων, δεν μας ακούει κανείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάστηκε αλλά έμεινε όρθιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, δεν είναι αποδεκτά τα ράντζα και εκείνες οι μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού, έχουμε σχέδιο για να βελτιωθεί η κατάσταση με πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, όπως το Φώφη Γεννηματά, και άλλα μέτρα. Ο προσωπικός γιατρός είναι καθοριστικός για την πρόληψη.

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους θεσμούς, έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την εντολή που πήρε από τον λαό και διαπραγματεύθηκε μια καλή συμφωνία ρύθμισης του χρέους. Φέραμε την 13η σύνταξη και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία, βοηθήσαμε τους αδύναμους και τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει ούτε τα αναδρομικά. Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε, όμως υπήρξε μέγιστη κοινωνική λαϊκή συναίνεση.

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχω αγωνιστεί ως Ευρωβουλευτής για τα εθνικά θέματα, για εμπάργκο όπλων σε Τουρκία, δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά για τη… Νέα Δημοκρατία και θα αγωνιστώ για να πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση υποκλοπών. Όσοι δεν ακολουθούν τις αρχές μας για διαφάνεια διαγράφονται άμεσα από το κόμμα, αυτό συνέβη με τον γιατρό που έδωσε άδεια στον σταθμάρχη, να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο της Παιδείας.

5. Ενέργεια και Περιβάλλον

Κυριάκος Βελόπουλος: Αν κάναμε εξορύξεις στη χώρα μας, δεν θα χρειαζόμασταν καμία Ρωσία και καμία Αραβία όμως ο λαός δυσκολεύεται από το εμπάργκο στη Ρωσία, γιατί πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισ. ευρώ, εμείς θα κάνουμε ότι και η Νορβηγία αν γίνουμε κυβέρνηση: θα συνδέσουμε τις εξορύξεις φυσικού αερίου με τους μισθούς και τις συντάξεις για να αυξηθούν αρκετά.

Γιάνης Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις κι οικοκτονία, θέλουν 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν και έως τότε οι ΑΠΕ θα είναι πολύ πιο φθηνές. Όσον αφορά στο «πράσινο» υδρογόνο και τη σχετική βιομηχανική επανάσταση, είναι αποτυχία της κυβέρνησης που δεν έχουν επενδυθεί όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στις ΑΠΕ. Όσο για τα αυτοκίνητα και τη μοτοσικλέτα μου, δεν τα χρησιμοποιώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εγώ ως πρωθυπουργός φιλελεύθερης κυβέρνησης έκανα κρατική παρέμβαση σώζοντας θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις με πόρους από την υπερφορολόγηση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη όμως να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και τα δύο… εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας στοιχίσουν 4 δισ. ετησίως.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά μας παιδιά, κάτι που γίνεται επίκαιρο ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών. Τα τελευταία χρόνια είχαμε υπέρβαση των εσόδων, ωστόσο δεν ρίχνει η κυβέρνηση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατούν υψηλά τις τιμές οι πάροχοι ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος, θα πέσουν οι τιμές να πάρουμε μια ανάσα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει ακόμα στο Δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει τον πρόεδρο και καθορίζει την πολιτική της, αν θα ήθελε αυτή να έχει φιλική πολιτική προς τον καταναλωτή. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να διασυνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο, καταστροφική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το φυσικό αέριο και την εξάρτησή μας. Να κάνουμε ένα καλό δίκτυο με προτεραιότητα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, δήμους, μεταποιητές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το βασικό πρόβλημα για το ζήτημα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά για λαϊκά φτωχά σπίτια καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας να φτιάξουν τις βιλάρες τους στις Κυκλάδες, συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ειδικά με την προοδευτική κυβέρνηση – μούφα του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική του οποίου στην ενέργεια ήταν εγκληματική.

6. Νέα Γενιά

Γιάνης Βαρουφάκης: Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Ακριβώς όμως γιατί έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως και ΜΑΤ. Σημαίνει σεβασμός στο άσυλο, τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν ασφάλεια τα ίδια στους φοιτητές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία και θα κρίνουν και αυτοί αυστηρά την κάθε κυβέρνηση. Η απάντηση θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου, δεν είπα ποτέ ότι δεν έχω κάνει λάθη αλλά θα ήθελα να κάνω μια παρότρυνση στους νέους: κι εσείς να αξιολογήσετε τα κόμματα αυστηρά, να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία, ψηφίζετε για το δικό σας μέλλον. Κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να καταθέσουμε μετά τα οικονομικά προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο να δούμε πόσο κοστίζουν πραγματικά.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μειώνει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων, εμμέσως, για να αυξήσει έτσι την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αν έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσουν τον Σεπτέμβριο 20.000 περισσότερα παιδιά στα πανεπιστήμια και θα βοηθηθεί η ελληνική επαρχία. Από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς, οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι νέοι έχουν πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες, για αυτό οδηγούνται στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερες δουλειές με αξιοπρέπεια. Ο κόσμος χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας, αυτή η ανάπτυξη είναι αναιμική, δείτε τι γίνεται με το real estate. Σοβαρές επενδύσεις, κοινωνικές κατοικίες όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με στήριξη της καθημερινότητας και των πολιτών. Κινούμαι στο πλαίσιο της δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών και έχω πάει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, παραβιάστηκαν δικαιώματα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, τι ζητάει, έχει γνώση και πείρα αρκετή. Έζησαν την πανδημία, βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν όλους. Η αποχή δεν είναι αντισυστημική, να πάνε οι νέοι να ψηφίσουν γιατί κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Καταθέσαμε πρόταση νόμου στη Βουλή για να βοηθήσουμε τα παιδιά που είναι για παράδειγμα στα νησιά, σε σεζόν, να ψηφίσουν εκεί που δουλεύουν. Η Πανσπουδαστική είναι ξανά πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια.

Κυριάκος Βελόπουλος: Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά, τα αγγελούδια που χάσαμε στα Τέμπη, εκεί όπου έχασα κι εγώ έναν φίλο μου. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι ξεπεράσαμε το πολιτικό κόστος για τα Τέμπη και έφριξα, επίσης συγγνώμη από τα παιδιά που τα στέλνουμε να δουλέψουν σε απαίσιες δουλειές με 600 ευρώ. Κομματικός σωλήνας, το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα, τι όραμα να έχουν οι νέοι όταν 700.000 Ελληνόπουλα σπρώχτηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των κομμάτων. Υπάρχει ελπίδα για τους νέους και η Ελληνική Λύση θα βοηθήσει.

Οι τελικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν στα λόγια. Καταθέτουμε ξανά και ξανά τροπολογία, να μπορούν οι νέοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη γενιά των Τεμπών. Ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως όσοι δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχεία. Από το 2017 έχουμε μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, το σχέδιο Ηρακλής και το υπερταμείο».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Να ευχαριστήσω τον λαό που μας έβαλε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Τα κανάλια δεν μας φιλοξένησαν ποτέ, δεν μπορέσαμε ποτέ να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Δεν μπορέσαμε ποτέ να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του.

Έχω το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όλοι λένε για διαχείριση δανεικών και όχι το τι θα κάνουν για την πατρίδα. Έχουμε το σχέδιο, αλλά θα πονέσουν οι κομματικοί. Θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.

Να ενώσουμε το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια με το Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έζησε ο λαός μας αυτά τα χρόνια. Αυτό το δρόμο τον διαμόρφωσαν όλα κόμματα που υπηρέτησαν αυτό το δρόμο. Όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός, να το θυμάται καλά.

Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα είναι, τι κυβέρνηση θα έχουμε. Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα στηρίξει τους νέους και τους εργαζόμενους;»

Αλέξης Τσίπρας: «Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους μνημονιακούς περιορισμούς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον και έχω ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία. Ξέρω ότι έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας