Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Ανασχηματισμός μετά τις παραιτήσεις, πώς αλλάζει την ατζέντα η ΝΔ και...

Κομισάριος: Ανασχηματισμός μετά τις παραιτήσεις, πώς αλλάζει την ατζέντα η ΝΔ και η… ντουντούκα της Ζωής

Μίνι ανασχηματισμός

Το στόρι είναι, εν συντομία, γνωστό: ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, παρά τις καλύψεις (όπως από τον Μάκη Βορίδη και τον Παύλο Μαρινάκη) χθες, αργά την Πέμπτη υπέβαλλαν την παραίτησή τους. Απόρροια βέβαια του αποκλειστικού δημοσιεύματος των καλών συναδέλφων του ieidiseis.gr. Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στο Μαξίμου και εκεί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη σημείωναν ότι η «συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έδωσε το λάθος μήνυμα».

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες το govnews.gr, για τη θέση του Μπρατάκου έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα του Γιώργου Μυλωνάκη, γενικού γραμματέα της Βουλής αλλά και του νυν αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, διαχρονικού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θέση του Παπασταύρου ίσως μείνει κενή, ακυρωθεί δηλαδή, άλλωστε υπάρχουν άλλοι δύο Επικρατείας: ο Βορίδης και ο Ακης Σκέρτσος. Αν όχι, παίζει (νυχτερινή πληροφορία αυτή) πολύ σοβαρά το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα. Αλλά επικρατέστερο είναι το πρώτο σενάριο.

Όπως και επικρατέστερο να υπάρξουν σήμερα κι άλλες… καραμπόλες κι ένας μικρός, μίνι ως λέμε, ανασχηματισμός.

Αλλάζει η ατζέντα

Μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία και την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας με 159 ψήφους (158 της ΝΔ συν τον ανεξάρτητο Χάρη Κατσιβαρδάως σας είχα εγκαίρως προϊδεάσει) η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα – από σήμερα κιόλας. Εξ ου και η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα κλειδώσει στα 830 ευρώ – μεικτά, φυσικά. Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου ώστε να συμπεριληφθεί και ο τουριστικός τομέας, που εκκινεί από τις αρχές του άλλου μήνα. Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

«Φέρτε της μια ντουντούκα!»

Συνεχείς ήταν οι διακοπές που προκαλούσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τις παρεμβάσεις της σε ομιλητές στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

Ενδεικτικό είναι ότι στη διάρκεια της Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προσπάθησε να την επαναφέρει στην κοινοβουλευτική τάξη. Όταν εκείνη συνέχιζε απτόητη, έφτασε να σχολιάσει σκωπτικά ότι δεν την άκουγε, ζητώντας μάλιστα να της φέρουν μία… ντουντούκα.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε σχόλια όπως «πάμε κι όπου βγει» σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας Μητσοτάκη. Ακόμη κι όταν αντιδρούσαν στα λεγόμενά του κι άλλοι βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας, η φωνή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που ξεχώριζε.

Νωρίτερα, η ίδια είχε δηλώσει κώλυμα να κάνει την ομιλία της πριν από τις 6 το απόγευμα, δημιουργώντας αναστάτωση και καθυστέρηση στη διαδικασία…

Γύρισε και… ξαναφεύγει

Το διήμερο ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο, εν μέσω πολιτικής καταιγίδας, καθώς είχε διμερείς συναντήσεις με τον «σκιώδη» υπουργό Αμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλι, πυροδότησε σενάρια πως ο ίδιος θέλει να μείνει εκτός κάδρου της τριήμερης αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην εισπράξει τη φθορά. Τα σενάρια εν προκειμένω δεν ευσταθούν, καθώς ο υπουργός Αμύνης είχε εδώ και τρεις ημέρες στους ομιλητές και λίγο μετά την άφιξή του αργά προχθές στην Αθήνα, χθες πήγε στη Βουλή για να πάρει τον λόγο στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Και σήμερα αναχωρεί για Κύπρο. Αμ, πώς…

Στο συνέδριο της ΝΔ η Ούρσουλα

Υψηλές παρουσίες αναμένονται στην έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την 5η Απριλίου, στο Ζάππειο. Οι εργασίες θα ανοίξουν παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που έχει διαβεβαιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσία της.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν οι δύο ηγέτες, που συνυπέγραψαν την πρόταση για ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν, ώστε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συν τοις άλλοις, αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία εκλογικά και πολιτικά είναι το ισχυρότερο κόμμα στην ευρωομάδα του ΕΛΚ, καθώς αναδείχθηκε στην κυβέρνηση με 41% και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Το «παρών» στο συνέδριο της ΝΔ αναμένεται να δώσουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου.

