Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: «ΚΚΕ για να κοπεί το χαμόγελο σε όσους τσακίζουν τους εργαζόμενους»

Κουτσούμπας: «ΚΚΕ για να κοπεί το χαμόγελο σε όσους τσακίζουν τους εργαζόμενους»

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε απόψε (7/6) σε συγκέντρωση των Κλαδικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο αίθριο του δημαρχείου της πόλης.

Η «ισχυροποίηση του ΚΚΕ ήταν το μόνο στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε πολλούς να χαμογελάσουν, ακόμα και πολλούς που τελικά δεν το ψήφισαν. Τους λέμε να το κάνουν τώρα, για να χαμογελάσουμε περισσότερο όλοι μαζί. Για να κοπεί το χαμόγελο σε όσους ονειρεύονται “πανίσχυρες” κυβερνήσεις που θα τσακίζουν τους εργαζόμενους ή όσους καλλιεργούν τέτοιους φόβους για να εκβιάσουν πάλι τον λαό πάνω από την κάλπη».

Αυτό ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αποψινή ομιλία του στη συγκέντρωση των Κλαδικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η οποία, έγινε στο αίθριο του δημαρχείου της πόλης.

Ο κύριος Κουτσούμπας είπε ότι «τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ για 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στη συναίνεση που θα της παρέχουν όλοι οι άλλοι. Αυτό είναι που θα μετρήσει για τον λαό απέναντι στα δύσκολα που του ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό λέμε: στις 25 Ιουνίου ΚΚΕ δυνατό, γιατί η ελπίδα βρίσκεται μόνο εδώ».

Υπενθύμισε ότι «το ΚΚΕ εξέλεξε δύο βουλευτές στη Θεσσαλονίκη, τον Γιάννη Δελή στην Α’ Θεσσαλονίκης και τον Λεωνίδα Στολτίδη στη Β’ Θεσσαλονίκης, που τα προηγούμενα 4 χρόνια βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας της περιοχής. Έδωσαν μαζί μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού από την επίθεση που δέχθηκε σε κάθε πτυχή της ζωής του, για τα εργασιακά, το εισόδημα, το περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τα «κοράκια» των τραπεζών και τα funds, κ.ά.

Την περίοδο 2019 – 2023 κατατέθηκαν από το ΚΚΕ στη Βουλή περισσότερες από 600 Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Αναφορές για τα προβλήματα του λαού στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία. Το ΚΚΕ φρόντισε να “μπουν” στη Βουλή αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής για καταβολή μισθών, επιδομάτων και ενσήμων».

Προσθέτοντας: «Και φυσικά φέραμε στη Βουλή και το θέμα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ με άμεσες προσλήψεις οδηγών και διασωστών που, αν είχαν προχωρήσει, τώρα μπορεί να ζούσαν και η γυναίκα στην Κω και η νέα κοπέλα στη Νέα Μάκρη.

Αλήθεια πόσο κυνικές, απαράδεκτες είναι οι δηλώσεις του Πλεύρη που είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε δημόσιες δομές υγείας όλον τον χρόνο σε ένα νησί, επειδή γεμίζει με τουρίστες το καλοκαίρι; Τουρισμό και κέρδη θέλουν να έχουν όλον τον χρόνο, αλλά η υγεία του λαού αποτελεί γι αυτούς “κόστος”. Πόσο επίκαιρο, είναι το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”».

Ο κύριος Κουτσούμπας, ανέφερε ότι «μόνο ερώτημα που υπάρχει σήμερα είναι ποιος μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς έχουμε ήδη αποκαλύψει στο λαό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης ημέρας» είναι συγκεκριμένο:

– Είναι η επιστροφή σε “ματωμένα” πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, με «βατήρα» τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους.

– Είναι τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και οι «μεταρρυθμίσεις» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δισ. ευρώ για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

– Είναι η πιο αποφασιστική προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις.

– Είναι η δέσμευση να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2027, όπως αποκαλύπτει η εαρινή έκθεση της κομισιόν, την οποία κανείς τους δεν τολμά να αμφισβητήσει. Με δυο λόγια, τριετίες τέλος».

Επισήμανε ότι «στον στόχο, όμως, αυτής της σταθερότητας για το κεφάλαιο, συναντιούνται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όσο ανάγκη έχει το κεφάλαιο από μια κυβέρνηση που θα υλοποιεί τους στόχους του, άλλο τόσο έχει ανάγκη και από μια αντιπολίτευση “συναινετική”, “συστημική”, που θα “βάζει πλάτη” στα δύσκολα, στα σημαντικά και κρίσιμα, για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων. Και τέτοια μούφα “αντιπολίτευση” υπήρχε και υπάρχει: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα μικρά κόμματα δορυφόρους των άλλων.

Την ίδια πολιτική άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις, ψηφίζοντας μνημόνια και εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους. Την ίδια πολιτική στήριξαν ως “αντιπολίτευση”, βάζοντας πλάτη σε όλες τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ψήφισαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα και ζητούσαν υπουργούς κοινής αποδοχής με την ΝΔ. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην απογοήτευση λαϊκού κόσμου. Αυτή η πολιτική έφερε τη ΝΔ το 2019, αυτή η πολιτική οδήγησε στη μεγάλη νίκη της στις τελευταίες εκλογές, ως το δήθεν μικρότερο κακό».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «στο ερώτημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα αλλά κόμματα μπαλαντέρ επιλέγουν τα κέρδη». Υπηρετούν τον νόμο που «θεωρεί κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, που διέλυσε 57 οικογένειες πρόσφατα στα Τέμπη, που ευθύνεται για τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, που ξεσπιτώνει εργατικές-λαϊκές οικογένειες. Με αυτόν τον νόμο οι 150 επιχειρηματικοί όμιλοι το 2022 κατέγραψαν πάνω από 10 δις ευρώ κέρδη, με αύξηση πάνω από 300%.

Και ποια είναι η προϋπόθεση για όλα αυτά;
– Κατώτατος μισθός που είναι σήμερα περίπου όσο ήταν και το 2012, δηλαδή 11 χρόνια πίσω.
– Μέσος μισθός κατά 25% μικρότερος απ’ ό,τι το 2011.
– Ο λαός πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μόλις το 5%. Όχι μόνο τώρα, διαχρονικά».

Ο κύριος Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να θυμηθεί «τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΜΕΡΑ25, που μπήκαν στη βουλή, εγκλώβισαν και παρέσυραν λαϊκό κόσμο, νέους και νέες, δίνοντας ανάσα βοήθειας στο σάπιο σύστημα.

Τόσο “νέα” είναι αυτά τα κόμματα που έχουν ρηξικέλευθες προτάσεις για τους εργαζόμενους: Όπως η ΝΙΚΗ που προτείνει καταναγκαστική εργασία με αυξημένες κρατήσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε δάνειο. Δηλαδή σκλαβοπάζαρο για να μην χάσουν οι τράπεζες ούτε ευρώ». Καλώντας καμιά ψήφος να μην είναι «”πάμε και όπου βγει” αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ».

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση έκαναν και οι:

Διονύσης Ανδρεόλας, εργαζόμενος ΕΥΑΘ

Δάφνη Κατσίμπα, Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, μέλος της Αριστερής Συσπείρωσης,

Νίκος Τσακλίδης, Εργαζόμενος Hellenic Train, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας

Τριαντάφυλλος Φούντας, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Γιάννης Νιβορλής, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

Παρευρέθηκαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος, Ευθύμης Δημάκης, Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, Δημήτρης Παπατολίδης, Θανάσης Χριστίδης καθώς και οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας