Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης εφ' όλης της ύλης: Μεταναστευτικό, συνάντηση με Ερντογάν, Μπελέρης και παραίτηση...

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης: Μεταναστευτικό, συνάντηση με Ερντογάν, Μπελέρης και παραίτηση Τσίπρα

«Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η οποία ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό, την οικονομία και τις σχέσεις με την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα. Η επιτυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από Τουρκία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». 

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Για τη συνεργασία με τη Frontex: «Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη Frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ».

Σε ερώτηση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη: «Ο Μπελέρης μπήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα».

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δούμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».

Για την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε, ήταν η πολιτική αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα την έχουμε. Ενθαρρυντικές είναι και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

Για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και το Καλάθι του Νοικοκυριού: «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος κυρίως στα τρόφιμα, αν και είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Θα συνεχιστεί το Καλάθι του Νοικοκυριού για ακόμα έξι μήνες, ήταν επιτυχημένο και το αντέγραψαν κι άλλες χώρες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Τα προσωρινά επιδόματα είναι χρήσιμα, ωστόσο η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η συμπίεση των τιμών, οι αυξήσεις στους μισθούς και η μείωση στη φορολογία. Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας