Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα διεθνοποιεί τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο Ερντογάν «απομονώνεται»

Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα διεθνοποιεί τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο Ερντογάν «απομονώνεται»

Εντείνεται καθημερινά η προκλητική διάθεση της Άγκυρας απέναντι στη χώρα μας τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και σε επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο. 

Το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες έντασης με την Ελλάδα, «ανασύροντας» και πάλι από το «συρτάρι» της αμφισβήτησης αστήρικτες και παντελώς παράνομες διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας.

Το γεγονός, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η στάση που κρατά πλέον η Τουρκία απέναντι στην Ρωσία, καθώς με δημόσιες δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν τάσσεται υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να τονίσει με έμφαση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας προκλήθηκε από την Δύση και γι’ αυτό επιτέθηκε στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων ενεργειών της Δύσης έναντι της Ρωσίας. 

«Η Ρωσία προκλήθηκε και απάντησε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος. 

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θέλει με την Ελλάδα σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι ξαφνικά μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ». 

Από την πλευρά της η Αθήνα, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από το Λευκό Παλάτι, προχώρησε στην άμεση διεθνοποίηση των νέων προκλήσεων. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, τόνισε με έμφαση ότι «είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές και αμφισβήτηση κυριαρχίας από χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ». 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και οι «περίεργες» δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. 

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι φωνές στο Κογκρέσο που ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να λάβει πιο αυστηρά μέτρα κατά του καθεστώτος Ερντογάν. 

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Δύση και πλέον «αποτελεί πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ε.Ε.». 

Τις απόψεις των Αμερικανών Γερουσιαστών ασπάζονται όλες οι χώρες της Ε.Ε., εκτός από τον Ουγγαρία, η ηγεσία της οποίας έχει δηλώσει ότι δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να τροφοδοτείται κανονικά τους χειμερινούς μήνες από την Μόσχα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αποφάσεις για την Τουρκία αναμένεται να ληφθούν μετά την οριστικοποίηση των μέτρων που θα λάβει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Πάντως, τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι στο Λευκό Παλάτι προμηνύουν αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει την τακτική των απειλών και των προκλήσεων.   

Να σημειωθεί ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.