Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκτός Οργάνων η ανακοίνωση υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ- Τabula rasa και η directiva...

Εκτός Οργάνων η ανακοίνωση υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ- Τabula rasa και η directiva Τσίπρα

H προτεινόμενη συλλογική διάνοιξη ενός νέου κύκλου δια στόματος Τσίπρα, αλλά και η τολμηρή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, από πάνω μέχρι κάτω, ουδέποτε έλαβε χώρα.

Στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που έμελλε να οδηγήσει τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό σε αδιαπραγμάτευτη φυγή… οι άλλοτε κραταιοί κομματικοί μηχανισμοί απαξιώνονται, ενώ, φαβορί και αουτσάιντερ της κούρσας διαδοχής «ζυγίζουν» κατά μόνας το λαϊκό τους έρεισμα, κρατώντας αποστάσεις από τις «σφιχτές» καταστατικές συντεταγμένες, στις οποίες με εντολή Τσίπρα θα έπρεπε να «στριμωχτούν».

Σε δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, καλώντας τους συντρόφους του να ανοίξουν συλλογικά έναν επόμενο κύκλο.

Ο πρώην πρόεδρος και την ημέρα ανακοίνωσης της παραίτησης από το Ζάππειο Μέγαρο, έκανε λόγο για ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, με πρώτη την τολμηρή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού από πάνω μέχρι κάτω και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο»

«Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή ενός νέου κύκλου», ορίζοντας ως άμεση προτεραιότητα την υιοθέτηση μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που ο χώρος εκπροσωπεί.

Κλείνοντας την Συνέντευξη Τύπου πρότεινε την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος -όπως ορίζει το καταστατικό- και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες.

Μεταβατικός πρόεδρος με διαδικασίες εξπρές

Παρά τις απανωτές και συγκρουσιακές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, αναφορικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου, όλως παραδόξως εκείνη που αφορούσε στην ανάδειξη του μεταβατικού προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, έληξε σχεδόν «αναίμακτα».

Κι αυτό γιατί, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και η πλειοψηφία πρότειναν η εκλογή ηγεσίας να γίνει πριν την ΔΕΘ, 13 Ιουλίου συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής για ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων και σύγκληση διαρκούς συνεδρίου τέλη Αυγούστου.

Η ομπρέλα πρότεινε εκλογή προέδρου με διαδικασίες εξπρές, άμεσα, εντός Ιουλίου ακόμα και ψηφιακά, με ηχηρή την παρέμβαση εκείνων ζητούσαν, μάλιστα και με διακοίνωση σχετικής επιστολής σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, την ανάδειξη προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών εργασιών που προβλέπονται και από το Καταστατικό του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προτεινόμενη συλλογική διάνοιξη ενός νέου κύκλου δια στόματος Τσίπρα, αλλά και η προηγηθείσα τολμηρή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού από πάνω μέχρι κάτω, ουδέποτε έλαβε χώρα. Άπαντες έκαναν σημαία τους την «ανάγκη άμεσης προσφυγής στις σχετικές διαδικασίες», με κάποιους να εστιάζουν στις διαδικασίες και άλλους στο άμεσο του χρονοδιαγράμματος… αλλά ουδείς στην ανάγκη βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης Σωμάτων και Διαδικασιών που προβλέπει το Καταστατικό.

Οι υποψήφιοι αυτονομούνται εκτός Κεντρικής Επιτροπής

Οι πλείστες ενστάσεις που διατυπώθηκαν μέχρι στιγμής, μέσω δημοσιευμάτων ή οργάνων, δεν άφησαν περιθώρια δημιουργικών συνθέσεων στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία αποφάσισε να καταθέσει τρεις προτάσεις στη συνεδρίαση του Σαββάτου και στο μεταξύ να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό (;) των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι τρεις προτάσεις είναι:
· Διαρκές συνέδριο τέλη Αυγούστου και εκλογή ηγεσίας 3-10 Σεπτεμβρίου
· Εκλογή νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
· Και μια συμβιβαστική, ενδιάμεση πρόταση, Εκλογής ηγεσίας στις 24 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου.

μεταξύ, παρά το σύντομο μεσοδιάστημα μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ, που εξουσιοδοτείται να συλλέξει και να εξετάσει το σύνολο των υποψηφιοτήτων… οι υποψήφιοι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος αποφάσισαν να λάβουν κατά μόνας θέση στην κούρσα διαδοχής.

Μόλις σήμερα το μεσημέρι η Έφη Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Θα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την ερχόμενη Παρασκευή από του Ψυρρή.

Με εξαίρεση τον Νίκο Παππά, ο οποίος φαίνεται πως έχει ήδη ενημερώσει τους συντρόφους του από την «Κίνηση Μελών» για την απόφασή του να μετέχει στην κούρσα διαδοχής αλλά να αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το ερχόμενο Σάββατο, στην προγραμματισμένη γι αυτόν και μόνον το λόγο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας