Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤουρκικές προκλήσεις: Τι κρύβεται πίσω από τις νέες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν

Τουρκικές προκλήσεις: Τι κρύβεται πίσω από τις νέες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν

Μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι το καθεστώς της Άγκυρας προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν θεωρούν τυχαία την αύξηση της έντασης λίγα 24ωρα μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσαν στις 22 Αυγούστου ότι το γεωτρύπανο εντόπισε στον στόχο Cronos – 1 και στο τεμάχιο 6 περισσότερα από 2,5 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί σημαντική ανακάλυψη.

Μάλιστα και οι άλλες εταιρείες, όπως η Αμερικανική ExxonMobil, που πραγματοποιούν γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έχουν ανακοινώσει ότι έχουν εντοπίσει φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με επιστήμονες είναι πλέον θέμα χρόνου να εντοπιστούν και άλλες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μια νέας εποχής για την Κύπρο και την δυναμική (οικονομική και γεωπολιτική) που θα αποκτήσει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει με δημόσιες δηλώσεις του ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Να σημειωθεί, ότι στα κοιτάσματα της Κρήτης θα δραστηριοποιηθεί η Αμερικανική ExxonMobil, με ότι σημαίνει αυτό για τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που έφερε την ενεργειακή κρίση και η επιθυμία της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν καταστήσει αναγκαία την δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών οδών προς την κεντρική Ευρώπη.

Στη νέα γεωπολιτική και ενεργειακή ημέρα που ξημερώνει στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναβαθμισμένο ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα, που σταδιακά μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στο Λευκό Παλάτι, που βλέπει να μένει εκτός «παιχνιδιού», μετά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις που αναπτύσσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ιράν και την Κίνα.

Ως αντίδραση το καθεστώς Ερντογάν, χρησιμοποιεί και πάλι το μεταναστευτικό και την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις για «μάχες στην Κρήτη» και οι υπερπτήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πάνω από το Αιγαίο, μόνο θυμηδία και αρνητικά σχόλια από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκαλούν και τίποτε περισσότερο.

Πάντως, αμυντικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς ο «στρυμωγμένος» και «απομονωμένος» Ερντογάν υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο, προκειμένου δια της βίας να μπει στο «παιχνίδι» της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Άμυνας και της ενέργειας εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Μεγαλονήσου, Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και οι δύο καταδίκασαν την Τουρκική προκλητικότητα και τόνισαν ότι ο Ελληνισμός προχωρά ενωμένος και με δυναμισμό στην νέα γεωπολιτική εποχή που διαμορφώνεται αυτή την χρονική περίοδο.

Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα δώρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer EMB – 135 που θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ο εκάστοτε Κύπριος Πρόεδρος.

Απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα ακολουθεί την πάγια θέση της που κινείται σε τρείς άξονες, «ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και δυναμική απάντηση εάν παραστεί ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για πάν ενδεχόμενο.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αποτροπή παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

Επίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Συνοριοφύλακες και η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ετοιμότητα και στον Έβρο, καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει αυξήσει σημαντικά τις ροές μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.