Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΟι δύο των Τεμπών, τα… δαιμόνια της κυβέρνησης, ο «Ευρωπαίος» Παπαστεργίου και...

Οι δύο των Τεμπών, τα… δαιμόνια της κυβέρνησης, ο «Ευρωπαίος» Παπαστεργίου και τι ετοιμάζει ο Κόκκαλης

Διχοτομημένο το ΠΑΣΟΚ

Δεν βγήκε προς τα έξω αλλά τις προάλλες στην ΟΚ του ΠΑΣΟΚ έγιναν… μαλλιά κουβάρια αναφορικά με τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων – και οι συστάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν αποδείχθηκαν αρκετές. Οι διαρροές περί ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου ήταν απλά για τα… μάτια του κόσμου.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το επίμαχο θέμα αύριο, Τρίτη, καθώς στη συνεδρίαση εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις από σειρά βουλευτών, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό να απέχουν από την τελική ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει, μεν, θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά απλά θα τους βάλει στη μαύρη λίστα… 

Και Καραμανλής, αλλά και Σπίρτζης

Το θέμα της δίωξης που άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εις βάρος 23 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων δυο υπουργών, του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Καραμανλή, για τη μη εκτέλεση του έργου της τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ, επανέφερε το «Politico», αποκαλύπτοντας την επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τα πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως η άσκηση ποινικής δίωξης από την EPPO εναντίον των 23 ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας και τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι 18 υπάλληλοι, κλήθηκαν κανονικά σε απολογία. Το «Politico» αποκάλυψε, όμως, χθες τι είχε προηγηθεί. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου αναφέρει πως «αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον Σπίρτζη και στο αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού Δημοσίου για τον Καραμανλή».

Η συνέχει αναμένεται με ενδιαφέρον…

«Αν το γνώριζε, εννοείται δεν θα τον έβαζε σε υπουργείο»

Το άκουσα, το διάβασα και από «όμορες» στήλες, δεν το έχω επιβεβαιώσει 100% αλλά θα σας το μεταφέρω. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε αποφασίσει εδώ και ένα χρόνο να αποχωρήσει. Δικαίωμά του, αναφαίρετο. Τα ερωτήματα είναι δύο όμως.

Αφενός γιατί κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού και, αφετέρου, γιατί υπουργοποιήθηκε (στο Ναυτιλίας). Το δεύτερο απαντά στο αν γνώριζε τις προθέσεις του ή όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ανέφερα σε πηγή μου στο Μαξίμου και ήταν κατηγορηματική η απάντηση: «αν το γνώριζε, εννοείται δεν θα τον έβαζε σε υπουργείο». Νέτα, σκέτα.

Το πρόβλημα είναι θεσμικό

Ανάγεται σε σοβαρό θεσμικό πρόβλημα για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο (ήτοι, τον γάμο των ομοφύλων). Και εξηγούμαι.

Δύο από τους «αρνούμενους» να ψηφίσουν υπέρ είναι, ως γνωστόν, η Μαρία Κεφάλα αλλά και ο Γιάννης Μπούγας. Αμφότεροι υφυπουργοί, στο Οικογένειας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σε υπουργεία τα οποία είναι συναρμόδια για το εν λόγω νομοσχέδιο. Και δεν θα το ψηφίσουν!

Ακόμη και η εναλλακτική της αποχής τη μέρα της ψηφοφορίας, δεν είναι λύση για υπουργούς και υφυπουργούς (πλην Μάκη Βορίδη, κατ’ εξαίρεση). Άρα; Άρα μην αποκλείει κανείς οι δυο τους, μετά την ψηφοφορία, να αφήσουν τις θέσεις τους. Και ορθώς, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο.

Παπαστεργίου και πάσης… Ευρώπης;

Τον ευρωπαϊκό αέρα που αποπνέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε τις προάλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση του πολυγλωσσικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης του gov.gr. Οι δύο υπουργοί, πριν ξεκινήσει η παρουσίαση, αφού τα είπαν σε εγκάρδιο κλίμα, φωτογραφήθηκαν μπροστά στις κάμερες, με τον κ. Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι ο κ. Παπαστεργίου μπήκε από την πλευρά που βρίσκεται η σημαία της ΕΕ, καθώς πρόκειται για «ευρωπαίο ηγέτη».

Ωστόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλησε να κρατήσει χαμηλά την μπάλα, έπειτα και από τα πρόσφατα σενάρια που τον ενέπλεκαν με πιθανή κάθοδο στις Ευρωεκλογές, και προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών «να μην σπέρνει… καινά δαιμόνια»! έσβησε η φωτιά…

Κι αν δεν πιάσουμε* το όριο, πρόεδρε;

Στο ΠΑΣΟΚ μετρούν δημοσκοπικές απώλειες μετά τη στάση τους στο σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε περιγράψει από μέρες το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το κίνημα. Δεν τον απασχολεί τόσο αυτό («ένα νομοσχέδιο είναι, θα περάσει» λέει στους συνεργάτες του) όσο οι Ευρωεκλογές.

Τον καίνε, δεν τον απασχολούν βασικά. Αμέτι μουχαμέτι το έχει βάλει για να βρει δυνατούς υποψήφιους. Στράφηκε και σε δημοσιογράφους, γνωστούς μάλιστα, στράφηκε σε τεχνοκράτες και, σημαντικό, το χειρίζεται προσωπικά.

«Πάμε για 16%» λέει στους συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ποσοστό που οι ίδιο το θεωρούν «απόλυτα εφικτό».

Πάμε ένα στοίχημα; Αν δεν πλησιάσει αυτό το νούμερο, θα βρεθεί ενώπιον έντονης εσωκομματικής αντιπολίτευσης από το καλοκαίρι και μετά. Πολύ έντονης.

*Εύλογη η χρήση του χρόνου καθότι #ολοι_ΠΑΣΟΚ_είμαστε_στο_κάτω_κάτω)

Μεσαίωνας

Η στάση της Εκκλησίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών λόγω θρησκευτικών δογμάτων μπορεί κάπως να είναι δικαιολογημένη. Αλλωστε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν αναμενόμενη.

Το ότι όμως ότι κοτζάμ αρχιεπίσκοπος έφτασε σε σημείο να προαναγγείλει και τιμωρία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών φαντάζει επιστροφή στον Μεσαίωνα. Συνιστά μέγιστο ολίσθημα για την Εκκλησία το γεγονός ότι αρνείται να βαφτίσει παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

Συν τοις άλλοις ο Ιερώνυμος μίλησε (περί βαπτίσεων) δίχως την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και έπεσαν βροχή τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας μέσα στο Σαββατοκύριακο από Μητροπολίτες που ακούν τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του σήμερα. Καναδυό μάλιστα με λόγια που δεν είναι και πολύ… της πίστης.

Ο «πράσινος» Πέτρος

Ως τα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει γνωστό το όνομά του πολιτικού φορέα στον οποίο θα ιδρύσει ο ανεξάρτητος, πλέον, ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Και αναφέρεται ως «φορέας» διότι είναι, ως λέει ο ίδιος, άγνωστο αν εξελιχθεί σε κόμμα (με την παραδοσιακή έννοια του). Ως «πολιτικό κίνημα ευρείας βάσης» το χαρακτηρίζει και θα δίνε έμφαση στα ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Το νέο κίνημα θα αναγνωριστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, με τη ανακοίνωση της ομάδας των «Πράσινων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού ότι εντάσσουν στις γραμμές τους τον «πράσινο» Κόκκαλη. Αναμενόμενο.

Κλίνατε επ’ αριστερά; Παλιά…

Εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για την κεντροαριστερή ιδεολογική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το κόμμα, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για ΤΟ OPEN, στην ερώτηση «ποια ιδεολογική κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ», στο σύνολο του δείγματος, το 44% απαντά πως πρέπει να κινηθεί προς την κεντροαριστερά, το 21,3% προς την αριστερά, ενώ ένα ποσοστό 34% δεν παίρνει θέση και δηλώνει πως «δεν γνωρίζει, δεν απαντά».

Με τη θέση αυτή φαίνεται να συμφωνούν όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά όμως αλλάζουν δραματικά. Ποσοστό 62% απαντά πως το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς την κεντροαριστερά, ένα 30,1% να επιθυμεί αριστερή κατεύθυνση κι ένα 7,9% να επιλέγει να μην απαντήσει.

Το 62% είναι μεγάλο για να αγνοηθεί – ασχέτως βέβαια αν, εν συγκρίσει με το 2019, οι 2 στους 3 δεν ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας