Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ ελληνικός καθρέφτης μέσα από τις 3+1 παρεμβάσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του...

Ο ελληνικός καθρέφτης μέσα από τις 3+1 παρεμβάσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη ανασκόπηση στα όσα η Ελλάδα επεδίωξε και πήρε ή σχεδιάζει να δρομολογήσει για να επισπεύσει τις ευνοϊκότερες εξελίξεις.

Τα ζητήματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια των ηγετών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αλλά και σε επιμέρους διμερείς επαφές που πραγματοποίησε στο περιθώριο της Συνόδου με ηγέτες άλλων χωρών, αναδεικνύουν την ουσία αλλά και την ποιότητα της σχέσης της χώρας μας με τον σκληρό πυρήνα επιρροής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Για την Ουκρανία, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Από την άλλη, αν και δεν υπήρξε κάποια σαφής και ευθεία αναφορά στο μέλλον των Τουρκοκυπριακών Σχέσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στους Δημοσιογράφους πως «Αθήνα και  Λευκωσία κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι μία βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα σχετίζεται άμεσα με την άποψη που έχει και η Ελλάδα και η Λευκωσία για την πρόοδο την οποία μπορούμε να πετύχουμε».

«Θέλω να το τονίσω αυτό» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάντα το έλεγα αυτό, και στις πιο δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία η οποία να βρίσκεται κάθετα απέναντι στη Δύση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το όφελος της Ελλάδος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες. Με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με τους κανόνες των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει, όπως το ΝΑΤΟ, ή των πολυμερών σχημάτων με τα οποία θέλει να έχει μία πιο στενή σχέση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το πόσο βαρύ είναι το «καλάθι» της Ελληνικής ή και της Τουρκικής πλευράς με το πέρας της Συνόδου, μένει να αποδειχτεί και μάλιστα επί του πεδίου των μεταξύ μας επαφών, χωρίς να χρειαστεί (ευχόμαστε) να έρθει η συντέλεια του κόσμου και να συνδράμουμε.  Άλλωστε, ο απόηχος των όσων διημείφθησαν σε επίπεδο βάσης αλλά και Κορυφής στο Βίλνιους τη Λιθουανίας, είναι ακόμα τόσο συγκεχυμένος, όσο και οι προθέσεις όσων πρωταγωνίστησαν να περάσουν πάραυτα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη ανασκόπηση στα όσα η Ελλάδα επεδίωξε και πήρε ή σχεδιάζει να δρομολογήσει για να επισπεύσει τις ευνοϊκότερες για τη χώρα μας εξελίξεις.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν επαναβεβαίωσε τη διάθεση, για μία νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για έναν πιο σαφή δίαυλο και συγκεκριμένο οδικό χάρτη κατά τους επόμενους μήνες.

Όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση του Μαξίμου, πρόθεσή είναι οι δύο χώρες να μπορέσουν να ξανασυναντηθούν πριν το τέλος του έτους σε ένα επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο «μενού».

«Αυτό, προς Θεού, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός με το πέρας των εργασιών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Θράκη – θαλάσσιες ζώνες- τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Το πλαίσιο, ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα πάρει «σάρκα και οστά» αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία, η ελληνική πλευρά το αναπτύσσει σε τρεις άξονες:

  1. Πολιτικός διάλογος

Υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, θα τεθούν τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  1. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Μέτρα που μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.

  1. Θετική ατζέντα προσέγγισης

Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Τομέας με γρήγορα και περισσότερο απτά αποτελέσματα, διαμορφώνοντας το κλίμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.

Το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών με Ελλάδα και Τουρκία – Οι δικλίδες ασφαλείας από πλευράς Κογκρέσο

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδος είναι ισχυρότερες παρά ποτέ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό μάλιστα, να πραγματοποιεί σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Μητσοτάς, χωρίς να υπεισέρχεται σε «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες, είναι ότι στα  πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών θα υπάρξουν σύντομα κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί οι οποίοι δίνονται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας. Αλλά αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Άλλωστε όπως παραδέχτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόσο ο ίδιος όσο και το Τούρκος Πρόεδρος βρίσκονται στην αρχή μιας καινούριας θητείας και «δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Είναι μια στροφή αυτή σε σχέση με αυτά τα οποία είδαμε από την Τουρκία τελευταία; Ναι, είναι μία στροφή. Είναι ενδεχομένως μία προσαρμογή στην πραγματικότητα. Όμως έχω μία υποχρέωση, ειδικά όταν δεν έχω δείγματα γραφής για το αντίθετο, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο» σημείωσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας