Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Το αίτιο της ισχύος του Μητσοτάκη και το δίκαιο της Τζάκρη…

Κομισάριος: Το αίτιο της ισχύος του Μητσοτάκη και το δίκαιο της Τζάκρη…

Αισθανόμενος, και λογικά, κυρίαρχος, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μια δυνατή κυβέρνηση 158 βουλευτών και το δεύτερο κόμμα να απέχει… 25 μονάδες.

Σήκωσε το γάντι ο Τεμπονέρας

Να ευλογούμε και τα γένια της στήλης, διότι τις ειδήσεις τις μαθαίνετε από τούτη εδώ τη γωνιά… πριν γίνουν. Μια εβδομάδα πριν έγραφε ο Κομισάριος ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας ετοιμάζεται να ρίξει… μπουρλότο και, όντως, έτσι έγινε χθες. Στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Τεμπονέρας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, για την απουσία των δυνάμεων από τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου: «Το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα».

Άδικο δεν έχει. Και προετοιμάζεται για το συνέδριο όπου, εξ όσων γνωρίζω, θα δώσει μεγάλη μάχη για να ρίξει (ω ναι) τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η απάντηση είναι η ισχύς του… 41 τακατό

Αισθανόμενος, και λογικά, κυρίαρχος, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μια δυνατή κυβέρνηση 158 βουλευτών και το δεύτερο κόμμα να απέχει… 25 μονάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει, το ένα μετά το άλλο, νομοσχέδια τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και για διαφορετικούς λόγους, προκαλούν ισχυρές εσωκομματικές… αναταράξεις. Γιατί;

Η απάντηση είναι εύλογη και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επαΐων της πολιτικής για να την κατανοήσει. Ισχύει άλλωστε το δόγμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που προκαλούν ρήξεις, πρέπει να γίνονται τον πρώτο χρόνο μιας διακυβέρνησης, και ει δυνατόν το πρώτο εξάμηνο. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, βαραίνει σημαντικά το όποιο πολιτικό κόστος. Με αυτό το δόγμα ο πρωθυπουργός έριξε… κατά ριπάς στην αρένα της Βουλής την «ελληνοποίηση» των παράτυπων μεταναστών, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο και άλλα, αδιαφορώντας πρακτικά για τις αντιδράσεις. 41 τακατό πήρε, δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Και όχι μόνο. Παράλληλα, διαμορφώνει τις συνθήκες για την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Για την οποία (το ακούω πιο συχνά πλέον) το σενάριο «Εκλογές και ΠτΔ το 2025» δεν είναι τελείως… άκυρο.

Όλοι για τον Τσιόδρα

Επίσημη μορφή θα λάβει η προεκλογική καμπάνια του Δημήτρη Τσιόδρα για τις Ευρωεκλογές, με την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για το βιβλίο θα μιλήσει μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία μετέχουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας και Άννα Διαμαντοπούλου. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο πρόεδρος, πλέον, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα, Αριστοτελία Πελώνη.

Ανάλογη βέβαια εκδήλωση με… άρωμα Ευρώπης ετοιμάζει και ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στις 9 Φεβρουαρίου και σε event του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (επίσης στην Αθήνα και επίσης ομιλητή τον Μητσοτάκη).

Σιγουράτζα

Σε διαδικασία συναντήσεων με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας αρκετά στελέχη με φόντο τη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να είναι, ως μου λένε, «σιγουράτζα»  για την ευρωλίστα, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει δύο χαρακτηριστικά που τον ενδιαφέρουν: τεχνοκρατικό υπόβαθρο και γέννημα-θρέμμα του κόμματος. Η ανακοίνωση ίσως να γίνει ακόμη και σήμερα…

Είχε δίκιο, λέμε, η Τζάκρη…

Φυσικά και τον… ήπιε στους αγρότες ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αν ακούσατε όλες εκείνες τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, θα συμφωνούσατε στο 100% (ό,τι κόμμα κι αν ψηφίσατε). Οι αγρότες αποτελούν, πλέον, προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για τη ΝΔ και τα στοιχεία του exit poll των εκλογών του Ιουνίου είναι αποκαλυπτικά: η Νέα Δημοκρατία πήρε 42,6% σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, με τον ΣΥΡΙΖΑ μα τον… πίνει με 13,4%, και μάλιστα έχασε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε 13,7%.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει ανοιχτή κόντρα και εικόνες τρακτέρ και κλειστών εθνικών οδών. Και σήμερα θα ανακοινώσει μέτρα που θα ικανοποιήσουν, από ό,τι μαθαίνω, άπαντες…

Σαν πια, ας πούμε; Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και πρόσθετη παρέμβαση στο ρεύμα με μείωση της τιμής ανά κιλοβατώρα, άρα με μείωση του κόστους παραγωγής.

Θα πάρει ψήφους του ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος;

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πολυασχολήθηκαν με τη νέα κομματική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο οποίος βέβαια ήταν τρίτος στη σειρά εκλογής υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2021 με 70.000 σταυρούς και ποσοστό 26% στον α’ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Άραγε, μπορεί, να στερήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη μια μεγαλύτερη άνοδο ή να τον κρατήσει π.χ. κάτω από 15% ή ακόμη και να του στερήσει τη δεύτερη θέση, αν είναι οριακή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση των δημοσκόπων που ρώτησα ήταν συγκεκριμένη: «κατηγορηματικά όχι. Εκτός κι αν γεμίσει το κόμμα του με κεντροδεξιούς τύπου Εύης Χριστοφιλοπούλου ή Αννα Διαμαντοπούλου». Αλλά και πάλι…

Ψήνεται ο Μανιάτης…

Την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη στις ευρωεκλογές επιδιώκουν διακαώς στην Χαριλάου Τρικούπη. Αν και έχει αποσυρθεί εδώ και πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, το όνομα του πρώην βουλευτή Αργολίδας ακούγεται έντονα πλέον για το κίνημα. Ενώ, εδώ και καιρό, από τότε δηλαδή που επέλεξε να είναι αποστασιοποιημένος από την ενεργό πολιτική, ακουγόταν έντονα για υπουργοποίηση στη Νέα Δημοκρατία – γνωστή άλλωστε η επιτυχημένη του θητεία ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας.

Συν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να τον βάλει φέρει στο ευρωψηφοδέλτιο, δίνοντας μήνυμα επανασυσπείρωσης και απαξιώνοντας την μετακίνηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ. Ψήνεται; Έτσι μαθαίνω… 

Ο Κασσελάκης τα ξέρει αυτά;

Ερωτήματα και απορίες έχει προκαλέσει η… μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ του Οντέρ Μουμίν. Ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου είναι ένας τους πολύ «σκληρούς» της μειονότητας στη Ροδόπη. Μάλιστα πέρυσι όταν τέθηκε θέμα επειδή είχε κάνει τον δήμο άνω κάτω επιτιθέμενος σε αιρετούς και υπαλλήλους με την κατηγορία ότι είναι «γκιουλενιστές». Ο Μουμίν, που αν και δήμαρχος πρακτικά ήταν ωσεί παρόντας και παραιτήθηκε τυπικά τον Μάρτιο του 2023, φέρεται (σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν τοπικά στελέχη) ότι γράφτηκε στο κόμμα μέσω της πλατφόρμας isyriza.

O οποίος Μουμίν παλιότερα ήταν… ΝΔ! Ο Στέφανος Κασσελάκης τα γνωρίζει αυτά, άραγε;

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας