Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΤην ατζέντα Μελόνι - Μητσοτάκη αποκαλύπτει η εφημερίδα Corriere della Sera

Την ατζέντα Μελόνι – Μητσοτάκη αποκαλύπτει η εφημερίδα Corriere della Sera

Mετά απ δείπνο που διήρκεσε περίπου δυο ώρες, η Μελόνι επέστρεψε στην Ρώμη, με την πεποίθηση ότι διαθέτει έναν σημαντικό σύμμαχο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, αναφέρεται σε αναλυτικό της άρθρο η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Υπήρξε πλήρης σύγκλιση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αθήνα και Ρώμη έχουν τους ίδιους στόχους. Να μην συνυπολογίζονται στο χρέος μια σειρά από δαπάνες, οι οποίες θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζοντας από τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την οικολογική μετάβαση», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

«Υπάρχει και σημαντική σύμπλευση στο θέμα των ευρωπαϊκών πολιτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις νότιες χώρες της ΕΕ να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση, ένα σημείο στο οποίο η Τζόρτζια Μελόνι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφωνούν», προσθέτει η Corriere, ενώ υπογραμμίζει ότι «μετά απ δείπνο που διήρκεσε περίπου δυο ώρες, η Μελόνι επέστρεψε στην Ρώμη, με την πεποίθηση ότι διαθέτει έναν σημαντικό σύμμαχο ο οποίος, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, για πολλές υποθέσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ιταλική διπλωματία».

Με αναφορά, πάντα, στα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι δυο ηγέτες, η εφημερίδα του Μιλάνου γράφει ότι συζητήθηκαν οι επενδύσεις τις Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni στα ανοικτά της Κύπρου, και η δυνατότητα να μπορέσει να προμηθεύσει η ιταλική εταιρία κρατικών συμφερόντων, Leonardo, τέσσερις φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Corriere della Sera, τέλος, με αναφορά στον απολογισμό της επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην Αθήνα, υπογραμμίζει: «Πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη, η Μελόνι και οι στενότεροι συνεργάτες της αναφέρθηκαν με έμφαση σε μια σειρά διμερών “ντοσιέ” με ιδιαίτερο στρατηγικό βάρος: τις επενδύσεις της ιταλικής εταιρίας Italgas στο ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου αλλά και, γενικότερα, τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες στοχεύουν να δημιουργήσουν έναν κοινό άξονα στην ανατολική Μεσόγειο, έναντι και άλλων δυο πόλων επιρροής, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Η ιταλική είναι η πρώτη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές και ο τρίτος προμηθευτής της Ελλάδας. Και όχι μόνον. Η συνεργασία αναπτύσσεται χάρη και στην παρουσία πολλών εταιριών, όπως της Eni, Enel green power, Fincantieri, Snam, Terna και Italgas, που έχει έτοιμο ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, από τώρα έως το 2029, για την ανάπτυξη όλου του δικτύου διανομής».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας