Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔιευκρινιστικότερος επί των δομικών αλλαγών στο Πολιτικής Προστασίας ο Μαρινάκης

Διευκρινιστικότερος επί των δομικών αλλαγών στο Πολιτικής Προστασίας ο Μαρινάκης

«Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Πολιτική Προστασία ανύπαρκτη, μια διαλυμένη Υπηρεσία» δήλωσε ο κ.Μαρινάκης, τεκμηριώνοντας την αντιστροφή της πραγματικότητας μέσω fake news που διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Περισσότερο «φως» στο μεγάλο κεφάλαιο διαχείρισης των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία αλλά και των δομικών αλλαγών στην Πολιτική Προστασία που δρομολογεί η Κυβέρνηση, με προσωπική επιμέλεια του πρωθυπουργού, αποφάσισε να «ρίξει» με συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αντιπλημμυρικά έργα

«Η Κυβέρνηση αυτούς τους μήνες είχε να διαχειριστεί τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Αυτό δεν είναι ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία, ούτε κάτι το οποίο καθιστά την Κυβέρνηση αμέτοχη. Ούτε ήταν αμέτοχη, ούτε θα είναι αμέτοχη» διευκρίνισε ο κ.Μαρινάκης.

Αναφορικά με τον προηγούμενο σχεδιασμό και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, υπογράμμισε ότι «είχαν γίνει έργα, σημαντικά έργα, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται. Πάνω από 60 έργα στις πληγείσες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί, ή είναι σε φάση άμεσης ολοκλήρωσης. Πάνω από 400 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει οι αντίστοιχες ενέργειες για να προλάβουμε φαινόμενα.

Προσέξτε, προφανώς κανένα έργο δεν σχεδιάστηκε για να αποτρέψει ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά. Και κανένα έργο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήρως, να περιορίσει, δηλαδή, στο 100% τις συνέπειες αυτού του φαινομένου που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Όμως, τα έργα τα οποία έγιναν, και πολλά εκ των οποίων έγιναν κατόπιν του ΙΑΝΟΥ, μετά από αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή που υπέστη κυρίως ο νομός Καρδίτσας, βοήθησαν στη μείωση των συνεπειών. Προστατεύτηκαν πόλεις, μειώθηκαν οι συνέπειες σε πολλές συγκεκριμένες περιοχές. Κι αυτά, προφανώς, ήταν σημαντικά έργα. Προφανώς, οφείλει η Κυβέρνηση όταν καλείται να αντιμετωπίσει κάτι πρωτοφανές, να κάνει έναν επανασχεδιασμό. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτά τα οποία θα πει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή του ομιλία στη Δ.Ε.Θ., γιατί πλέον ζούμε μια νέα πραγματικότητα» σημείωσε.

Επανασχεδιασμός του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Επί του συγκεκριμένου πεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε μόνο να διαψεύσει τα σενάρια που κυκλοφορούν, επιλέγοντας να παραπέμψει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από ΔΕΘ, για περισσότερες λεπτομέρειες και την ουσία του νέου μοντέλου.

«Νομίζω ότι είναι καλύτερα να ακούσουμε τον Πρωθυπουργό» δήλωσε. «Όμως, αυτός ο ισχυρισμός ότι, θα το αναλάβει το Άμυνας ή ότι θα το αναλάβει ο στρατός, δεν ισχύει. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι θα συνεχίσει ο στρατός να παρέχει πολύτιμη συνδρομή και υπηρεσίες διάσωσης σε πολύ κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας».

Η αλήθεια για την απένταξη έργων από το  Ανάκαμψης

«Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια Πολιτική Προστασία ανύπαρκτη, μια διαλυμένη Υπηρεσία, μια Γενική Γραμματεία χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καμία δυνατότητα να λύσει κανένα ζήτημα» δήλωσε ο κ.Μαρινάκης, τεκμηριώνοντας την αντιστροφή της πραγματικότητας μέσω fake news που διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ως προς την απένταξη των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει γίνει καμία απένταξη έργου που να αφορά στις πληγείσες περιοχές. Και τα τέσσερα έργα που έχουν απενταχθεί, θα γίνουν από άλλη χρηματοδότηση» διευκρίνισε.

«Γιατί έγινε αυτή η απένταξη; Η απένταξη αυτή έγινε γιατί αν ένα έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι και το 2026, τότε δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα αυτά πάνε χαμένα για τη χώρα μας. Άρα, λοιπόν, αυτά τα έργα συνεχίζουν να γίνονται και αναζητούνται άλλοι πόροι χρηματοδότησης για να ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει επομένως κανένα θέμα απένταξης έργων στις κρίσιμες περιοχές. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα θέμα μη υλοποίησης των έργων. Υπάρχουν έργα τα οποία γίνονται και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή έχουν μικρότερα χρονοδιαγράμματα κι έχουν ολοκληρωθεί» εξήγησε.

Τα fake news για το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε όλες τις ψευδείς ειδήσεις της περιόδου.

«Αντιμετωπίσαμε κάποια πολύ μεγάλα fake news. Ένα είναι ότι κρύβαμε νεκρούς. Αυτό είναι χυδαίο και η ίδια η πραγματικότητα το κατέρριψε. Ένα άλλο πολύ μεγάλο ψέμα είναι ότι δόθηκε εντολή, υπονοώντας τον κρατικό μηχανισμό, να γκρεμιστεί ένα φράγμα ή να γίνουν εργασίες σε ένα φράγμα, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς. Αυτό, λοιπόν, το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αστήρικτος.

Ουδέποτε δόθηκε κάποια εντολή να σπάσει ένα φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς.

Μάλιστα, ακόμα και οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι έχουνε διαφωνίες μεταξύ τους για το ποιος έδωσε τη μία εντολή, την άλλη εντολή και το τι έγινε -συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Παλαμά-, όλοι συμφωνούν ότι καμία τέτοια εργασία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πλημμυρίσει ο Παλαμάς.

Το αν έγινε ή δεν έγινε ένα έργο το οποίο είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δουλειά των αυτοδιοικητικών να απαντήσουν. Και προφανώς, εφόσον το ερευνά και η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και ποιου είναι η αρμοδιότητα».

Ο κ.Μαρινάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για την αλλοίωση των λεγόμενων, που κυρίως βάσει αυτής της τακτικής η συγκεκριμένη είδηση πήρε διαστάσεις σκανδάλου.  «Προσέξτε, όμως, το να λέει κάποιος, ενώ εγώ λέω ότι δεν υφίσταται ο ισχυρισμός ότι δόθηκε τέτοια εντολή, ούτως ώστε να πλημμυρίσει ο Παλαμάς και να κόβει κάποιος τη μισή φράση και να λέει «αρνείται η Κυβέρνηση ότι έγιναν τέτοια έργα», ενώ ούτε θα μπορούσε να το αρνηθεί, ούτε θα μπορούσε να το γνωρίζει, εδώ, λοιπόν, φεύγουμε από τη σφαίρα της κριτικής και μπαίνουμε στη σφαίρα της παραποίησης της πραγματικότητας. Το ξαναλέω, ως προς τα έργα αυτά καθ’ αυτά, που δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής Κυβέρνησης, ούτε απαντήσαμε ποτέ, ούτε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε. Όμως, σε κάτι το οποίο στερείται οποιασδήποτε λογικής -ότι δηλαδή έγινε μια παρέμβαση, που είχε σαν αποτέλεσμα να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσει ο Παλαμάς και μάλιστα αυτό έγινε κατόπιν κρατικής εντολής- σ’ αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε καθαρά, ότι ουδέποτε έγινε αυτό» σημείωσε.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας