Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒορίδης για «Σπαρτιάτες»: «Οποιαδήποτε σύνδεση με ηγεσία άλλη θα οδηγήσει σε κυρώσεις»

Βορίδης για «Σπαρτιάτες»: «Οποιαδήποτε σύνδεση με ηγεσία άλλη θα οδηγήσει σε κυρώσεις»

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι «που θέλουν να έχουν αναφορά στον Κασιδιάρη ως φυσική ηγεσία των "Σπαρτιατών"».

Για την ανταρσία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», την προαναγγελθείσα υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη και τις πυρκαγιές μίλησε -κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο «FORMediaTV»- ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε στην Κ.Ο. «Σπαρτιατών», επισήμανε πως ο πρόεδρος τους «προσπαθεί να παίξει το ρόλο του» και, ταυτοχρόνως, «υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν αναφορά στον Κασιδιάρη ως φυσική ηγεσία των “Σπαρτιατών”».

Ο Βασίλης Στίγκας -πρόσθεσε ο κύριος Βορίδης- κατανοεί, συν τοις άλλοις, ότι στην περίπτωση κατά την οποία τεκμηριώνεται οποιαδήποτε σύνδεση με ηγεσία άλλη πλην του ιδίου, «δημιουργείται σειρά νομικών ερεισμάτων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις. Υπάρχει, νομοθεσία που αφορά στη συμμετοχή στις εκλογές, επίσης νομοθεσία που αφορά στη χρηματοδότηση, ενδεχομένως και με τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Υπογραμμίζοντας ότι «φαίνεται να είναι μια εσωτερική κρίση σε μία μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον. Το παρακολουθούμε γιατί έχει μια καλή σημασία για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή».

Ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν θα ασκήσει καθήκοντα στην Τ.Α.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Ηλία Κασιδιάρη να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθήνας, εστίασε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο: «Ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει τα καθήκοντά του γιατί ακόμη και εάν εξελέγετο δημοτικός σύμβουλος, τα καθήκοντα αυτά δεν θα τα ασκούσε, γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα τον οδηγούσε σε αργία -και αυτή είναι μία οριζόντια διάταξη για όποιον έχει καταδικασθεί σε α’ βαθμό για κακούργημα». Είναι μια διάταξη, εξήγησε, που «έχει λογική. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αιρετό αξίωμα, εάν έχει καταδικασθεί». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη για τους βουλευτές».

Κατά συνέπεια, τόνισε, «δεν υπάρχει χρεία νέας διατάξεως. Ο Κασιδιάρης, είτε εκλεγεί είτε όχι, δεν πρόκειται να ασκήσει το αξίωμά του. Και, ευρύτερα, η πρόθεση της Κυβερνήσεως πάντοτε ήταν να απαγορεύσει έναν καταδικασμένο, όχι αυτόν που εκφράζει απεχθείς ιδέες», προσέθεσε.

Στο ερώτημα δε, αν εκτιμά πως ο Ηλ. Κασιδιάρης θα κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί του, ο Μ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευαισθησία από ό,τι στο παρελθόν».

Αρκετές φωτιές έχουν ανθρωπογενή χαρακτηριστικά-590 πυρκαγιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες

Μιλώντας για τις πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι 590 φωτιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες και αυτό αναδεικνύει την τεράστια προσπάθεια της Πυροσβεστικής. Σχετικά με το αν υπήρξαν εμπρησμοί, δήλωσε: «Φαίνεται ότι αρκετές από αυτές τις πυρκαγιές έχουν ανθρωπογενή χαρακτηριστικά. Κάποιες συλλήψεις έχουν γίνει και κάποια άλλα ζητήματα ερευνώνται για να δούμε εάν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό», είπε.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτή, η πλήρης αστυνόμευση στο σύνολο της επικράτειας, σε ατελείωτα τετραγωνικά μέτρα δάσους και πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν εμπρησμοί, πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και προφανώς ερευνάται. Δεν μπορώ να ξέρω πώς ξεκίνησε κάθε εστία».

Υπογράμμισε ότι κάθε φορά που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, «βλέπουμε ότι έχουμε πυρκαγιές. Εκεί, κανείς βγάζει τα συμπεράσματά του. Δεν μπορώ να πω ότι και οι 500 πυρκαγιές είναι προϊόν εμπρησμού εκ προθέσεως. Δεν ξέρω πόσες είναι εξ αμελείας, πολλές από αυτές θα έχουν ανθρωπογενή αίτια», ανέφερε.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη φράση του περί Τούρκων πρακτόρων ή μανιακών («το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω») εξήγησε πως αυτό που είπε για τους Τούρκους πράκτορες το είπε παραθετικά «σε μία φράση που έχει εναλλακτικές δυνατότητες εμπρηστικών συμπεριφορών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύλληψη», ανέφερε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας