Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Χωρίς Μητσοτάκη η συζήτηση για τα Τέμπη κι ένα σκάνδαλο κόστους…...

Κομισάριος: Χωρίς Μητσοτάκη η συζήτηση για τα Τέμπη κι ένα σκάνδαλο κόστους… 800 εκατ. ευρώ!

 Την Τετάρτη η συζήτηση για τα Τέμπη

Με εισηγητή από την πλευρά της πλειοψηφίας τον Θάνο Πλεύρη (ως νομικό) θα λάβει χώρα την Τετάρτη η συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών. Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος- προετοιμάζονται για μια πυρετώδη κουβέντα, από την πλευρά της κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν η συζήτηση να εκτραχυνθεί.

Εκτός από τον Πλεύρη, στα κυβερνητικά έδρανα θα κάθεται και ο επίσης έμπειρος νομικός, και υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Αντίθετα, αποτελεί ερώτημα (και οι πληροφορίες συγκλίνουν προς το «όχι») αν θα εμφανιστεί ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας που δεν έχει καν εμπλοκή στην ιστορία. Και όντως δεν έχει.

Απόντος Μητσοτάκη

Στην συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια δεν θα δώσει το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δεκάδες φορές, έχει απαντήσει όποτε έχει ερωτηθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Δεν έχει παραστεί σε συζητήσεις -αντίστοιχες με αυτή- κοινοβουλευτικές για προκαταρκτική, οπότε δεν θα είναι σ’ αυτή τη συζήτηση. Προφανώς εκπροσωπείται και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συζήτηση».

Δικογραφία εις βάρος Καραμανλή

Εν αντιθέσει με τον Σταϊκούρα, έχουν και παραέχουν εμπλοκή (μικρή ή μεγάλη, μικρή σημασία έχει) οι δύο προκάτοχοί του: εξ ου και η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, κατέθεσαν επίσημο αίτημα άρσης ασυλίας του και Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη, αίτημα που κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 και το νομικό επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί ακόμα και του συντάγματος.

Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Καραμανλή, αντιθέτως ο Σπίρτζης προέβη σε λακωνική δήλωση: «Συμφωνώ και επαυξάνω για την άρση της ασυλίας». Κι αυτό λέει πολλά.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες δικογραφία ύστερα από μήνυση τραυματία, που στρέφεται επίσης κατά στελεχών του ΟΣΕ και κατά στελεχών της Hellenic Train. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία σχετίζεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αφού το θύμα επιρρίπτει ευθύνες στον Καραμανλή λόγω της μη υλοποίησης της σύμβασης 717.

Ενοχλεί η επιλογή Ζαγοράκη

Να βάλει… γκολ με την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρότεινε στον «γαλάζιο» ευρωβουλευτή και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή να αλλάξει ομάδα και να κατέβει με την «πράσινη φανέλα». Ο Ζαγοράκης, που είναι κομμένος από τον Μητσοτάκη, το σκέφτεται.

Όχι διότι θα του λείψει η Ευρωβουλή. Αλλά επειδή θεωρεί ότι από τη Νέα Δημοκρατία του φέρθηκαν, για να το πω απλά, σκάρτα. Βέβαια, ο ίδιος πέντε χρόνια ήταν κυριολεκτικά άφαντος.

Πρόκειται βεβαίως για μια κίνηση του. Ανδρουλάκη για να αλιεύσει ψήφους δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα που είναι η βάση του Ζαγοράκη. Ο οποίος συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στον χώρο του αθλητισμού.

Ωστόσο αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ενοχληθεί….

Πλάκα έχει…

…πάντως. Ο δεξιός Ζαγοράκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και οι πρώην ΠΑΣΟΚοι Πύρρος Δήμας, Βούλα Πατουλίδου, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Σωτήρης Σέρμπος σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας!

Και ακολουθεί ο επίσης πρώην ΠΑΣΟΚος Σπύρος Καρανικόλας.

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ…

…κατ’ αρχάς δεν θα έχει Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Όπως σας έγραφε η στήλη (για να ευλογήσουμε τα γένια μας) μέρες πριν, όταν η τάση ήταν ότι τη βγάζει καθαρή: «δεν θα ξεμπλέξει εύκολα, είναι σοβαρό». Και να που ήταν!

Για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο σίγουρα είναι τα ονόματα, πλην των νυν ευρωβουλευτών (πλην Ζαγοράκη και Ασημακοπούλου) αλλά και όσων έχουν ανακοινωθεί, και της Νόνης Δούνια, της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα, του πρώην υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, του πρώην ολυμπιονίκη Κώστα Κουκοδήμου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το… ντύσει με αρκετές γυναίκες. Εξ ου και ακούγονται έντονα η πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, η γνωστή δικηγόρος Ζανέτ Καλαντζάκου και η δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής Ιωάννα Γκελεστάθη.

Αντίθετα, αρνητική εμφανίζεται η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη στην κρούση που της έγινε προκειμένου να είναι υποψήφια με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Η συγγραφέας του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα», με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις του 2015, δεν είναι διατεθειμένη να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές τόσο εξαιτίας της συμμετοχής του αδελφού της Μιλτιάδη στην κυβέρνηση, μέχρι πρότινος, όσο και εξαιτίας της εργασίας της σε ξένα ΜΜΕ.

Πλην γυναικών, μετά και την απώλεια της Ασημακοπούλου, το όνομα του Θάνου Πλεύρη ακούγεται πολύ έντονα καθώς στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι θα καταφέρει να κερδίσει ένα κομμάτι των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων.

Η Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές δεν έχει κλειδώσει τελείως, πλην των φαβορί. Και η Δώρα Αυγέρη, μου λένε, θα βγει πανηγυρικά – αλλά πρώτα θα αποφασίσει η βάση.

Ωστόσο ένα νέο πρόσωπο που συζητείται ευρέως στην Κουμουνδούρου είναι η πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, που εθεάθη προ ημερών στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, όπου έγινε και η έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφια…

Asimakopoulou gate κόστους 800.000 ευρώ!

Ο αποκλεισμός της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ την Παρασκευή ήταν κατά βάση η διευθέτηση μιας εκκρεμότητας, καθώς εμμέσως αλλά πολύ σαφώς το είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερικά 24ωρα πριν, αναφέροντας περί εσωτερικού ελέγχου.

Το θέμα είναι σοβαρό αφού αναγνωρίζεται και επίσημα πλέον ότι υπάρχει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Άρα και ευθύνες.

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε χθες πως δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και πως όλα έγιναν προ εκλογών, επί ημερών υπηρεσιακής κυβέρνησης και η έρευνα των αρχών συνεχίζεται ενώ οι μηνήσεις, και εις βάρος της Ασημακοπούλου αλλά και του ελληνικού κράτους, θα πέσουν… βροχή. 20.000 ευρώ ζητά ο κάθε απόδημος ως τώρα, επί 40.000 e-mails, ως και 800 μύρια θα πάει το μαλλί!

Συνάμα, για το θέμα διενεργούν έρευνα πέντε διαφορετικοί θεσμοί: το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών (που κάνει ΕΔΕ, το Μαξίμου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Δικαιοσύνης και σύντομα και η Βουλή. Τρομερό!

Ένα πάντως είναι δεδομένο: όλα έγιναν μέσα στο 2023 άρα το Asimakopoulou gate είναι τελείως άσχετο με την επιστολική ψήφο.

Προς την έξοδο ο Σαράκης

«Είτε είσαι με τον αρχηγό, είτε φεύγεις». Ισχύει σε πολλά κόμμα, όπως και για την Ελληνική Λύση. Εκεί όπου ο δραστήριος Παύλος Σαράκης ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Και έμαθε ξαφνικά ότι με απόφαση του Κυριάκου Βελόπουλου ότι αντικαθίσταται αφού ήταν θετικός στο σχέδιο νόμου. Το μέλλον αυτής της σχέσης προβλέπεται δυσοίωνο και ο Σαράκης δεν αποκλείεται να το τραβήξει στα άκρα.

Ήδη βγήκε στο Κανάλι της Βουλής και τα… έχωσε κανονικά στον Βελόπουλο τόσο για τα νομοσχέδια όσο και για την αποχώρηση της Ελληνικής Λύσης από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μιλώντας για «χρήσιμους ηλίθιους» απάντησε ο «Βελό». Καλά θα πάει αυτό.

Με τη Νίκη κόρη πρώην υπουργού της ΝΔ

Οσοι διάβασαν τις πρώτες 17 υποψηφιότητες του κόμματος Νίκη για τις ευρωεκλογές στάθηκαν σε δύο ονόματα που είναι πιο «γνωστά»: του ηθοποιού Νίκου Αναδιώτη και του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη. Στα ονόματα όμως συμπεριλαμβάνεται μία υποψηφιότητα πολιτικά πιο ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για την Αθηνά Φούσα, νομικό στο επάγγελμα, που είναι κόρη τού επί σειρά ετών βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υπουργού της ΝΔ Αντώνη Φούσα, που απεβίωσε το 2022.

Η επιλογή της κόρης του να πολιτευτεί με ένα άλλο κόμμα αποτυπώνει το υπαρκτό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών: ένα κομμάτι της βάσης της κοιτάζει προς άλλες κατευθύνσεις.

Πάμε στοίχημα;

Στην εξίσωση των ευρωεκλογών δείχνει να μπήκε δυναμικά (απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) ο Ανδρέας Λοβέρδος που φαίνεται να φτάνει κοντά στο όριο εισόδου του 3% στην Ευρωβουλή. Ως και 2,6 τον βγάζουν ως τώρα και εδώ καλά καλά ο κόσμος δεν ξέρει πώς λένε το κόμμα του και απλά λέει «κόμμα Λοβέρδου».

Αν λέει.

Διότι πώς ένα κόμμα που καλά καλά δεν έχει στελεχωθεί από στελέχη, λαμβάνει 2,6% σε δημοσκόπηση; Πώς ο Λοβέρδος, που δεν είχε καν έρεισμα στους ΠΑΣΟΚους, εμφανίζεται τόσο ψηλά;

Πάμε ένα στοιχηματάκι όσοι θέλετε: ούτε τη 1,5 μονάδα δεν θα πιάσει τον Ιούνιο.

Ειρήσθω εν παρόδω, διευθυντής του κόμματος των Δημοκρατών θα είναι ο (προερχόμενος, από πού αλλού, από το ΠΑΣΟΚ) Γιώργος Αρβανιτίδης, πρώην βουλευτής.

Μάγκας

Χρωστάω (μιας και η στήλη έλειψε γιατί έπρεπε να κάψει κάτι καρνάβαλους…) και μια ΠΑΣΟΚική τζούρα για το τέλος. Είναι όντως στη μαύρη λίστα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά απέδειξε ότι διαθέτει πολιτική ωριμότητα και ένστικτο. Τι κι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τον είχε συμπεριλάβει ως ομιλητή στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον (αν και είναι ο αρμόδιος τομεάρχης);

Ο (μόλις 33 ετών) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε κανονικά στην εκδήλωση του κόμματός του και όπως μαθαίνω καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του. Κάθισε, άκουσε, μίλησε με κόσμο, έφυγε.

Έχει ρεύμα ο μικρός. Κρατήστε το.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας