Γεραπετρίτης – Φιντάν εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για συνέχιση του διαλόγου

Την θετική εποχή που «ανατέλλει» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτύπωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τα προβλήματα μπορούν να επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο.

0

Για καρποφόρα συνάντηση έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα, κάνοντας λόγο για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεων μας» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προαναγγέλλοντας ότι «Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου,
της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και
της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

 

Ο κ.Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα αναδεικνύοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όπως μάλιστα υπογράμμισε σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του «για εμάς οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και στην Ελλάδα απολάβουν ισοπολιτεία και ισονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».

Φιντάν για κυπριακό και μεταναστευτικό

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι «Έχουμε διαφορές στο Αιγαίο… συζητήσαμε τα θέματα αυτά», ενώ σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε την προσήλωση της Άγκυρας «στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού».

Όπως είπε οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για το Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.

Για το μεταναστευτικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ζωών».

Οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Άγκυρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις