Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν - «Μπαλάκι» στην ΠΓ οι εκκρεμότητες (φωτορεπορτάζ)

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – «Μπαλάκι» στην ΠΓ οι εκκρεμότητες (φωτορεπορτάζ)

Στους διαδρόμους του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά το διήμερο 15-16 Ιουλίου, μπορούσες να διακρίνεις τόσα πολλά στελέχη του άλλοτε κραταιού και «βαθέως» ΠΑΣΟΚ, που εύλογα θα αναρωτιόσουν «τελικά, ποιες δυνάμεις απώλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήθηκε στην οδυνηρότατη ήττα των έσχατων, διπλών εθνικών εκλογών; Κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε βαθιά, με όλο το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στους κόλπους του… πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέκτησε δυνάμεις; Το πλέον υγιές συμπέρασμα είναι ότι πλέον τα «πρόβατα» δεν ακολουθούν τα πρόσωπα.

Αυτό το συμπέρασμα -grosso modo- θα πρέπει να πυροδότησε και μέλη του κόμματος, τα οποία μετά την ηχηρή παρέμβαση Σπίρτζη -κατά την οποία δήλωσε ως περήφανος πρώην Πασοκτζής, ζήτησε τα ρέστα για τα «σκουπίδια» που του έσουραν- δημιουργώντας αξιοσημείωτη ένταση στην αίθουσα… με τις κραυγές να γίνονται αντιληπτές μέχρι την έξοδο.

Η παραίτηση και οι ευθείες αναφορές… στα «σκουπίδια» του ΠΑΣΟΚ

Από τα πλέον αξιοσημείωτα της πολύκροτης συνεδρίασης του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν η παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία αυτού του Πασοκογενούς στελέχους Χρήστου Σπίρτζης όπως είχε δημόσια. κατά το πρόσφατο παρελθόν υποσχεθεί.

Ο πρώην υπουργός, είχε προηγούμενα της παραιτήσεως προτείνει, την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προσυνεδριακές διαδικασίες και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου.

Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, ενοχλώντας μια σημαντική μερίδα μελών, είναι ότι οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη ήττα του κόμματος.

Όπως είπε «κατά την διάρκεια της τετραετίας, το κόμμα έστειλε ένα θολό μήνυμα για τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κατεύθυνση, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος.

Αν είναι αιτία το θολό ιδεολογικό στίγμα, που ακούστηκε και πρέπει να γίνει καθαρό, τότε πρέπει να δούμε σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση από όσες περιέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα περιοριστούμε και επομένως αν περιλαμβάνονται όλοι ή δεν περιλαμβάνονται» σχολίασε ο κ.Σπίρτζης βλέποντας μια πρώτη ενόχληση στα πρόσωπα των συντρόφων του.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ.Σπίρτζης έπαιξε τα «ρέστα» του στο ανάθεμα της πρόσμιξης των «σκουπιδιών» της Σοσιαλδημοκρατίας… στα «άγια νερά» της Αριστεράς.

«Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις αυτών, οφείλει να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα αξιωματούχων, ούτε ένα κόμμα εσωτερικών διευθετήσεων κομματικών θέσεων και άλλων τινών», είπε μεταξύ άλλων.

Για να κορυφώσει το έντονο κατηγορώ εστιάζοντας και στην βραδιά της μεγάλης ήττας. «Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν. Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα. Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες».

Και συνέχισε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι τιμή μου και είναι τιμή μας, που είμασταν στο ΠΑΣΟΚ. Που μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, που φύγαμε από το χώρο που μεγαλώσαμε πολιτικά όταν ο χώρος απομακρύνθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούσε και από τις ιδεολογικές και πολιτικές του αφετηρίες. Είναι τιμή μας, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ένα κόμμα διακυβέρνησης. Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».

Οι ενοχλημένοι… αποβλήθηκαν

Μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι στην αίθουσα υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν όμως μέλη της ΚΕ.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το προεδρείο αποφάσισε να βγουν τα μη μέλη του οργάνου και η ψηφοφορία διεξήχθη ονομαστικά από τον κατάλογο.

Αναφορικά με τον οδικό χάρτη, για την εκλογή νέου προέδρου, τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία δύο προτάσεις. Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, η οποία εισηγήθηκε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τροποποιημένη (πρόκειται για μικρή χρονική μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά μια εβδομάδα) και προβλέπει:

Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, με το έκτακτο συνέδριο να λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο.

Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από τον συντονιστή του τμήματος ΜμΕ του κόμματος, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, προέβλεπε έως τις 31 Αυγούστου να έχει ληφθεί απόφαση από την ΚΕ για το είδος του συνεδρίου που πρέπει να διεξαχθεί (διαρκές ή έκτακτο), διεξαγωγή του συνεδρίου στις 27-29 Οκτωβρίου και στις 26 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου.

Σε σύνολο 252 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης της κυρίας Σβίγκου ψήφισαν 160 (63,5% επί των ψηφισάντων) και υπέρ της δεύτερης πρότασης 88, ενώ καταγράφηκαν 2 παρών και 2 λευκά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψήφισαν για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο

Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέας, Θάνος Μωραΐτης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Νίκος Παππάς ψήφισαν υπέρ της πρότασης για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο.

Ο Νίκος Παππάς, παρά το γεγονός ότι η η Κεντρική Επιτροπή στην εισήγησή της υιοθέτησε τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει, δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι δεν ήθελε να αποκλείσει κανέναν υποψήφιο από τη διαδικασία.

Όσα δεν συζητήθηκαν, «μπαλάκι» στην Πολιτική Γραμματεία

Ανάμεσα στην ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, πέραν του χρονοδιαγράμματος του «οδικού» χάρτη, ήταν να διευκρινιστεί εάν θα οριστικοποιούνταν το σχήμα των υποψηφιοτήτων κι εφόσον «κλείδωναν» εάν αυτό το κεφάλαιο, θα ξανάνοιγε. Όπως επίσης, και η πολιτική απόφαση στήριξης υποψηφιοτήτων τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων Δήμων της χώρας και αυτών για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Για το μεν πρώτο ζήτημα των υποψηφιοτήτων για την προεδρεία του κόμματος, ενώ συζητήθηκε κι αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτή, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων χαρακτηρίστηκε «τεχνική λεπτομέρεια» της οποίας θα επιληφθεί -μεταξύ όλων των άλλων- η Πολιτική Γραμματεία.

Για το θέμα των υποψηφίων στην επερχόμενη κούρσα των Αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έγινε ουδεμία αναφορά… παρότι παρόντες και μέλη αυτής είχαν δοκιμαστεί στις εκλογές του ’19 και περίμεναν ένα «νεύμα». Το κλίμα επιχείρησε να κρατήσει «ζεστό» η κ.Γεροβασίλη, η οποία και βολιδοσκόπησε προθέσεις.

Πληροφορίες του GOVNEWS θέλουν την κ.Γεροβασίλη να έγινε δέκτης ισχυρών «συστάσεων» να αναζητηθεί τρόπος κοινής στήριξης υποψηφίων και από Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να έχουν μία διαφορετική -από τις προηγούμενες εκλογές- τύχη.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι αποκαλυπτική (όσο μπορεί να είναι δεδομένης της γνωστής αντίστασης Ανδρουλάκη, ακόμη και να συζητήσει το ενδεχόμενο), με όλα τα βλέμματα να στρέφουν πλέον στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας