Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΟρατή συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Ορατή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας θα προβλέπουν: επανέναρξη της συνεργασίας του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας, απευθείας επαφές των υπουργών Μετανάστευσης και ανάληψη δράσης επί του πεδίου.

Προσηλωμένες στην πολιτική βούληση για την εξομάλυνση των σχέσεων φαίνεται πως είναι Ελλάδα και Τουρκία. Στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη έγινε ένα βήμα παραπάνω με τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη, τον πολιτικό διάλογο, ωστόσο στις ομιλίες τους και οι δύο άνδρες επέμειναν στις θέσεις τους για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε λύση θα δοθεί με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Κοντά σε υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με ορόσημο τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το ανώτατο υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών. Οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στο φλέγον αυτό θέμα θα προβλέπουν: επανέναρξη της συνεργασίας του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας, απευθείας επαφές των υπουργών Μετανάστευσης και ανάληψη δράσης επί του πεδίου.

Από το βήμα της 78ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν πρόσφατα στη Θεσσαλία.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για την οπαδική βία και την αντιμετώπισή της, με τον πρόεδρο της FIFA να κάνει δώρο στον πρωθυπουργό μία μπάλα αλλά και το πορτοφόλι των διαιτητών με μία κίτρινη και μία κόκκινη κάρτα.

Η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε με τις επαφές που είχε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για το Κυπριακό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας