Με πολλά απρόοπτα και ακραίες αντεγκλήσεις η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Από τις «ορεινές» παρατάξεις της Βουλής βγήκαν και οι περισσότερες ειδήσεις, σε εκτός ημερησίας κορυφαία ζητήματα επικαιρότητας, όπως αυτό της δυνητικής διάλυσης των «Σπαρτιατών» που εμφανίστηκαν απρόβλεπτα αποδεκατισμένοι.

0

Ολοκληρώθηκαν οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών κατά την πρώτη, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με τον Πρωθυπουργό αλλά και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να τοποθετούνται σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα χρησιμοποιώντας πολλά ρητορικά αλλά και ευρηματικά λεκτικά επιχειρήματα αλλά και αντεγκλήσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου συνθήκες, αλλά αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Εστιάζοντας στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης προαναγγέλλοντας το Evros Pass και το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο έως τα τέλη του έτους.

Ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης διατήρησε και το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευση, με πρώτο τον Σωκράτη Φάμελλο, που απέδωσε το σύνολο της ευθύνης των καταστροφικών πυρκαγιών στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη» σχολίασε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας με την εξίσου αιχμηρή διαπίστωση… «Έχετε εκθέσει τη χώρα».

Ο κ.Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας», ενώ ο κ.Παφίλης που αντικατέστησε τον απόντα για θέματα υγείας κ.Κουτσούμπα επιχείρησε να αξιολογήσει τις επιδόσεις της πολιτικής προστασίας ως προς την διαχείριση των πολυμέτωπων πυρκαγιών. «Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών» σχολίασε.

Από τις «ορεινές» παρατάξεις της Βουλής βγήκαν και οι περισσότερες ειδήσεις, σε εκτός ημερησίας κορυφαία ζητήματα επικαιρότητας, όπως αυτό της δυνητικής διάλυσης των «Σπαρτιατών» που εμφανίστηκαν απρόβλεπτα αποδεκατισμένοι.

Ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Στίγκας, εμφανίστηκε ολομόναχος στα έδρανα της Βουλής και έκανε λόγο για Greek Mafia και εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που επιχειρούν να ελέγξουν το κόμμα, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά εγγράφως την «ληξιαρχική πράξη θανάτου των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» μετά και την διαγραφή τριών βουλευτών από τον επικεφαλή τους.

Έναρξη συνεδρίασης με… ενός λεπτού σιγή

Με αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ξεκίνησε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με ενός λεπτού σιγή στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνοντας το κοινό αίσθημα για την πρωτοφανή έκταση των πυρκαγιών στη χώρα αλλά και την παγκόσμια πραγματικότητα, με ολόκληρο τον πλανήτη να βρίσκεται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι οι ελάχιστες, από αυτές που ξεσπούν

Οι πυρκαγιές που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι οι ελάχιστες, από αυτές που ξεσπούν σε πραγματικό χρόνο. Τις υπόλοιπες τις προλαμβάνει εν τη γενέσει το πυροσβεστικό σώμα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Φέτος ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους. ‘’Hot dry wind’’. Στον Εβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους ως προς την επιμονή και διάρκεια. Είχαμε πάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρξαν στιγμές που η πυροσβεστική διαχειριζόταν πάνω από 220 πυρκαγιές. Μαθαίνουμε αυτές τις πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίζονται.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε επίπεδα ακραία, επιπέδου 5, επτά φορές.

Σε πέντε ώρες στην Πάρνηθα κάηκε η ίδια έκταση που είχε καεί το 2021 σε 5 ημέρες.

Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν την μάχη όλο και πιο άνιση. Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε την μάχη αυτή χαμένη. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος και πότε πρέπει να πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει. Τα αεροπλάνα είναι παντού αλλά σε πολλές περιπτώσεις το νερό που ρίχνουν εξατμίζεται. Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική. Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που είναι στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί καίνε ακόμα οι φωτιές να ξέρετε ότι το ακούν και κάποιοι άνθρωποι που είναι ξάγρυπνοι και στο πεδίο να δίνουν αγώνα.

Υπάρχουν εύλογα και καλοπροαίρετα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Νέα Καναντέρ έως το 2027 – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.

Εvrospass και Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης έως το τέλος του 2023

Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.

Φάμελλος: «Περιμένουμε ακόμη τη λογοδοσία και την ευθύνη»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν χρειαζόμαστε 40λεπτο ρεπορτάζ από τον πρωθυπουργό της χώρας για τις πυρκαγιές. Τα γνωρίζουμε. Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχετε εκθέσει τη χώρα».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει επισκεφθεί ακόμη τον Έβρο, και ενώ η πυρκαγιά μαίνεται για 13η ημέρα: «Ο Έβρος αντί να είναι πυλώνας ασφάλειας, είναι συνώνυμο της καταστροφής και της ανασφάλειας».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία τη σημερινή συζήτηση «παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σας κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου». Τόνισε ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις, «αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη απέναντι σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη…». «Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη, και δυστυχώς οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει 2-3 φορές», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να προσθέσει: «Τώρα, εκ των υστέρων, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, όμως δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Ν. Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας

Αυτό που βιώνουν οι πολίτες τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης, είναι ανασφάλεια, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας».

Αφού αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στα υψηλά ενοίκια, είπε ότι οι φωτιές απείλησαν νευραλγικές υποδομές. «Το πρόβλημα είναι πώς έφτιασε η φωτιά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο» ανέφερε, ενώ καταλόγισε στον Νίκο Χαρδαλιά ότι δημοσίευσε απόρρητους χάρτες.

«Πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής Δεν αναγνώρισε κανένα λάθος. Επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Καταλόγισε, δε, στον κ. Μητσοτάκη ότι «μάλλον κι εσείς αμφισβητείτε τα επιστημονικά στοιχεία, όπως έκαναν προβεβλημένοι υπουργοί σας. Το ίδιο κάνατε και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όταν αποκαθήλωσαν το αφήγημα ότι τάχα προστατεύσατε το πραγματικό εισόδημα».

«Δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του εθνικού πλούτου»

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στον Έβρο μαίνεται η καταστροφικότερη πυρκαγιά από το 2001 στην Ευρώπη. «Επί 13 ημέρες παρακολουθούμε την καταστροφή ενός οικοσυστήματος» τόνισε, ενώ είπε ότι στη Ρόδο χρειάστηκαν 10 ημέρες για ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του εθνικού πλούτου. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί άμεσα». «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές» σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», προσθέτοντας ότι θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα. Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο 20 χρόνια πριν για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εσείς τι κάνατε εκείνα τα χρόνια; Κάνατε λόγο για “πράσσειν άλογα”».

«Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει όμως η πρακτική σας παραμένει η ίδια» πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Τι άλλο χρειάζεται για να ομολογήσετε ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και την πρόληψη; Είχαμε φέτος τις λιγότερες φωτιές αλλά τα καταστροφικότερα αποτελέσματα στην Ευρώπη». Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, καθώς και ότι επενδύει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

ΚΚΕ – Παφίλης: «Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών»

«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έγκλημα. Όσες δικαιολογίες και να αναζητήσετε στην κυβέρνηση, όσα προσχήματα κι αν χρησιμοποιήσετε, εσείς και η πολιτική σας είναι ο αυτουργός αυτού του εγκλήματος που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αποψιλώνει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Για μια ακόμη χρονιά έχουμε το ίδιο και ακόμη χειρότερο σκηνικό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης, αναπληρώνοντας τον γενικό γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα που απουσίαζε λόγω ασθενείας.

Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ είχε εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με τις πυρκαγιές, μέσω αλλεπάλληλων ερωτήσεων που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μονάχα ο εφησυχασμός και η παρουσίαση μιας «μαγικής» εικόνας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί».

Κατά τον κ. Παφίλη, «σήμερα ακούσαμε και πάλι υποσχέσεις. Ακούσαμε τα γνωστά επιχειρήματα και τις δικαιολογίες ότι φταίνε οι καύσωνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι εμπρηστές, οι ασύμμετρες απειλές, όλα αυτά που λέτε συνήθως, με απόγειο την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης. Επίκεντρο θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης επίγειων και εναέριων δυνάμεων, με προϋπόθεση την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πυρκαγιά. Φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνεται μόλις 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση; Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας; Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι; Στο Δασαρχείο Λαυρίου, δεν υπάρχει ούτε ένας δασεργάτης. Εάν λέμε ψέματα, διαψεύστε μας».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «στην τελευταία πυρκαγιά της Δαδιάς του Έβρου, χρησιμοποιήθηκαν οι 90 δασεργάτες του νομού. Κι ενώ από όλους αναγνωρίστηκε η καθοριστική τους συμβολή, η κυβέρνηση ακόμη τους χρωστάει 50.000 ευρώ που ήταν να τους δώσει. Αλήθεια, φταίει η κλιματική αλλαγή για το ότι έγιναν οι καθαρισμοί μόλις στο 1% των δασικών εκτάσεων που ήταν άμεσης προτεραιότητας; Έγιναν αναθέσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με συμβάσεις, και τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον… Οκτώβριο. Μήπως φταίει η κλιματική κρίση και για το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις μάνικές στους πυροσβεστικούς κρουνούς γιατί ήταν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σε διάμετρο;».

Στίγκας: Με το 112 οι πολίτες εκπαιδεύονται να το βάζουν στα πόδια

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος Κ.Ο. των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», Βασίλης Στίγκας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση λέγοντας «Όπως σε κάθε άλλη κρίση, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι επικρατούν πολεμικές συνθήκες και ότι ανάμεσά τους περιφέρονται αόρατοι εχθροί που απειλούν την υγεία, την ζωή τους, τα εδάφη τους και, τελικώς, την ασφάλειά τους».

«Για όλα φταίει πρωτίστως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα! Για όλα φταίει η Φύση που έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του ανθρώπου και στέλνει τις φλόγες της για να τον μετατρέψει σε παρανάλωμα του πυρός». πρόσθεσε

Αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών καταλόγισε σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «όλες οι κυβερνήσεις απο το 1974 μέχρι σήμερα είναι παντελώς άχρηστες και ανίκανες και κυβερνούν με ΔΟΛΟ» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «επί μισό αιώνα κατακαίγονται τα δάση της πατρίδας μας και το ανίκανο Παρακράτος όλων των κυβερνήσεων χρησιμοποιεί παρόμοιες δικαιολογίες που μοιάζουν βγαλμένες από το νοσηρό μυαλό του ίδιου σεναριογράφου»

Ο κ. Στίγκας παρομοίωσε την έκδοση απαγορευτικού κυκλοφορίας σε άλση και δάση όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς με το μέτρο των λοκντάουν που εφαρμόστηκαν μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Τα «εκπαιδευτικά» μηνύματα 112

Αναφορικά με την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112 ο κ.Στίγκας θεώρησε ότι εξαιτίας αυτού του μέτρου, οι πολίτες στερούνται την δυνατότητα να βοηθήσουν στην πυρόσβεση και εκπαιδεύονται να τηρούν μια φοβική στάση απέναντι στην φωτιά. Εκπαιδεύονται να το βάζουν στα πόδια, αποδεχόμενοι να δουν την επόμενη μέρα ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έγιναν στάχτη. Κάποιοι, μάλιστα, που βλέπουν το ολοκαύτωμα της επόμενης ημέρας αυτοκτονούν!

Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης κατά την μετακίνησή τους στο καράβι «Αδαμάντιος Κοραής».

Βελόπουλος: «Ηγεμών» ο πρωθυπουργός

Ιδιαίτερα εριστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ουκ ολίγες φορές απευθύνθηκε προσωπικά σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, προκαλώντας αντιδράσεις και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

«Ο πρωθυπουργός είναι ηγεμών κατά την άποψη του, κατά την δική μας όχι. Φοβάμαι ότι θα έχουμε μια αυταρχική, απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική. Αυτό σκέφτονται, αυτό οραματίζονται, πιστέψτε με. Με το χαμογελάκι του… Κοιτάξτε τους! Κοιτάξτε τους! Τι χαμόγελο ο κ. Βορίδης! Αυτό το αλαζονικό, ξέρετε, το μπλαζέ… Το μπλαζέ… Το ‘χετε, το ‘χετε! Δεν είναι κακό».

«Εσύ είσαι από χωριό, Χαρδαλιά! Είσαι από επαρχία, άσ’ το! Άσ’ το! Και γω, και γω» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στον Νίκο Χαρδαλιά που αντέδρασε, με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Μάκης Βορίδης, να χαμογελούν στο άκουσμα.

«Εσύ γιατί πετάγεσαι τώρα; Εσένα είπα; Δεν κρύβεσαι κιόλας! Όχι, το μπλαζέ το έχετε» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, κ. Τασούλα, να υπογραμμίζει λιτά τα εξής: “Μην απαντάτε, μην απαντάτε”.

«Λέω πως το έχετε, δεν είναι κακό. Είναι και φίλος μας ο Χαρδαλιάς, ελικοπτεράς» τόνισε, εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα, δεν παίζουμε με την Ελλάδα»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε στη Βουλή, λέγοντας ότι αντέγραψε τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.

«Έχω εδώ τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη του 2019. Είχε μιλήσει τότε για 20 δις στον πρωτογενή τομέα, για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του ΦΠΑ.

Νομίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θυμούνται, επειδή έχει ο ίδιος κοντή μνήμη. Είχε μιλήσει για ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού. Για να μην σας κουράζω ό,τι είπε σήμερα είναι copy paste του 2019″, είπε και υποστήριξε οτι η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Το 2019 μιλούσατε για επενδυτική βαθμίδα και τώρα μας λέτε τα ίδια. Πάλι το ίδιο παραμύθι και ίδιες υποσχέσεις», είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε λέγοντας ότι η Ελληνική Λύση υλοποίησε τη δέσμευση της. “Περιμένουμε τώρα, από όλους τους Έλληνες βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων, να στηρίξουν την πρόταση.

Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα, δεν παίζουμε με την Ελλάδα, δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Ήρθε η ώρα, οι πατριώτες βουλευτές, ενωμένοι να αποδείξουν ότι θέλουν το καλό της Ελλάδας. Ελάτε και στηρίξτε! Είναι τραγικό να μην μπορούμε να μαζέψουμε 120 υπογραφές για την τραγωδία στα Τέμπη… Πρέπει αυτό το κοινοβούλιο να κάνει τη διαφορά, ανεξαρτήτου ιδεολογίας. Πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Νατσιός: «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική»

Μετά από μία ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τη διαχείριση των πυρκαγιών αρχικά αλλά και τους πυρόπληκτους στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, επέλεξε να κλείσει πιο γλαφυρά την τοποθέτησή του.

Γράφει με ανείπωτη θλίψη ο Σεφέρης, «Όσο προχωρεί ο καιρός και τα γεγονότα ζω ολοένα με το εντονότερο συναίσθημα πως δεν είμαστε στην Ελλάδα, πως αυτό το κατασκεύασμα που τόσο σπουδαίοι και ποικίλοι απεικονίζουνε καθημερινά δεν είναι ο τόπος μας αλλά ένας εφιάλτης με ελάχιστα φωτεινά διαλλείματα γεμάτα με πού βαριά νοσταλγία.» Και παραθέτει ο μεγάλος ποιητής μία φράση που μιλάει στις καρδιές όλων μας: «Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιό πικρό». Όλοι οι Έλληνες κάπως έτσι δε νιώθουμε σήμερα;

Μια βόλτα στα καμένα και αντικρίζεις Έλληνες και Ελληνίδες να βαδίζουν στην τέφρα της φωτιάς και τις στάχτες της επιτελικής ανικανότητας. Αυτό επιβεβαιώνει τον συλλογισμό του ποιητή. Η πατρίδα μας, με τις απαράμιλλες ομορφιές της, τα παπαδιαμάντεια ρόδινα ακρογιάλια της και με τους ανθρώπους της ελπίδας, καταντά ασήκωτη και βαριά νοσταλγία. «Χώρα του ήλιου που δεν μπορεί να αντικρίσει τον ήλιο» κατά τον Ελύτη. Αλήθεια, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, τι θα κάνουν; Με επιδόματα οίκτου και κρατικής λύπησης, και με τσαλακωμένη την αξιοπρέπειά τους; Όταν ένας άνθρωπος χάνει το βιός του θα χάσει και τον βίο του. Πώς θα αντιδράσουν; Θα έχουμε πάλι νέο κύμα εκπατρισμού;

Δεν πρέπει οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να φύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, αποδεχόμενοι ότι στον τόπο τους στον Έβρο δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προοπτική. Να γίνουν τα πάντα ώστε να μείνουν στο πανέμορφο γενοτόπι τους. Συντρέχουν λόγοι οικογενειακοί, κοινωνικοί, εθνικοί. Να επισημάνω μια άλλη διάσταση αυτής της τραγωδίας. Ο Έλληνας ξερριζώνεται από την ιδιοκτησία του. Οι πυρκαγιές, οι συστηματικές εκκενώσεις, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, το κλείσιμο των σχολείων, τον διώχνουν από τη γη του. Καταφεύγει για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις και εκεί τον αναμένει το τέρας των κόκκινων δανείων. Ας γνωρίζουμε ότι το να έχεις την δική σου γη και το δικό σου σπίτι, το πατρογονικό συνήθως, αυτό τονώνει το εθνικό αίσθημα λόγω προσωπικού γοήτρου και αλληλεγγύης προς την πατρίδα. Είμαστε γέννημα και θρέμμα του τόπου καταγωγής μας.

Όπως κάθε συμφορά που βρίσκει τον άνθρωπο έχει πνευματικό υπόβαθρο, έτσι και με τις πυρκαγιές πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια μέσα μας. Η ρίζα του κακού ξεκινά από την καμένη γη που φέρουμε μέσα μας. Οι έρημες συνειδήσεις, αργά ή γρήγορα δημιουργούν έρημες εκτάσεις. Το κακό εξωτερικεύεται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον μας, γιατί χάσαμε την αγάπη στον πλησίον μας, στον τόπο μας, στις κοινές μας αξίες και τα ιδανικά που θα έπρεπε να μας ενώνουν. Όσο ασφυκτιούμε από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου, τόσο δηλητηριάζεται και ο φυσικός αέρας που μας περιβάλλει.

Μας λείπει ο σεβασμός και η αγάπη για την «όμορφη, πλούσια κι άπαρτη και σεβαστή κι αγία», όπως την ονομάζει ο Σολωμός, πατρίδα μας. Και παραμένει αειθαλής η φράση του εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «οι άνθρωποι θα μείνουν φτωχοί, γιατί δεν θα έχουν αγάπη στα δέντρα».

Κωνσταντοπούλου: Κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές

«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη και στις προηγούμενες καταστροφές που έπληξαν της χώρα από το 2007, έκανε λόγο για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν».

«Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».

Επίσης, έκανε λόγο για «ευθύνες αυτοδιοκητικές, πολιτικές και κυβερνητικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και πάλι επέλεξε να διαχειριστεί την τραγωδία με «επικοινωνιακά μέσα» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να ζητήσει μια «συγγνώμη» και δεν προχώρησε «σε μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης και μια εξίσου σοβαρή απόδοση ευθυνών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.

Κλείνοντας , η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση του προσωπικού τής Πυροσβεστικής και των εποχικών, η αύξηση του προϋπολογισμού της πολιτικής προστασίας για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, η ενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων πυροφυλακίων, η διενέργεια εξεταστικής στη Βουλή για τα διαχρονικά εγκλήματα των πυρκαγιών. 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις