Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Η αλήθεια για τη Moody’s και…run, Kyriakos, run

Κομισάριος: Η αλήθεια για τη Moody’s και…run, Kyriakos, run

Οι ετοιμασίες για το (πανηγυρικό) Ζάππειο

Για ρεπεράζ ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ βρέθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο τις προηγούμενες μέρες στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου. Ο σχεδιασμός είναι την πρώτη ημέρα, η ομιλία Κυριάκο Μητσοτάκη και των υψηλών προσκεκλημένων να γίνουν στο ημικύκλιο του Ζαππείου, οι εργασίες σε παρακείμενους χώρους και το φινάλε, με τη νέα ομιλία Μητσοτάκη, με το…ηλιοβασίλεμα, το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Ζάππειο. Μάλιστα, θα έχει χαρακτήρα ανοιχτής συγκέντρωσης, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αναμένονται ως και 5.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στους πρώην προέδρους σίγουρη θεωρείται η ομιλία Αντώνη Σαμαρά, με αμφιβολία αναμένεται η ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 δεν μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις και αν μη τι άλλο τα τελευταία 15 χρόνια έχει μιλήσει δημοσίως λιγότερο από 3-4 φορές.

Εφόσον η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία προεδρεύει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει τον λόγο, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και ομιλία Καραμανλή στο επετειακό συνέδριο, η οποία θα είναι η πρώτη σε κομματική εκδήλωση από την εποχή που αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Επίσης έχουν προσκληθεί όλοι οι κεντροδεξιοί ηγέτες της Ε.Ε. και το επόμενο διάστημα αναμένονται επιβεβαιώσεις για το ποιοι θα παραβρεθούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα πρώτης γραμμής ιστορικά στελέχη του κόμματος, προεξάρχοντος του αδελφού του ιδρυτή της παράταξης Αχιλλέα Καραμανλή, του στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πέτρου Μολυβιάτη αλλά και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

O Μητσοτάκης… τρέχοντας στον Λευκό Οίκο

Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης αποκάλυψε στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης East Macedonia & Thrace Forum II ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στις 4 Απριλίου στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου όπου θα γιορταστεί η 25η Μαρτίου και ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο από το Μαξίμου επιμένουν πως η επίσκεψη δεν έχει κλειδώσει ακόμη καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη επίσημη πρόσκληση και δεν έχουν προχωρήσει στις τελικές συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα. Και περιμένουν την πρόσκληση για να ανταποκριθούν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα είναι μια επίσκεψη-αστραπή. Θέλει, όπως δήλωσε ο ίδιος, να ανοίξει το συνέδριο της ΝΔ, που διεξάγεται την επομένη, στις 5 Απριλίου. Άρα θα πάει στην Αμερική για μερικές ώρες. Run, Forest, Run…

Απαράδεκτη η εικόνα στη Βουλή…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όπως κατέδειξε η εικόνα του κοινοβουλίου και τα άδεια έδρανα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση με τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στα «γαλάζια» έδρανα βρέθηκαν μόλις 20 βουλευτές από τους 158 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η εικόνα αυτή μπορεί να ερμηνευθεί προφανώς ως μήνυμα «απροθυμίας» για τους βουλευτές ώστε να «μπουν στο κάδρο» να στηρίξουν το πόρισμα που εγκρίθηκε της Εξεταστικής Επιτροπής. Ένα πόρισμα που δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανένα υπουργό…

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα κυβερνητικά έδρανα. Εκεί όπου μόνος βρέθηκε ο Μάκης Βορίδης.

Θέλει να… παρελάσει ο Κασσελάκης

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ζήτησε να συμμετάσχει ο νεοσύλλεκτος, για να μη ξεχνιόμαστε) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης που βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στην Θήβα. Αίτημα που δεν θα γίνει αποδεκτό βέβαια αφού οι νεοσύλλεκτοι δεν παρελαύνουν. Αλλά μήπως γίνει, για λόγους… καμερών και εικόνας;

Θα είναι μια ιδιαίτερη μεταχείριση, η μόνη καθώς έως τώρα ο Κασσελάκης κάνει ό,τι κάνουν και οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι: δείχνει πειθαρχία στις εντολές, κλείνει το κινητό του μαζί με τις «σειρές» του, ξυπνά με το εγερτήριο στις 6 το πρωί, τρώει πάντα μαζί με τους άλλους νεοσύλλεκτους και γενικά δεν θέλει τις διαφοροποιήσεις.

Είχε βέβαια κι ένα δεύτερο αίτημα: να κάνει και μερικά νούμερα (ακόμα και το λεγόμενο «γερμανικό») ως θαλαμοφύλακας. Οι νεοσύλλεκτοι δεν μπαίνουν, βλέπετε, σκοπιά, αλλά μόνον θαλαμοφύλακες και ο Κασσελάκης ήδη το ζήτησε.

Το σκέφτονται για Μπελέρη στη ΝΔ

Με δεδομένες τις ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και με επίσης δεδομένη την έλλειψη δυναμικής των υποψηφίων, που μέχρι στιγμής έχουν ατύπως ανακοινωθεί για το ευρωψηφοδέλτιο, κρίνεται σχεδόν επιβεβλημένη η «επιστράτευση» ονομάτων, που θα κάνουν… γκελ. Εξ ου και ακούγεται έντονα πια το σενάριο για τον Φρέντι Μπελέρη. Υπέρμαχοι της συγκεκριμένης υποψηφιότητας είναι και οι Μάκης Βορίδης και Γιάννης Μπρατάκος.

Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα φέρει ακόμη περισσότερο στα άκρα τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας…

Τι ισχύει; Ακόμη το σκέφτονται στο Μαξίμου…

Μπαλέρμπας αντί Σταυριανουδάκη

Η θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης που έχει μείνει κενή μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη λόγω της υπόθεσης με τη διαρροή των emails αναμένεται να τις επόμενες μέρες από τον νυν γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Νάσο Μπαλέρμπα.

Θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα και ίσως μελλοντικά οι δύο γενικές γραμματείες να συγχωνευτούν. Ο Μπαλέρμπας έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε Ανώνυμες Εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης κι εργάζεται ως πιστοποιημένο στέλεχος εκπαίδευσης σε δομή χορήγησης Διεθνούς Απολυτηρίου (International Βaccalaureate).

Η αλήθεια για τη Moody’s

Ο βασικός λόγος που η Moody’s δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας ήταν… χρονικός. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο – και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες. Με βάση την τακτική που ακολουθεί ο χρόνος που μεσολαβεί από την μία στην επόμενη αναβάθμιση ανέρχεται σε 12 με 18 μήνες. Μάλιστα η έκθεση της Moody’s περιελάβανε θετικές επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία.

Πρώτη όμως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έσπευσε να… πανηγυρίσει τη μη αναβάθμιση και ακολούθησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ΠΑΣΟΚ (έκανε λόγο μάλιστα ότι η έκθεση του οίκου αξιολόγησης αποδομεί την εικόνα μίας σταθερής προόδου της ελληνικής οικονομίας).

Μετά αναρωτιούνται στο ΠΑΣΟΚ γιατί δημοσκοπικά υποχωρούν…

Ειδικά από τη Moody’s δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη γενναιοδωρία και βιαστικές κινήσεις. Είναι ο οίκος που κατ’ εξοχήν έχει καεί στον χυλό με την Ελλάδα, δίνοντας στο παρελθόν καλύτερες βαθμολογίες από τους άλλους οίκους, για να διαψευστεί επώδυνα με την κρίση του 2010.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας