Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήBloomberg: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αφήσει την κρίση...

Bloomberg: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αφήσει την κρίση στην ιστορία

«Είμαι χαρούμενος επειδή, ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την πλειοψηφία στη Βουλή για να αφήσει τα χρόνια της κρίσης στην ιστορία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πρόωρα την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της κρίσης καθώς σχεδιάζει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο έως το τέλος του έτους. Αυτό σημειώνει το Bloomberg, θα αποτελούσε μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας, με τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά από σχέδια και στόχους για την επόμενη τετραετία που στοχεύουν στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών.

Εκτός από την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις, τα ελληνοτουρκικά, και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Ακολουθούν σημεία των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Οικονομία και επενδυτική βαθμίδα

Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.

Πιστεύω ότι αλλάζει πολλά πράγματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που απλά δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όπως γνωρίζετε, οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να είμαστε χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη “σφραγίδα” από τους οίκους αξιολόγησης. Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει επίσης τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα το Greek Loan Facility (πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας.

Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας.

Πολιτική

Είμαι χαρούμενος επειδή, ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό.

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024», ανέφερε. «Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τουρκία

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», είπε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας