Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔιπλωματικός «πυρετός» για Αθήνα, με το «θερμόμετρο» στα χέρια του ΥΠ.ΕΞ. Γιώργου...

Διπλωματικός «πυρετός» για Αθήνα, με το «θερμόμετρο» στα χέρια του ΥΠ.ΕΞ. Γιώργου Γεραπετρίτη

Αναθερμαίνονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας με Λιβύη, Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και ΗΠΑ.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, με την Αθήνα να προσεγγίζει ξανά την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς, με την οποία και αναμένεται να συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα Πρέσβη στην Τρίπολη. Αμφότεροι οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της άσκησης ήπιας διπλωματίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν», αναφερόμενος όμως ξανά στο μεγαλεπήβολο όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας».

Κι ενώ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν επιχειρούν να συγκλίνουν μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, η Αθήνα επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, A. Mirzoyan, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σεβασμού και εφαρμογής Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δρουν προληπτικά προλαμβάνοντας ανθρωπιστικές κρίσεις.

Παράλληλα ενισχύεται η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αμερικανική άσκηση με το αεροπλανοφόρο Τζέραλντ Φορντ στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας