Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτη Βουλή τα στοιχεία για τα αίτια των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού

Στη Βουλή τα στοιχεία για τα αίτια των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού

Μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί 6.200 αγροτοδασικές πυρκαγιές, για τις οποίες σχηματίστηκαν 2.468 δικογραφίες.

Στοιχεία για τα ακριβή αίτια εκδήλωσης των πολυμέτωπων αγροτοδασικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχαν υποβάλλει 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας την ανάγκη διαφάνειας στα πορίσματα της Πυροσβεστικής και την ανάγκη απαντήσεων για έγκυρες πληροφορίες που αποδίδουν την εκδήλωση πληθώρας πυρκαγιών της φετινής περιόδου σε επιπλοκές του ηλεκτρικού δικτύου.

Με το απαντητικό του έγγραφο, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι για το τρέχον έτος έχουν, μέχρι σήμερα, καταχωρηθεί 6.200 αγροτοδασικές πυρκαγιές, για τις οποίες σχηματίστηκαν 2.468 δικογραφίες, σε 1.267 δε εξ αυτών η προανάκριση περατώθηκε και ο σχετικός φάκελος δικογραφίας υποβλήθηκε στις κατά τόπον εισαγγελικές Αρχές, για τις δικές τους, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες.

Ως προς τα αίτια εκδήλωσής τους,

10 πυρκαγιές οφείλονται σε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, 1.543 σε γυμνές φλόγες, 11 σε καύση βεγγαλικού/ πυροτεχνήματος, 164 σε ηλεκτρισμό και 58 σε σπινθήρες. Ειδικότερα, 45 πυρκαγιές με αίτια ηλεκτρισμό/σπινθήρες σχετίζονται με δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Περαιτέρω, 15 πυρκαγιές αποδίδονται σε πυρακτωμένες επιφάνειες, 187 σε υπολείμματα καπνίσματος, 60 σε φυσικά φαινόμενα και 10 σε χημικά φαινόμενα.

Τέλος, για 410 πυρκαγιές διενεργείται προανάκριση, η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί, μέχρι σήμερα.

Μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, διαβίβασε στους βουλευτές έγγραφα της εταιρείας «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» και της εταιρείας «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ».

Tα έγγραφα αυτά δεν είναι προσβάσιμα στον ιστότοπο της Βουλής, παρά μόνο στους βουλευτές που είχαν αιτηθεί τα στοιχεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας