Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ προέλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών στη πληγείσα...

Η προέλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών στη πληγείσα Θεσσαλία

Η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Από τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία θα προέλθουν οι πόροι ύψους 2,25 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων από τις θεομηνίες, όπως προκύπτει από τη συζήτηση κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: (α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ), (β) την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και (γ) το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας