Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚαιρίδης: Αντί Κέντρου Υποδοχής άναψε «πράσινο φως» για Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη...

Καιρίδης: Αντί Κέντρου Υποδοχής άναψε «πράσινο φως» για Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Λέσβο

Έτοιμη στις αρχές της άνοιξης η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Βάστρια

Mε τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη συναντήθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο της πόλης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Λέσβο και στη Χίο.

Ο κ. Καιρίδης συνομιλώντας με τον κ. Κύτελη του έκανε γνωστό ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια θα λειτουργήσεις στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη στο νησί πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ να κάνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης κατασκευής νέου Κέντρου υποδοχής μεταναστών που υπέβαλλε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Χάριν διευκρίνησης, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.) δημιουργούνται για την καλύτερη προστασία και ασφάλεια των πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. Αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Εντός των ΚΕΔ δύναται να λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, δομή προσωρινής υποδοχής καθώς και διακριτοί χώροι με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την παραμονή υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν διάφορες δυσκολίες απέναντι στον λαϊκισμό μέχρι να φτάσουμε στην τωρινή κατάσταση. Δεχτήκαμε βολές και απειλές, αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάναμε εντέλει ήταν προς όφελος του νησιού μας. Κλείσαμε τις δομές μέσα στην πόλη με τη βοήθειά σας. Το Λιμενικό έβαλε πλάτη, έσωσε ζωές και όντως του οφείλουμε πολλά για την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο νησί μας, δηλαδή μια κανονικότητα ως ένα βαθμό».

Ο Υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε σχέδιο, όραμα και θέληση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μεταναστευτικού. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του ΚΕΔ στο Καρά Τεπέ και η μεταφορά των ανθρώπων που διαβιούν εκεί, στο νέο Κέντρο που θα γίνει στην Βάστρια».

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο θα ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να είναι διεθνής κόμβος διακίνησης μεταναστών. Είναι εξωφρενικό, άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με επισφαλή μέσα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα».

Σήμερα επίσης ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τη δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Ο Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Διοικητή της δομής, στις τέσσερις ζώνες διαμονής των ΠΤΧ (Μπλε, Κίτρινη, Κόκκινη, Πράσινη), ενώ ακολούθησε ενημέρωση για τη λειτουργία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Επίσης, ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κλιμακίων Καταγραφών, των ‘Ατυπων Γραφείων Ευαλωτότητας, και τους χώρους εργασίας του προσωπικού και της διοίκησης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός συνομίλησε, με τη βοήθεια διερμηνέων, με αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της Frontex και την τοπική συντονίστρια της Κομισιόν (DG HOME).

Τέλος, ο Υπουργός συνομίλησε με συμβασιούχους εργαζόμενους της δομής για θέματα που τους απασχολούν, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Παναγιούδας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας για ζητήματα που αφορούν τα έργα που εκτελούνται στις περιοχές τους με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας