Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Βέτο Μητσοτάκη στην Αλβανία, αυτογελοιοποίηση Κουτσούμπα και (νέο) λάθος του Κασσελάκη

Κομισάριος: Βέτο Μητσοτάκη στην Αλβανία, αυτογελοιοποίηση Κουτσούμπα και (νέο) λάθος του Κασσελάκη

Το «Ασημακοπούλου gate» θα έχει συνέχεια

Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την υπόθεση των e-mail που έστειλε (η ίδια ή κάποιος συνεργάτης της) σε Ελληνες του εξωτερικού, προκειμένου μα την ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές – με επιστολική ψήφο, βεβαίως βεβαίως. Είναι και η παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είναι άτεγκτη σε τέτοια ζητήματα, και η πιθανότητα να βρεθεί στο εδώλιο της κατηγορουμένης με μια σοβαρή κατηγορία, αλλά και η αμφιβολία για τη συμπερίληψή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Εν αναμονή του πορίσματος της ΑΠΔΠΧ, έρευνα έκαναν και άνθρωπο του Μαξίμου για το καταλάβουν πώς συνέβη αυτό: να βρεθούν δηλαδή οι κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών στα χέρια της Ασημακοπούλου. Και διαπίστωσαν ότι η Ασημακοπούλου φέρεται να υπέκλεψε λίστες όσων είχαν δηλώσει ότι θα (προσοχή στο «θα») ψηφίσουν στις περσινές εθνικές εκλογές – και ούτε καν του Ιουνίου: του Μαΐου. Και, μάλιστα, λίστες με 18.000 ονόματα.

Προφανώς κάποιος ή κάποια από το υπουργείο Εσωτερικών τη «διευκόλυνε», τροφοδοτώντας τη με τις λίστες εκείνων των εκλογών. Σημαντικό αυτό: και θα δοθεί στη δημοσιότητα αργά ή γρήγορα, ώστε να φανεί το αδιάβλητο όσων έχουν δηλώσει πρόθεση να ψηφίσουν μέσω επιστολικής. Μάλιστα, όσοι έλαβαν e-mail από την Ασημακοπούλου, είναι όλοι κάτοικοι εξωτερικού…

Προς αποχή οι δύο ΠΑΣΟΚοι

Σήμερα, Παρασκευή, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα μέρα στη Βουλή… για το ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει φέρει το κίνημα αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Ναι μεν ο Νίκος Ανδρουλάκης, έβαλε κομματική πειθαρχία στο ζήτημα, κάτι που σημαίνει πως όποιος δεν ψηφίσει θα αντιμετωπίσει πειθαρχικές ποινές, αλλά είναι απορίας άξιον αν τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου, όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που εξέφρασαν και στην κοινοβουλευτική ομάδα τις αντιρρήσεις τους για τη γραμμή του κόμματος) βγουν εκτός… αυτής.

Μπορεί όμως να μην είναι παρόντες στην ψηφοφορία. Η αποχή είναι πάντα μία λύσις.

Φρέσκα ονόματα στο ΠΑΣΟΚ

Θέμα ημερών είναι να ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα του Κώστα Χρυσόγονου στις ευρωεκλογές. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς είχαν συνπάρξει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτές.

Πλην της ενίσχυσης του ψηφοδελτίου σε επίπεδο ακαδημαϊκό, η παρουσία του Χρυσόγονου στις λίστες θα ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς κατάγεται από τις Σέρρες, ενώ από το 1990 διδάσκει στη Θεσσαλονίκη.

Στη λίστα o δικηγόρος Κώστας Τσουκάλας με ειδίκευση στα θέματα συντάξεων, κόκκινων δανείων και εργασιακών. Με αυξημένο κοινωνικό αποτύπωμα επιλέχτηκε από τον Ανδρουλάκης ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και μπορεί να προσφέρει πολλά. Η επιλογή αποδεικνύει την πρόθεση Ανδρουλάκη να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο τεχνοκράτες με κοινωνικό πρόσημο.

Μήλης για γραμματέας

Νίκος Μήλης, το επόμενο hot όνομα του ΠΑΣΟΚ. Εντελώς άγνωστος, αλλά απόλυτα έμπιστος, καθ’ ότι κι αυτός μηχανικός, της ΠΑΣΠ και του ΤΤΕ, μέλος της ΚΕ του κόμματος και όταν ρωτήθηκε τις προάλλες (στο One Channel, που κάνει εξαιρετικές εκπομπές, να ξέρετε) από τον Τάκη Χατζή αν θα είναι ο επόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται βέβαιη η μετακόμιση Ανδρέα Σπυρόπουλου στην Ευρωβουλή, αποκρίθηκε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει γραμματέα, είναι θεσμικό κόμμα και στοχεύει σε υψηλό ποσοστό». Το έκανε όμως πολύ καλύτερο όταν υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα μελών, και όχι φίλων.

Τον «έφαγε» το Luben…

Σεξιστική ή όχι, η χθεσινή ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή για τους «Sugar daddies» ήταν επιεικώς γελοία. Δεν τα λες αυτά τα πράγματα στο Κοινοβούλιο.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι στις χώρες που υπάρχουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια, οι φοιτήτριες ψάχνουν «sugar daddies» για να μπορέσουν να τα πληρώσουν. Κατανοητό το νόημα της δήλωσης για ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν χίλιοι άλλοι τρόποι για αναδείξει κανείς το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία.

Δυστυχώς, μετά την ομοφοβική προσέγγιση στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ο «Αυτοί είστε» υπέπεσε σε ένα ακόμα ατόπημα.

Προσπαθεί να γίνει viral για να τον… παίζει το Luben κι άλλες σατιρικές σελίδες. Ωστόσο αυτή τη φορά αυτογελοιοποιήθηκε και του γύρισε μπούμερανγκ.

Δεν είναι σίγουρος ο γάμος Κασσελάκη

Πρόβλημα υπάρχει τον προγραμματιζόμενο γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μακμπέθ τον Αύγουστο στα Χανιά, όπως διαρρέεται. Πρόβλημα νομικό: το άρθρο 9 του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προβλέπει ότι «γάμοι Ελλήνων που τελέστηκαν στο εξωτερικό με πρόσωπα του ίδιου φύλου πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου τέλεσής τους, θεωρούνται υποστατοί από τη στιγμή που έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Άρα, ο κ. Κασσελάκης που, όπως μας έχει ενημερώσει, παντρεύτηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να παντρευτεί πάλι μια και ο γάμος, αναγνωρίζεται. Εξάλλου, πριν παντρευτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπογράψει δήλωση που προβλέπει ο νόμος 1354, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι παντρεμένος και αν είναι αλλοδαπός (ο Τάιλερ στην συγκεκριμένη περίπτωση) βεβαίωση του προξένου της χώρας του στην Ελλάδα ότι δεν έχει κώλυμα γάμου. Έτσι λοιπόν, ή δεν είχε γίνει επίσημος γάμος (νομικά) στις ΗΠΑ και μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και είπαν ψέματα, ή τελικά δεν θα γίνει (νομικά) γάμος αλλά μόνον γλέντι γάμου. Κρητικό…

Πρόταση της Τζάκρη

Τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Θάνος Μωραΐτης, θέση που κατείχε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος θα διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Μωραΐτης ήταν πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβασμένες μετοχές και «ο λόγος της περνάει», όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Δεν υπάρχει στέλεχος πιο κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη από την ίδια, πλέον.

Γκρίνια για Κόκκαλη

Εσωκομματική γκρίνια έχει αρχίσει στη Νέα Αριστερά για το νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη. Συνεργάτες του Αλέξη Χαρίτση θεωρούν σίγουρο ότι ο Κόκκαλης επειδή δεν έχει ανιχνεύεται στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, θα ζητήσει να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά ως οικολόγος και πρόεδρος του νέου κόμματος που ίδρυσε.

Όμως το κλίμα δεν είναι θετικό για μια τέτοια συνεργασία. Τα ιδρυτικά στελέχη της Νέας Αριστεράς εκτιμούν ότι δεν θα δημιουργήσει θετικό κλίμα μια τέτοια συνεργασία. Αντιθέτως θα δημιουργηθούν προβλήματα, γκρίνιες και πονοκέφαλοι.

«Εκαψε» το χαρτί του Βελόπουλου

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο οποίος δήλωσε ότι θα το υπερψηφίσει εναρμονιζόμενος με τη γραμμή της κυβέρνησης. O βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών, ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τους Σπαρτιάτες, ενώ τον Φεβρουάριο, έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων στην εισαγγελέα του Αρείου πάγου, η οποία διενεργεί ποινική προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα περί «δον Κορλεόνε και greek mafia».

Για τον Κατσιβαρδά ακουγόταν ότι θα ενταχθεί στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά εκφράζοντας τη διαφωνία του στη θέση περί αντισυνταγματικότητας, που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάγκη εναρμόνισης με το ενωσιακό δίκαιο για την ακαδημαϊκή ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτηρίων, μάλλον το… έκαψε το εν λόγω χαρτί.

Το βέτο της Αθήνας στην Αλβανία

Γίνεται σαφές πια πως η εξέλιξη της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Αθήνας και Τιράνων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλάει ανοιχτά πια για έλλειμμα κράτους δικαίου στην Αλβανία, διαβεβαιώνοντας πως η υπόθεση δεν είναι διμερής, αλλά αφορά άμεσα και την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην καταδίκη του Μπελέρη ήταν έντονη, «φωτογραφίζοντας» ούτε λίγο ούτε πολύ μια πολιτική δίωξη.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της δίκης καταγράφηκαν σημαντικές αντιφάσεις των μαρτύρων και παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας λόγω δημόσιων δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι τόνοι θα σηκωθούν στο ευρωπαϊκό τερέν, όπου η Αθήνα είχε ήδη χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να ασκήσει βέτο στην πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας. Την κορύφωση αυτής της πολιτικής προανήγγειλε και ο Μάκης Βορίδης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας, και ξεκαθάρισε πως μετά την καταδικαστική απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας «η απάντηση θα είναι πια το βέτο…».

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας