Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης - ΔΕΘ: Τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει...

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει στην Θεσσαλονίκη

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των αρμοδίων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τα μέτρα που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν «κλειδώσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά δεν θα θέσει σε δοκιμασία την σημαντική οικονομική πορεία ανάκαμψης της χώρας μας.

«Τα πάντα έχουν προβλεφθεί και θα γίνει λελογισμένη χρήση πόρων του προϋπολογισμού προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνει καμία υπέρβαση και τα πάντα θα καλυφθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από τον τρέχοντα προϋπολογισμό», τόνισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS στέλεχος της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως αναμένεται θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την «απορρόφηση» των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στο φυσικό αέριο.

Επίσης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιστρέφει χρήματα στους πολίτες που αγοράζουν ακριβά πετρέλαιο και βενζίνη. Δηλαδή, θα υπάρξει νέο Fuel Pass το οποίο θα ανανεώνεται κάθε μήνα και για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Η αύξηση θα αφορά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα δοθεί από 1/1/2023.

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας, ξεπερνώντας τα 750 ευρώ μικτά.

Ακόμη, θα δοθούν κίνητρα για να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο οι πολίτες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να περιοριστούν τους χειμερινούς μήνες οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Ένα μέτρο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η «πολύ φθηνή μηνιαία κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Ήδη Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα «κινηθούν» προς αυτή την κατεύθυνση και θα εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά τους επόμενους μήνες, ακόμη και με μορφή εφάπαξ επιδόματος.

Το χρηματικό ποσό που ακούγεται ότι θα δοθεί θα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην στέγαση των νέων και αναμένεται να ανακοινώσει ειδικά προγράμματα τόσο για ηλικίες μέχρι και 30 ετών όσο και για οικογένειες που δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι και νοικιάζουν.

Επίσης, στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο για την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι δύσκολα βρίσκουν κάποια γκαρσονιέρα για να νοικιάσουν στις πόλεις που βρίσκονται τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν.

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ενίσχυση των νέων ζευγαριών και ειδικά εκείνων που έχουν παιδιά.

Ακόμη, θα ανακοινωθεί η παράταση μειωμένου ΦΠΑ 13%, μείωση ή ακόμη και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.