Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Η (σε υψηλούς τόνους) απάντηση Μητσοτάκη, ο «Τραμπ» Κασσελάκης, ΠΑΣΟΚ… και...

Κομισάριος: Η (σε υψηλούς τόνους) απάντηση Μητσοτάκη, ο «Τραμπ» Κασσελάκης, ΠΑΣΟΚ… και στη Γενεύη

Σε υψηλούς τόνους ο Μητσοτάκης

Αν υπάρχει ένα ήδη ορατό πολιτικό αποτέλεσμα της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης είναι… ακριβώς αυτό: η πρωτοφανής συνεννόηση και σύμπλευση των έτερων πολιτικών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντεπιτεθεί σε υψηλούς τόνους σήμερα στη Βουλή σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά για τα Τέμπη. Και, δεδομένα, ύστερα και από αυτήν την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα έχει βγει συσπειρωμένη: ακόμη και χθες ανέβηκαν στο βήμα για να μιλήσουν υπουργοί τελείως αναρμόδιοι με το θέμα (όπως του Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη).

Αρκετοί εκτιμούν πως η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα… δώρο του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη ΝΔ, η οποία μετά και από τις… αναταράξεις με τον γάμο των ομοφύλων δεν έβγαζε προς τα έξω εικόνα συσπειρωμένου κόμματος. Άλλωστε, απομένουν περίπου δυόμισι μήνες έως τις ευρωεκλογές, όπου θα μετρηθούν όλα και θα φανεί αν και πόση θα είναι η κυβερνητική φθορά. Ως τότε, η σημερινή τοποθέτηση Μητσοτάκη (πρώτη, δημόσια στη Βουλή για τα Τέμπη) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι Τραμπ, τι Κασσελάκης…

Χάνει ο Ντόναλντ Τραμπ τις εκλογές το 2020 και αρχίζει τα περί νοθείας, δίνοντας σήμα για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο οι ακροδεξιοί και ψεκασμένοι οπαδοί του με αρχηγό εκείνον τον «σαμάνο του Qanon» που κυκλοφορούσε με περικεφαλαία με κέρατα!

Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει πιο… προνοητικός: βλέποντας ότι επίκειται η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (και προκειμένου να διασωθεί πολιτικά για να κρατήσει την καρέκλα του) ζήτησε ξένους παρατηρητές. Λες και είμαστε η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ή η Ουγκάντα.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πίεση εντός συνόρων, διεθνώς έχει όμως πολύ καλή εικόνα, ενός σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη. Και οι ειδήσεις περί τοποτηρητών προκαλούν τον (διεθνή γέλωτα).

Ειρήσθω εν παρόδω, τοποτηρητής στις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης! Που μάλιστα τα βρήκε όλα τέλεια – αλίμονο.

Θέτει εαυτόν εκτός ΝΔ η Ασημακοπούλου

Δίχως καμία πρότερη ενημέρωση προς το Μαξίμου, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου απέστειλε τις προάλλες, στις χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχε στείλει newsletter για την υποψηφιότητά της για τις ευρωεκλογές, επιστολή σε έντονο απολογητικό ύφος και με στενά, νομικά γράμματα και λέξεις.

Το σημαντικό όμως είναι, κι ενώ από πλευράς κυβέρνησης (μετά την αποπομπή της ίδιας από το ευρωψηφοδέλτιο, ενός στελέχους του υπουργείου Επικρατείας και του γραμματέα απόδημων της ΝΔ) το θέμα έδειχνε να είχε κλείσει, η Ασημακοπούλου βγήκε… εκτός γραμμής.

Ενώ δημόσια η Νίκη Κεραμέως είχε υποστηρίξει πως η διαρροή των e-mails είχε γίνει τον Μάιο του 2023, η Ασημακοπούλου υποστήριξε ευθαρσώς ότι της παραδόθηκε (από τον γραμματέα αποδήμων) η λίστα τον Ιανουάριο του 2024 αλλά τονίζει πως τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Και μόνο που ανέφερε τον Ιανουάριο, δημιούργησε πρόβλημα.

Πρακτικά η Ασημακοπούλου, για να υπερασπιστεί εαυτόν, βγαίνει εκτός γραμμής. Και, κατά συνέπεια, λίαν συντόμως εκτός Νέας Δημοκρατίας, όπως μετέφερε αξιόπιστη πηγή. Περιττό να επαναληφθεί πόσο σοβαρό είναι το θέμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων και ότι, αργά ή γρήγορα, θα επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

Κατσιβαρδάς, ο… 159ος βουλευτής της ΝΔ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης Κατσιβαρδάς στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, και τέως των Σπαρτιατών, ψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στις αρχές του μήνα δίνοντας λαβή στις φήμες περί ένταξής του στο κυβερνών κόμμα και, χθες, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, η πρόταση δυσπιστίας «δεν θα συμβάλει σε απολύτως τίποτα, τη στιγμή την οποία θεωρώ ότι η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση».

Αντίθετα, τη στήριξη του στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, δήλωσε από βήματος Βουλής, ο ανεξάρτητος (από την Πλεύση Ελευθερίας) βουλευτής Μανώλης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία».

Τα δύο προβλήματα του Λοβέρδου

Πολιτικός εκπρόσωπος του «κόμματος Λοβέρδου» ορίστηκε ο πρόεδρος της κεντρικής ιχθυαγοράς Αθηνών: ο 33χρονος Βασίλης Σίμος. Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο των «Δημοκρατών» Ανδρέα Λοβέρδο και με την ατάκα ότι «Οι Δημοκράτες ήρθαν για να μείνουν».

Τα προβλήματα του Λοβέρδου είναι δύο. Αφενός θέλει να βρει κόσμο και υποψήφιους – και δεν βρίσκει. Ούτε καν απογοητευμένους (με τον Ανδρουλάκη) ΠΑΣΟΚους.

Αφετέρου, η παραφιλολογία ότι μπουστάρουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου οι «σαμαρικοί» της Νέας Δημοκρατίας, εν γνώσει Αντώνη Σαμαρά βεβαίως βεβαίως. Και όχι, αυτό καλό δεν θα (του) κάνει.

«Άκουσε» την Καρυστιανού ο Χαρίτσης…

Μια, ομολογουμένως εντυπωσιακή, πολιτική κίνηση ετοιμάζει ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να καταδείξει ότι ο φορέας του είναι σε θέση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Εξετάζει το ενδεχόμενο και, δη, άμεσα να καταθέσει πρόταση, βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε περίπτωση που το ζητήσει ένας συγκεκριμένος αριθμός πολιτών (π.χ. τουλάχιστον 500.000 άτομα).

Αυτό που επιθυμεί είναι η συγκεκριμένη πρόταση από έναν αριθμό υπογραφών και πάνω να είναι δεσμευτική, καθώς τυπικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44), η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δυνατή μόνο με πρωτοβουλία της εκάστοτε κυβέρνησης για κρίσιμα εθνικά θέματα ή επί σημαντικών νομοσχεδίων με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Για την ιστορία, πάντως, το ηλεκτρονικό ψήφισμα για την απόδοση ευθυνών πολιτικών προσώπων όσον αφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κοντεύει τα 1,4 εκατ. υπογραφές μετά και τη λαμπρή πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού. Ακριβώς ένα μήνα πριν είχαμε όμως αναλύσει επακριβώς γιατί δεν έχει καμία νομική ισχύ…

ΠΑΣΟΚ… και στη Γενεύη

Μια έκπληξη περίμενε τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στη Γενεύη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η δήμαρχος της πόλης, Χριστίνα Κίτσος είναι Ελληνίδα και… σοσιαλίστρια. «Είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο» του είπε.

Η δήμαρχος αγαπά πολύ την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι και είναι ιδιαίτερα δραστήρια στις δράσεις της ελληνικής κοινότητας της Γενεύης αλλά και στην πολιτική του σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλιστα, όπως είπε, έχει επισκεφτεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Δουδωνή, τη Λέσβο.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας