Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠρος αναμόρφωση το πλαίσιο για ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών «σκορπά χαμόγελα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Προς αναμόρφωση το πλαίσιο για ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών «σκορπά χαμόγελα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε μόλις χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή.

Σε αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών προβαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη να προαναγγέλλει ότι σε λίγες μέρες θα δοθεί σε διαβούλευση «ευρεία παρέμβαση» στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του ο κ. Φλωρίδης προανήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και το ζήτημα του προστατευτικού πλαισίου για τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επανήλθε χθες στο προσκήνιο λόγω τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παύση της προϋπόθεσης της έγκλησης για τη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Αποσπασματικές, επ’ ευκαιρία και για λόγους εντυπώσεων ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» είπε ο κ. Φλωρίδης.

 

Αν και ο υπουργός απέρριψε την σχετική τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την αποσπασματική, υπενθυμίζεται ότι  δύο μήνες περίπου πριν, μετά από σχετικές δημόσιες αναφορές του, η κυβέρνηση είχε πάρει σαφείς χαρακτηρίζοντάς τες  «δικές του απόψεις που δεν είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο»

 

Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης είχε δεχθεί σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν είχε ισχυριστεί εσφαλμένα από το βήμα της Βουλής -κατά τις προγραμματικές δηλώσεις- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος ο οποίος θέσπισε να διώκεται η απιστία κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Την εν λόγω ρύθμιση είχε φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

Στη χθεσινή ομιλία του, πάντως, ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι η εν λόγω αναφορά του ήταν εσφαλμένη αλλά χαρακτήρισε το λάθος του «τυπικό». «Έκανα όντως λάθος που το απέδωσα στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα. Ναι έκανα ένα τυπικό λάθος εκεί, αλλά είχα υπόψη μου τη διάταξη του άρθρου 65 του ν. 4472/2017, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων. Να το, το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών που εγώ είχα στο μυαλό μου» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Φλωρίδης: Η κυβέρνηση δεν είπε τις απόψεις μου «προσωπικές»

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε όμως και στις αποστάσεις που είχε πάρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις αναφορές του για το εν λόγω θέμα. «Η Κυβέρνηση δεν είπε ποτέ, σε καμία της ανακοίνωση, ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι προσωπικές. Σε καμία. Η Κυβέρνηση είπε στην πρώτη της ανακοίνωση ότι οι απόψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι διαχρονικές και στη δεύτερη ανακοίνωση είπε ότι είναι πάγιες.

Τι σημαίνει διαχρονικές και πάγιες; Γνωστές και σταθερές. Αυτό είπε η Κυβέρνηση. Και βεβαίως προσέθεσε στην ανακοίνωση τότε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αληθές, διότι δεν υπήρχε υπουργικό συμβούλιο να συζητηθούν στη συνέχεια» συμπλήρωσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας