Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Τα σενάρια για την αποπομπή Κασσελάκη, ο άφαντος υπουργός και το...

Κομισάριος: Τα σενάρια για την αποπομπή Κασσελάκη, ο άφαντος υπουργός και το μανιάτικο του Αδωνι

Στο Star σήμερα ο πρωθυπουργός

Μετά τη… διαβολοβδομάδα που βίωσε και με αποκορύφωμα την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει μία ακόμη τηλεοπτική συνέντευξη. Θα εμφανιστεί στο δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Τα θέματα είναι και πολλά και σημαντικά και κοινωνικά, με τους αγρότες ξανά στο επίκεντρο, η πρωθυπουργική παρουσία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.


Από πότε αυξάνεται ο κατώτατος

Στις 22 Μαρτίου θα γίνει υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, οριστικά.

Όσο για την ενίσχυση των αγροτών; Στην κυβέρνηση λένε πως μέσα σε ενάμιση μήνα, πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ότι έχουν δώσει πάνω από 212 εκατ. ευρώ σε επιδόματα γέννησης, εφημερίες σε γιατρούς και αγρότες…


Οι εκπλήξεις και ο… άφαντος

Δύο από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ήταν οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Κώστας Κατσαφάδος. Αμφότεροι ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ φέρονταν να είναι στην αποχή ωστόσο εμφανίστηκαν στη Βουλή και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τον Κατσαφάδο, καθώς ο βουλευτής της Α’ Πειραιώς αποχώρησε προσφάτως από το κυβερνητικό σχήμα.

Αντίθετα, ένας που μπήκε πρόσφατα στο κυβερνητικό σχήμα, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ήταν… άφαντος. Ο βουλευτής που διαδέχθηκε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά την παραίτησή του, όχι μόνο δεν εμφανίστηκε στη Βουλή για να ψηφίσει (παρά το γεγονός ότι θεωρείται άνθρωπος πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη) αλλά για μερικά 24ωρα δεν απαντούσε σε κανένα τηλεφώνημα…


Το κρατούσε μανιάτικο ο Αδωνις

Δεν είναι πάντως όλα ρόδινα στην κυβέρνηση. Όπως βέβαια σε κάθε κυβέρνηση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης το κρατούσε μανιάτικο πάντως…

Όταν λοιπόν μετακινήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τα πρώτα που έγιναν ήταν συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην ελληνική Μαφία. Ευλόγως οι φάκελοι και τα στοιχεία προϋπήρχαν και με την ενεργοποίηση του ο νέος υπουργός «έδινε» τον προκάτοχό του Γιάννη Οικονόμου για αδράνεια…

Ο Οικονόμου, ως γνωστόν, έχει άψογες σχέσεις με τον Αδωνι. Και για να αποβάλει τη μομφή για τις αυξήσεις στις συμμετοχές των γενόσημων φαρμάκων, ανέφερε, ότι «κλήθηκε να εφαρμόσει μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών» και πως «η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμία φορά δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουμε υπολογίσει».

Καλά πήγε αυτό.


Το «αντάρτικο» και το δυσοίωνο μέλλον του Κασσελάκη

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά τεταμένο. Είναι χειρότερο από ποτέ, μετά την (άλλη μια) απροειδοποίητη και αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει (μέσω του iSYRIZA) στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Η ενέργεια του προέδρου έφερε μπαράζ αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου με την Όλγα Γεροβασίλη να γίνεται η πρώτη που ζήτησε ανοιχτά τη σύγκληση των οργάνων και να ακολουθούν αρκετοί άλλοι.

Εξ ου και τα 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας απέστειλε επιστολή ζητώντας την άμεση σύγκληση του οργάνου. Την επιστολή δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου και η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως συγκαλείται σήμερα στις 12.00, έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο την ίδια ώρα, ο Κασσελάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι άγνωστο εάν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές το κόμμα μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, με το βλέμμα στο συνέδριο που ξεκινά τυπικά την Παρασκευή, όμως την Πέμπτη θα αρχίσει με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.


Πάνε να «τελειώσουν» τον Κασσελάκη

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν πολλές διεργασίες, συναντήσεις, τηλέφωνα. Ο Κομισάριος το έμαθε και σας το παρουσιάζει, αποκλειστικά. Η κύρια ατάκα ήταν πως «με τον Κασσελάκη δεν πάει άλλο» και αναζητείται, πιο σοβαρά από ποτέ πλέον, τρόπος το κόμμα να αναζητήσει νέο αρχηγό. Αρκετοί μάλιστα «δείχνουν» προς τη μεριά του Διονύση Τεμπονέρα ως τον άνθρωπο που θα μπορούσε και να διαδεχθεί άμεσα τον Κασσελάκη, άλλοι ανέφεραν το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Αρκετοί, δε, επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι τόσο φέρνοντάς τον «προ των ευθυνών του» (έχει παραιτηθεί ο άνθρωπος, δεν έδωσε το δαχτυλίδι στον Κασσελάκη) ενώ, ως έμαθα, ο Παύλος Πολάκης πρωταγωνιστεί στις διεργασίες.

Ένας τρόπος είναι να εξαναγκασθεί ο Κασσελάκης να παραιτηθεί. Και για να συμβεί αυτό, ο μόνος δρόμος αντίστοιχα είναι η πλήρης αποδοκιμασία του. Ένας άλλος, να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή (εξ ου και τη ζήτησε η Γεροβασίλη) αλλά δεδομένα το επικείμενο συνέδριο θα κρίνει πολλά.

Από την άλλη, όσοι ελέγχουν μεγάλο αριθμό συνέδρων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν δείξει την ισχύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχοντάς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, είναι αυτοί που αντιδρούν. Και αυτονόητα, καθώς η πρόταση Κασσελάκη περιορίζει την ισχύ τους. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά ξετυλίγει πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία ως σήμερα δεν ήταν εμφανή, φαίνεται πως εννοεί όντως ότι θέλει το κόμμα του να γίνει φορέας του νέου και να απαγκιστρωθεί από το παλαιοκομματισμό του παρελθόντος.

Θα τον αφήσουν;


«Κολοκοτρώνης» ο Ανδρουλάκης…

Θυμήθηκα μια παλιά ιστορία.

«Εγώ δεν αφήνω τους Τούρκους να περάσουν ατουφέκιστοι από τα Δερβενάκια. Φεύγω. Μείνετε σεις εδώ και κάνετε ό,τι θέτε» έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στους άλλου οπλαρχηγούς, που του ζητούσαν να αντιταχθούν στη στρατιά του Δράμαλη με τακτικό στρατό.

«Ο Θοδωράκης ξαναθυμήθηκε τα παλιά· πάει να πιάσει τα κορφοβούνια και τους Αηλιάδες να ξαναγίνει κλέφτης!» του είπε περιπαικτικά ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Η συνέχεια… γνωστή.

Πώς και τη θυμήθηκα την ιστορία; Βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανιστεί όσο πιο… αντιδεξιός γινόταν, γι’ αυτό και η ομιλία του στη Βουλή τις προάλλες είχε και αρκετές επιθέσεις στον πρωθυπουργό. Στόχος να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα του κόμματος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει και η αλλαγή στάσης στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Έπαιξε τον ρόλο της βέβαια και η παρουσία του Μανώλη Χριστοδουλάκη τις προάλλες, δίπλα σε Εφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα. Ωστόσο, από τον 33χρονο Χριστοδουλάκη ο Ανδρουλάκης δεν έχει να φοβάται κάτι. Όχι ακόμη…

Ο Ανδρουλάκης δεν άφησε… ατουφέκιστο τον Μητσοτάκη. Και περιμένει τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Αρκεί; Όχι βέβαια…


Γκρίνια για Οδυσσέα και Λιακούλη

Μετά τα όσα συνέβησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ του σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αποχή που επέλεξε το 1/3 των βουλευτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπίστωση πρόβλημα επιβολής, πειθαρχίας και συνοχής.

Ένας που, αργά ή γρήγορα θα τον πάρει η… μπάλα (είναι άλλωστε μηδενικές οι σχέσεις του με τον πρόεδρο) είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Άλλωστε πρόσφατα στην έκθεση της Horeca είχε συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το χαμόγελό του έλαμπε. «Αυτός δεν χαμογελάει ποτέ» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και, φυσικά, η βουλεύτρια Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κυρίως επειδή είναι γραμματέας της ΚΟ. Επίσης προτίμησε την αποχή. Η στάση της αυτή δεν άρεσε σε πολλούς καθώς έχει θεσμικό ρόλο και όφειλε να κινηθεί διαφορετικά. Εξ ου και είναι πολλές οι «φωνές» που λένε ότι πρέπει να αντικατασταθεί και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει τα επόμενα 24ωρα. «Πώς η γραμματέας στην επόμενη ψηφοφορία θα μας καλεί και θα μας ζητά να ψηφίσουμε όταν η ίδια δεν ψηφίζει;» αναρωτιούνται. Και ορθώς…

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας