Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Κύπρος: «Πυλώνες» ισχύος στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία...

Ελλάδα – Κύπρος: «Πυλώνες» ισχύος στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία «απομονώνεται»

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν και η τακτική του «ανατολίτικου παζαριού» που προσπαθεί για ακόμη μια φορά να εφαρμόσει στις σχέσεις της Άγκυρας με την Δύση, φαίνεται πως έχουν εξοργίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Το Λευκό Παλάτι, θεωρώντας πως και πάλι η Τουρκία θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και παραινέσεις από τον πρόεδρο Μπάιντεν, δεν περιόρισε στο ελάχιστο τις επαφές και την συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που οδηγεί στην λήψη αυστηρών μέτρων από την Ουάσιγκτον.

Το πρώτο ηχηρό «χαστούκι» για την Τουρκία ήλθε με την αποπομπή της από την παραγωγή και προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 και λίγους μήνες μετά ήρθε το δεύτερο «ράπισμα» με το «όχι» των ΗΠΑ στην αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ασκούν και οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία, καθώς έχουν περιορίσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην γειτονική χώρα από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν.

Τελευταίο μήνυμα προς το Λευκό Παλάτι από την Ουάσιγκτον αποτελεί η πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της είδησης προκάλεσε την οργή του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά η πραγματικότητα ξεπερνά τις λεκτικές απειλές.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα και η Κύπρος αυξάνουν την γεωστρατηγική και κατά προέκταση γεωπολιτική τους δύναμη αποκτώντας σημαντικό ρόλο στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αθήνα, με καίριες και απόλυτα επιτυχημένες διπλωματικές κινήσεις κατόρθωσε να αποκτήσει άριστες σχέσεις αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και με τις περισσότερες πανίσχυρες οικονομικά Αραβικές χώρες.

Επίσης, ενώ η Τουρκία αποκλείεται από αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ, η Ελλάδα αναβαθμίζει το σύνολο των F-16 που διαθέτει σε Viber και μπαίνει στο πρόγραμμα απόκτησης των υπερσύγχρονων F-35.

Ακόμη, η αγορά των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων MH-60R (Romeo) από τις ΗΠΑ, που είναι ιδανικά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, σε συνδυασμό με τα αόρατα υποβρύχια Τύπου Παπανικολής που έχει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα, καθιστούν την χώρα μας κυρίαρχη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της πολεμικής της αεροπορίας η Αθήνα προχώρησε και στην αγορά των Γαλλικών φρεγατών Belharra, γεγονός που την καθιστά πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Να σημειωθεί, πως σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός του στρατού ξηράς, με την ανανέωση των τεθωρακισμένων και των αρμάτων μάχης.

Το γεγονός πως η Ελλάδα ενισχύεται στρατιωτικά και γεωπολιτικά έχει οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τους στενούς του συνεργάτες να κάνουν «σπασμωδικές» κινήσεις και να εκτίθενται περισσότερο στην διεθνή κοινότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται για ακόμη μια φορά να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό ζήτημα και να προσπαθήσει να στείλει με βίαιο τρόπο στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, προκειμένου να πιέσει και να αποσταθεροποιήσει την χώρα μας.

Την επιθετικότητα της Τουρκίας αναμένεται να αναδείξει για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Παρασκευή στην Νέα Υόρκη.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.