Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜέτρα ουσιαστικής στήριξης των μελισσοκόμων προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των μελισσοκόμων προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόσφατα δόθηκε παράταση από το ΥΠΑΑΤ στην ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής των μελισσοκόμων για συμμετοχή στη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Ελλήνων μελισσοκόμων στα χρόνια ζητήματα όπως αυτό της ανάδειξης του εγχώριου μελιού, αναγνωρίζει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δεσμευόμενος για μία μεταξύ τους συνάντηση εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης «γνωρίζω τα προβλήματα και καταλαβαίνω τις αγωνίες των μελισσοκόμων της χώρας μας» σημειώνοντας ότι οι δυο πλευρές θα συναντηθούν «προκειμένου να βρούμε λύσεις στα χρόνια ζητήματα του κλάδου, αλλά και να αναδειχθεί η άξια του ελληνικού μελιού».

Υπογράμμισε ότι πρόσφατα δόθηκε παράταση στην ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών της δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3.

«Οι μελισσοκόμοι χρειάζονται ουσιαστική στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα. Είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στη προσπάθεια για της αναβάθμιση του προϊόντος τους» κατέληξε.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Αυγενάκης καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης “Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης”, της Παρέμβασης Π2-55.4, στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης καλύπτει τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης 12-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 – 2027, καθορίζονται στα 300.000 ευρώ ανά έτος εφαρμογής της δράσης, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Δικαιούχοι είναι:

α) ενεργοί Μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος

β) και αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.

Επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο – πεδίο του διενεργούμενου από τα ίδια ελέγχου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας