Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑνδρουλάκης: «Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα»

Ανδρουλάκης: «Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα»

Ο Ν. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία απαραίτητους, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας». Αυτό επισημαίνει – σε δήλωσή του- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη σημερινή (12/7) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα» και πως «η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα».

Αναλυτικά, γ δήλωση του κυρίου Ανδρουλάκη, αναφέρει: «Η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η “συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί.

Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Μόνη λύση μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας