Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τσίπρας: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε απόψε (13/6) σε εκδήλωση για την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε απόψε (13/6) σε εκδήλωση για την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό στο Αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρεσέντο αλαζονείας και εκβιασμών», με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών για την μουσουλμανική μειονότητα. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας: «Το μήνυμα της συμπατριώτισσάς σας δεν απευθυνόταν μόνο στην μουσουλμανική μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα, που θα έχει άλλη βούληση από την παντοδύναμη βούληση του κόμματος και της οικογένειας.

Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο: Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, θα περάσει δύσκολα, θα αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα», ως εσωτερικός εχθρός».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση «σε όλες και όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών. Να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να γεμίσουμε τον χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία την έπαρση της Δεξιάς».

Αναφορικά με το θέμα της εκδήλωσης, ο κύριος Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό που αποτελεί την «ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας. Ενώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποίησε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της περασμένης τετραετίας και άφησε τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο.

Με συνέπεια «ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και “έρμαιο” των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Αναλύοντας το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα είπε ότι χαρακτηριστικό του αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

-Θεματική συγκέντρωση , γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»,

-Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και

-Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο μιας άλλης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό, «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους.

Εμείς βλέπουμε τον τουρισμό ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Τα βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό

Ο κύριος Τσίπρας ανέπτυξε τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τουρισμό:

-Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

-Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.

-Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

-Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Σημείωσε ότι αντίθετα με τη ζήτηση στην διεθνή αγορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή διαφοροποίηση και παραμένει τυπικά προσανατολισμένο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” του οργανωμένου παραθεριστικού τουρισμού για να προσθέσει ότι «το μοντέλο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης, προϋποθέτει τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές.

Προσθέτοντας: «Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή τη νέα εθνική στρατηγική εντάσσεται και το σχέδιό μας για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών.

Υποδομές ύδρευσης, Βιολογικούς καθαρισμούς, Οδικούς άξονες, υδατοδρόμια, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, Υποδομές υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές, ώστε η Πολιτεία να εγγυάται την ασφάλεια σε πολίτες και επισκέπτες. Τα παραδείγματα και εδώ είναι πολλά, αλλά μιας και ήμαστε στην Κρήτη θα αναφέρω μόνο το όραμα για την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι στόχοι για την ανάπτυξη και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η διασύνδεσή του με άλλους κλάδους «δεν μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση που βασικός της προσανατολισμός είναι να συνεχίσει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων».

Εξήγησε ότι «η αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληψίας αλλά ανάλυσης κόστους οφέλους για τη κοινωνία» και έφερε σαν παράδειγμα τον λιμένα Ηρακλείου «που μόλις χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης στο νησί και θα αυξήσει και το κόστος των πρώτων υλών. Αύξηση που αναπόφευκτα θα μετακυλιθεί στην ίδια την τουριστική οικονομία του νησιού κάνοντας της λιγότερο ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας