Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΜετά την «καραμπόλα αρμοδιοτήτων» στον ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Μετά την «καραμπόλα αρμοδιοτήτων» στον ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, επιχειρείται μία απομείωση των εντυπώσεων, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση Ζαούτη οφείλεται στο ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα».

Καθήκοντα προέδρου του ΕΟΔΥ, μετά την παραίτηση Ζαούτη, αναλαμβάνει από σήμερα ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δίνοντας τέλος στα σενάρια αλληλοκαρφωμάτων στους πάνω ορόφους του Υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες θέλουν υπεύθυνη της άτακτης αποχώρησης Θεοκλή Ζαούτη από το τιμόνι του ΕΟΔΥ την ήδη «δύσκολη συγκατοίκηση» με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με την δυσαρέσκεια του προέδρου να επιτείνει η αίσθηση παραγκωνισμού που αντιλαμβάνονταν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το «ποτήρι της δυσαρέσκειας» Ζαούτη ήταν η απουσία του από τις επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και η αποκλειστική επικράτηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, επιχειρείται μία απομείωση των εντυπώσεων, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση Ζαούτη οφείλεται στο ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντικατάσταση του Θεοκλή Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ. Μάλιστα είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας με αλλαγές στη δομή του Οργανισμού.

Προσθέτουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο Χ. Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προϊστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Συμπληρώνουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

 

Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου,  είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987 και τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993. Από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας, συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

 

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.

Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας