Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Το… debate Μητσοτάκη – Σαμαρά, το δέλεαρ προς τους «αντιφρονούντες» και...

Κομισάριος: Το… debate Μητσοτάκη – Σαμαρά, το δέλεαρ προς τους «αντιφρονούντες» και πού το πάει ο Κόκκαλης…

Περί ψηφοφορίας και… δέλεαρ

Ημέρα ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων σήμερα και μείζον θέμα αποτελεί ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα καταψηφίσουν.

Τα μέλη της κυβέρνησης που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων (με εξαίρεση τον Μάκη Βορίδη, που του είχε δοθεί εναλλακτική) θα παραμείνουν στην κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού αλλά… όχι για πολύ. Στον επικείμενο ανασχηματισμό θα παίξει ρόλο – εις βάρος τους.

Δεν το λέω εγώ, ο Γιάννης Μπρατάκος το διαβίβασε σε όσους μίλησε. Άλλωστε το σενάριο του ανασχηματισμού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές φαντάζει ως η πιθανότερη εξέλιξη. Ωστόσο αν όντως η ΝΔ καταγράψει πτώση την οποία θα καρπωθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται και η επιλογή προσώπων με πιο σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά. Ήτοι όσους… απόσχουν της σημερινής ψηφοφορίας και κυρίως, όσους την καταψηφίσουν.

Με την τακτική του αυτή, πάντως, το Μαξίμου «φωτογραφίζει» ουσιαστικά τους 3-4 υφυπουργούς που επιθυμούν από λόγους αρχής όπως λένε να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ώστε να μην το πράξουν.


Σαμαράς VS Μητσοτάκης

Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον πολιτικά αποτελεί το… ραντεβού του νυν και του πρώην πρωθυπουργό. Το σημερινό άτυπο debate ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά θα κλέψει την παράσταση. Χρονικά, θα έχει προηγηθεί η ομιλία Σαμαρά και ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να απαντήσει. Στο παραμικρό. Απαξίωση; Επικοινωνιακό τρικ; Πείτε το όπως θέλετε.

Στην ομιλία Σαμαρά στρέφουν λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου το βλέμμα τους, καθώς έχει προαναγγείλει ότι θα πάρει τον λόγο κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Το ερώτημα είναι ένα: ο κ. Σαμαράς θα επικεντρωθεί μόνο στο θέμα του γάμου των ομοφύλων ή θα σχολιάσει ευρύτερα την επικαιρότητα που περιλαμβάνει και το θέμα των αγροτών; Ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει και το πόσο θα σηκώσει τους τόνους, θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για το πού το πάει.

Ωστόσο, ο Σαμαράς δεν επηρεάζει πλέον περισσότερους από 6-7 βουλευτές…


Το… δράμα του Ζαμπάρα

Αρκετοί οι βουλευτές έχουν και τον μητροπολίτη της εκλογικής τους περιφέρειας να τους νουθετεί και να τους πιέζει για να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μια δύσκολη, ενίοτε και αφόρητη, κατάσταση.

Τι να πουν όμως όσους έχουν στις περιφέρειές τους… δύο μητροπολίτες;

Κορυφαίο παράδειγμα η Αιτωλοακαρνανία. Όπου την περισσότερη πίεση δέχεται πλέον ο Μίλτος Ζαμπάρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει να είναι ο μόνος βουλευτής του νομού που προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Τουλάχιστον οι Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ, αλλά και η Χριστίνα Σταρακά από το ΠΑΣΟΚ θα το ρίξουν… στην αποχή. Ο Ζαμπάρας όμως έχει να κάνει με τους μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεο, και Αιτωλίας Δαμασκηνό.

Περαστικά…


Διαγραφή ή όχι;

Τελευταία υπενθύμιση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, πριν από τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «θα υποστούν συνέπειες όσοι απόσχουν ή καταψηφίσουν» το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Κασσελάκης χτύπησε γι’ ακόμη μια φορά «καμπανάκι» σε όλους όσοι σκέφτονται να μην πειθαρχήσουν, δηλαδή αν δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν μιλά για διαγραφή ή όχι.


«Τολμήστε για λίγο να νιώσετε το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης»

«Ελάτε στη θέση μας. Να έχετε ακούσει τον υπουργό μεταφορών από το βήμα της Βουλής να εξυμνεί την άριστη λειτουργία των τρένων μόλις 7 μέρες πριν το έγκλημα και να δείχνει θιγμένος όταν ερωτάται για την ασφάλεια τους. Να παραπλανά τον κόσμο, να τον προτρέπει να χρησιμοποιεί άφοβα το σιδηρόδρομο ώστε να κόβονται εισιτήρια ενώ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του δικτύου και την επικινδυνότητα του. Τολμήστε για λίγο να νιώσετε το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης. Και η παραπλάνηση δεν έχει σταματημό. Επιτρέπουν την Hellenic train να διαφημίζει την υπερσύγχρονη αίθουσα τηλεδιοίκησης ενώ γνωρίζουν ότι οι εικόνες ήταν από την αίθουσα της Ιταλίας».

Απόσπασμα από τη χθεσινή, συγκλονιστική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο…


Δύο σίγουρες, δύο εκκρεμούν

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές χειρίζεται προσωπικά, ως έχουμε αναφέρει εδώ και μέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο όλα, οι δημοσκοπήσεις δηλαδή, δείχνουν πως δύο από τις τρεις θέσεις που θεωρούνται σχετικά σίγουρες για το ΠΑΣΟΚ, είναι… κατειλημμένες. Η µία από τον Νίκο Παπανδρέου, για λόγους εύκολα αντιληπτούς, και η άλλη από τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος κινείται διαρκώς σε όλη τη χώρα και πριµοδοτείται ανοιχτά από τον όποιο µηχανισµό διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Η τρίτη έδρα και ενδεχομένως μια τέταρτη, υπό ιδανικές συνθήκες, απομένουν να κριθούν. Και μαθαίνω ότι ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να ρίξει δυνατά ονόματα στη μάχη…


«Σφάχτηκαν» για το… χριστιανόμετρο

Συνέβη και αυτό στα έδρανα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις ενστάσεις συνταγματικότητας που κατατέθηκαν στη Βουλή για το νομοσχέδιο που εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο…

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης παρέκκλιναν και η συζήτηση οδηγήθηκε σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό του ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον Χριστιανισμό και τα χριστιανικά ήθη! Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς του για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία, σπεύδοντας παράλληλα να ψέξει την ΚΟ της Νίκης που στη δική της ένσταση δεν επικαλείται την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού. Απαντώντας από το κόμμα Νίκη ο Γιώργος Αποστολάκης είπε: «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» για να προσθέσει απευθυνόμενος στο κόμμα Βελόπουλου: «Και κάτι τελευταίο για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης. Είναι αλήθεια, μάλλον, ότι εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον Χριστό όσο εσείς. Γι’ αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του».

Κατάντια.


Τι δείχνουν οι τηλεφωνικές στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκπλήξεις και ανατροπές φαίνεται ότι θα έρθουν για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Από τις τηλεφωνικές μετρήσεις των τελευταίων ημερών σε δείγματα που αφορούν το σύνολο της Επικράτειας και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλέξει πάνω από 3 έδρες, θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δημοτικότητα των 8 υποψηφίων ευρωβουλευτών που έχουν συμπεριληφθεί στις δημοσκοπήσεις  προηγούνται οι Νίκος Φαραντούρης, Γιώργος Τσίπρας και Δώρα Τσαμπάζη, από κοντά ο Κώστας Αρβανίτης και ο Νίκος Παππάς και πιο χαμηλά οι Δώρα Αυγέρη, Ελένα Κουντουρά και Ολυμπία Τελιγιορίδου.


Κόκκαλης και Καραμέρος

«Γεννήθηκε» λοιπόν, έστω και άτυπα, ένα νέο κόμμα, ονόματι Κόσμος. Εκτός από τον Πέτρο Κόκκαλη, μίλησαν χθες η πρώην αντιδήμαρχος της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου και ο πρώην αντιδήμαρχος της Αθήνας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο νέος φορέας τοποθετείται στον ιστορικά «προοδευτικό χώρο» και θα είναι κάθετα αντίθετος στον «ακροδεξιό λαϊκισμό» θα αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, θα μετάσχει στις ευρωεκλογές, τις τοπικές και τις εθνικές εκλογές και εντός των προσεχών ημερών θα εκλέξει τα όργανα διοίκησής του που θα αποφασίσουν ενδεχόμενες συμπράξεις με άλλους φορείς ή κόμματα που αγγίζουν τον χώρο της οικολογίας ή και ευρύτερα.

Με το που τελείωσε η δίωρη παρουσίαση, που αναλώθηκε ως επί το πλείστον σε κλιματική αλλαγή, οικολογία και άλλα (ναι, πολύ ενδιαφέροντα αλλά ο μέσος Ελληνας στις 20-25 του μήνα έχει αδειανό πορτοφόλι) εμφανίστηκε και ο Γιώργος Καραμέρος, με μακρά θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πλευρό του Κασσελάκη πια. Με παρελθόν βέβαια οικολογικό, άρα δικαιολογείται η παρουσία του.

Όσο για το νέο κόμμα; Είναι ανοιχτό σε συνεργασίες αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί ως κόμμα. Θα κατέβει στις Ευρωεκλογές και βλέπουμε μετά, άλλωστε αριθμεί 300 μέλη ως τώρα. Μόνο.

Καλή τους επιτυχία.

Α, έκανε και μεταγραφή ο Κόσμος καθώς υποψήφιος στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι ο γιατρός Θανάσης Τσάκρης, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε κατέλθει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην έβδομη θέση του Επικρατείας.

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας