Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΤουρκία: Τζαμί (και) η Μονή της Χώρας

Τουρκία: Τζαμί (και) η Μονή της Χώρας

Μετά την Αγία Σοφία, άλλος ένας βυζαντινός ναός, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια, μετατρέπεται σε τζαμί. Η Μονή της Χώρας (ΚariyeCami) στην Κωνσταντινούπολη θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για προσευχή τον προσεχές Μάιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2020 μαζί με την Αγία Σοφία είχε λάβει τη σχετική απόφαση της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει αλλά ξαφνικά η απόφαση «πάγωσε» προκειμένου, όπως κατέστη γνωστό, να γίνουν έργα αποκατάστασης.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΗΝ DIGITAL ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOVNEWS WEEKLY»

Αυτό που έγινε επίσης γνωστό, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Yeni Safak», είναι ότι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες για τα οποία είναι γνωστή διεθνώς η Μονή της Χώρας, συντηρήθηκαν και θα είναι επισκέψιμα. Πώς μπορούν όμως να συνδυαστούν οι δύο λειτουργίες της Μονής;

«Η πιο λογική λύση», σημειώνουν αρχαιολόγοι, «είναι ο κεντρικός χώρος του μνημείου να διατεθεί για την προσευχή και να καταστούν επισκέψιμα ο νάρθηκας του ναού που διαθέτει τις περισσότερες τοιχογραφίες και το παρεκκλήσιο της νότιας πλευράς».

Εκκρεμεί πάντως προσφυγή στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος. Οι προσφυγές κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από οκτώ προσφεύγοντες που βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης.

Η ιστορία

H Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας απέχουν μεταξύ τους περίπου 10 χιλιόμετρα αλλά συμβολικά απέχουν μεταξύ τους αιώνες και συμβολίζουν την αρχή και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 537 μ.Χ. ο Ιουστινιανός Α΄ εγκαινίασε τον ναό της Αγίας Σοφίας με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα (προφανώς πριν από τη μετατροπή του σε τέμενος το 1453). Η ίδρυση της Μονής της Χώρας τοποθετείται στον 6ο αιώνα αλλά απέκτησε τη σημερινή της μορφή στις αρχές του 14ου από τον λόγιο Θεόδωρο Μετοχίτη. Τα ψηφιδωτά της θεωρούνται από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της βυζαντινής τέχνης στην Τουρκία. «Το μνημείο είναι ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης.

Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες αποκρίνονται στη θέση τους στον χώρο. Στην πραγματικότητα είναι ένα κτίσμα όπου η αρχιτεκτονική και η τέχνη σχεδιάστηκαν μαζί», έλεγε το 2020 ο αείμνηστος καθηγητής Ρόμπερτ Ούστερχουτ (1950-2023) για τη σχέση των ψηφιδωτών της Μονής της Χώρας με την αρχιτεκτονική του μνημείου. Ηταν τότε οι πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής –που μέχρι τότε λειτουργούσε ως μουσείο– σε τζαμί και όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η ανακοίνωση είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και στην UNESCO.

Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Διαβάζεται… με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας