Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓ.Σ. ΟΗΕ: Ο Κ. Μητσοτάκης διεθνοποιεί τον Τουρκικό αναθεωρητισμό, «πόρτα» Μπάιντεν στον...

Γ.Σ. ΟΗΕ: Ο Κ. Μητσοτάκης διεθνοποιεί τον Τουρκικό αναθεωρητισμό, «πόρτα» Μπάιντεν στον Ερντογάν

Η Ελλάδα συνεχίζει με αμείωτη ένταση την διεθνοποίηση των απειλών του καθεστώτος Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί και πάλι σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταγγείλει αυτή τη φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τις απειλές της Άγκυρας, που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, και οι στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία «καυτηρίασε» την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι οι επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, δημιουργούν πρόβλημα στην συνοχή του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνουν την «ήπια» αντιμετώπιση της Τουρκίας και προβαίνουν σε «καυστικές» δηλώσεις κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ε.Ε. για την επιθετική στάση της Τουρκίας είναι οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ, ο οποίος έστειλε ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στην Άγκυρα.

Απαντώντας στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ΟΗΕ, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών που αφορούν το καθεστώς στο Αιγαίο, ο κ. Μπορέλ τόνισε με έμφαση ότι «η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Το γεγονός πως το καθεστώς Ερντογάν απομονώνεται από το σύνολο του Δυτικού κόσμου καταδεικνύεται περίτρανα και από την στάση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας να υπάρξει έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν αρνητικός.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απαντά πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε «όχι» στην προμήθεια σύγχρονων μαχητικών στην Τουρκία, η Άγκυρα θα εξετάσει εναλλακτικές οδούς.

Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις, τόσο με Αμερικανούς Αξιωματούχους, όσο και με εκπροσώπους της ισχυρής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ακόμη, θα έχει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις και θα συναντήσει επενδυτές στα γραφεία της Bank of America.

Εκτός των άλλων, ο πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί το ground zero της Νέας Υόρκης και το Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου (9.11 Memorial Museum), για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.