Ευλόγως απογοητευμένος

Δεν είναι ευρέως γνωστό ο γιατρός της εθνικής ομάδας είναι παράλληλα και βουλευτής της ΝΔ (και πρώην υπουργός). Πρόκειται για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και ορθοπεδικό Μάριο Σαλμά, ο οποίος φυσικά ακολούθησε την αποστολή της γαλανόλευκης στην Τιφλίδα – και ευλόγως επέστρεψε απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό μας από τη Γεωργία.

Ειρήσθω εν παρόδω Σαλμάς ήταν και πάλι γιατρός εθνικής ομάδας αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. Ήταν το 1999 στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών, τότε που με τον Πύρρο Δήμα τα μετάλλια έρχονταν… σωρηδόν. Και η μοίρα τα έφερε έτσι, με τον Δήμα υποψήφιο ευρωβουλευτή, που ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

 Επιστολική καμπάνια

Ανησυχία για την πορεία της επιστολικής ψήφου υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί διαπίστωσαν μείωση του ρυθμού εγγραφών στη σχετική πλατφόρμα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της διαρροής των e-mails των εκλογέων εξωτερικού, η οποία «πλήγωσε» την υπόθεση, παρότι έχει γίνει σαφές από όλες τις μεριές (και τους απόδημους) ότι η διαρροή αφορούσε στις περσινές λίστες.

Αυτές τις μέρες μάλιστα θα ενταθεί η καμπάνια για την επιστολική, τόσο σε επίπεδο διαφημιστικό όσο και με επισκέψεις κυβερνητικών σε ομογενειακές κοινότητες. Η διαφημιστική καμπάνια ειδικά (για την οποία έχει εγκριθεί συνολική δαπάνη 5 εκατ. ευρώ) πλέον μπαίνει σε φουλ ρυθμούς…

Έμειναν εκτός λίστας

Στα (πρώτα και 29) ονόματα που ανακοίνωσε τις προάλλες η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά ούτε ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας ούτε ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμυράς. Αμφότεροι, εκτός σοβαρού απροόπτου, δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι τελικά. Ο μεν πρώτος «κόπηκε» λόγω της εισόδου του έτερου καθηγητή (και πρώην ΠΑΣΟΚου) Σωτήρη Σέρμπου, ο δε πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος έχει ενημερώσει το Μαξίμου πως είναι προσωπική του επιλογή να μην μπει ξανά σε εκλογική διαδικασία.

Αντιθέτως, παραμένει ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή έστω κι αν η αναζήτηση στελέχους που να προέρχεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζεται από τη ΝΔ.

Οι Ευρωπαίοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ως γνωστό, οι προκριματικές εκλογές για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου, με στόχο την ανάδειξη 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά δεν θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία ενώ «πέντε» συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα ορίσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος θα θέσει ως προτεραιότητα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε υποψηφίους που είτε δεν μπόρεσαν να διακριθούν στις προκριματικές εκλογές είτε εκπροσωπούν κάποιες μειονότητες από την κοινωνία των πολιτών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ενδιαφέρον για την Ευρωβουλή έχουν εκδηλώσει η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νικόλας Φαραντούρης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αννα Βαγενά, πιθανώς να μπει στο κόλπο και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς.

Καλαματιανό θα τους χορέψει

Να δεσμευτεί ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής για το έγκλημα των Τεμπών κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μετά την ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών που δήλωσε χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, πως δεν θα κρυφτεί πίσω από την βουλευτική ασυλία.

Η είδηση είναι αλλού: γιατί μίλησε ο Καλαματιανός και όχι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος; Διότι είχε… γενέθλια και προτίμησε να φύγει νωρίτερα από τη Βουλή. Ενώ είχαν πάρει από δύο φορές τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν… ομιλητή.

Ως μου μετέφερε πηγή, «καλαματιανό θα τους χορέψει ο Κασσελάκης». Αφού βέβαια ορκιστεί στη Θήβα…

Πάει Θεσσαλονίκη ο Ανδρουλάκης

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η επίσκεψή του έχει σχέση με την καμπάνια του κόμματος για τη στέγη και ο κ. Ανδρουλάκης θα επισκεφτεί συγκεκριμένη συνοικία της πόλης, όπου το στεγαστικό πρόβλημα είναι έντονο.

Η επίσκεψη όμως θα έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός την προώθηση της καμπάνιας για τη στέγη, αφετέρου τις ευρωεκλογές. Κι αυτό θα το σηματοδοτήσει και η παρουσία υποψηφίων ευρωβουλευτών από την περιοχή, στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη. Πέραν του Κώστα Χρυσόγονου, που έχει ανακοινωθεί και επισήμως, δεν θα προκαλέσει έκπληξη τυχόν παρουσία των τριών προς ανακοίνωση υποψηφίων, δηλαδή του Σάκη Αρναούτογλου, του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και της Χριστίνας Αλίρη. Λέτε να δούμε και κανέναν… Θοδωρή Ζαγοράκη;

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας