Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Σε θέση αμύνης η… «Εστία» της κυβέρνησης, οι σκέψεις του Τσίπρα...

Κομισάριος: Σε θέση αμύνης η… «Εστία» της κυβέρνησης, οι σκέψεις του Τσίπρα και τα «καυτά» σενάρια για Καραμανλή!

Της αμύνης τα παιδιά…

Η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ. Και να διαψεύδονται, που διαψεύδονται και μάλιστα μετά βδελυγμίας, τα δημοσιεύματα κάθε Κυριακή, δεν βοηθά επικοινωνιακά την κυβέρνηση η οποία εδώ και ημέρες είναι σε θέση αμύνης: μια με την πρόταση δυσπιστίας και την τριήμερη κουβέντα στη Βουλή, την άλλη με τις αποπομπές / παραιτήσεις των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, την επομένη με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη στην «Εστία».

…και η Ραφήνα!

Κρατήστε τα περί Κοττάκη πάντως. Διότι στην κυβέρνηση, καθότι ο δημοσιογράφος είναι και φίλος (πια) μα και συνομιλητής (μη σας πω καθημερινά…) του Κώστα Καραμανλή, μέσα σε μερικά 24ωρα άλλαξε άρδην το σκηνικό εντός κόμματος. Από εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στη Βουλή για νταβατζήδες, για ολιγάρχες των ΜΜΕ, για Βατοπέδι και έσταζε… μέλι για την κυβέρνηση του 2004-09 (άρα έτεινε χείρα φιλίας προς τον πρώην πρωθυπουργό), ήρθε η «Εστία» να τα γυρίσει όλα… τούμπα. Ποια όλα; Μα τη διαρροή, φημολογία κλπ. περί πρόθεσης Μητσοτάκη να προτείνει σε μερικούς μήνες τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 2025!

Θα κριθεί πάντως από την παρουσία, ή μη, του Καραμανλή την Παρασκευή που ξεκινά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο. «Αν δεν εμφανιστεί, το έκαψε οριστικά το χαρτί του στο κόμμα» που είπε μια πηγή. Αν δεν το έκαψε ήδη δηλαδή ελέω… Κοττάκη.

Τελευταίες πληροφορίες λένε πάντως ότι και θα παραστεί και θα μιλήσει (ίδωμεν). Θεωρείται ωστόσο σίγουρη η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά (και θα μιλήσει).

Δεδομένα όμως ο Καραμανλής, έστω κι από τη… Ραφήνα, έχει τρομερό έρεισμα στο κόμμα ακόμη και σήμερα: τις προάλλες στη Βουλή, την ώρα που αναφερόταν ο Μητσοτάκης σε όλα αυτά, στα έδρανα της ΝΔ επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός. Όχι τυχαίο. Κι από τις 11 Μαρτίου σας έχω γράψει για τα σενάρια για την ΠτΔ: δεν είναι όμως βέβαιο αν θέλει να παραμείνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον θώκο.

Πίεση και εκ των έσω…

…δέχεται η κυβέρνηση παρά την (πλήρη) κάλυψη που παρέχει στον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Έσχατο παράδειγμα η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βούλα Πατουλίδου που, κόντρα στη κυβερνητική γραμμή, «άδειασε» τον πρώην υπουργό για τη στάση του στη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών. «Δεν έχει ελαφρυντικά. Εάν ήμουν εγώ στη θέση του νομίζω ότι δεν θα είχα πολιτευτεί. Θα είχα φύγει» είπε η πρώην Ολυμπιονίκης.

Ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει πρόσφατα και άλλα «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ( «δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα την πολιτική ευθύνη») και οι βουλευτές Λευτέρης Κτιστάκης, Φίλιππος Φόρτωμας που τον είχαν καλέσει να παραιτηθεί της ασυλίας του, και ο βουλευτής Γιώργος Σταμάτης, που είχε πει «εάν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα».

Λύση εκ των έσω…

…το λένε στην μπάλα όταν απολύεται ο προπονητής και τον αντικαθιστά ο βοηθός του, ως προσωρινή λύση. Αν και το πρωί της Παρασκευής «έβραζε» η πληροφορία περί μίνι ανασχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακρούει πρύμναν και ίσως τελικά θα καλυφθούν απλώς τα κενά με εσωτερικές μεταθέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν πολυσυμπαθεί τους ανασχηματισμούς, προτιμά να τους αποκαλεί «διορθωτικές κινήσεις».

Πάντως, στο μικρό διάστημα από τις βουλευτικές εκλογές και σε προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση μετρά ήδη τέσσερις παραιτήσεις υπουργών και έναν μίνι ανασχηματισμό. Δεν το λες και λίγο.

Σενάρια πάντως θέλουν να παίρνει ρόλο ως νέος στο Επικρατείας ο νυν γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιος Κουτνατζής, που γνωρίζει καλά το νομοθετικό έργο το οποίο «έτρεχε» ο Παπασταύρου. Ένα άλλο όνομα είναι του Μιχάλη Μπεκίρη, κουμπάρου του πρωθυπουργού και διευθυντή του γραφείου του στη Βουλή ενώ ακούγεται και για τον Σπήλιο Λιβανό, πρώην υπουργό και επιστήθιο φίλο του Μητσοτάκη που είχε αποχωρήσει… άκομψα από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη γνωστή ιστορία με τον Πέτρο Δούκα και τα… βαλιτσάκια στην Ηλεία (ήταν παρών, δεν μίλησε, δεν αντέδρασε, το βίντεο έγινε viral, end of the story).

Άλλωστε οι δυο παραιτήσεις αλλάζουν και την ανθρωπογεωγραφία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήταν δυο πρόσωπα – κλειδιά οι Παπασταύρου και Μπρατάκος. Προσθέστε και τον Δημήτρη Τσιόδρα, που, αν και διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τρέχει για τους σταυρούς, καθώς θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Γι’ αυτό και οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες.

Πανηγυρικό το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη

Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί (ευλόγως) ευφορία καθώς θεωρούν πως η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του βγήκε – και με το παραπάνω. Ενώ, αντιθέτως, η σύγκριση με τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης περί «διεθνών παρατηρητών» στις εκλογές τον εξέθεσε.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι «δεν θα αφήσουμε τον Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί» ενώ σήμερα (αν κάνει πράξη την υπόσχεσή του) ο Ανδρουλάκης θα πάει στον Άρειο Πάγο για το θέμα της «μονταζιέρας».

Επιβάτης… κάρφωσε τον Τσίπρα

Μέσα στον (κυβερνητικό) πανικό χάθηκε και η top είδηση των ημερών. Διότι επιβάτης αεροπλάνου «έπιασε» στα πράσα τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαβάζει ένα κείμενο με τίτλο «Rebranding – Alexis Tsipras», της γνωστής διαφημιστικής εταιρείας Publicis Communications.

Άραγε ο πρώην πρωθυπουργός επανασχεδιάζει τις πολιτικές του κινήσεις και θέλει να ενισχύσει το προφίλ του; Προφανώς. Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο στην παροχή συμβουλών επικοινωνίας και marketing σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σε άλλες μεγάλες πολυεθνικές. Ιδρύθηκε στην Γαλλία το 1926 και στόχος της είναι να προσφέρει στους πελάτες της τεχνογνωσία και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, για να αναπτύσσουν και να ενδυναμώσουν την επικοινωνία τους με τους καταναλωτές.

Κατά τα λοιπά ο Τσίπρας ταξίδεψε σε οικονομική θέση, άνετος και ξένοιαστος, φορώντας πλέον γυαλιά πρεσβυωπίας και δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να επιστρέψει στην πολιτική. Με κάποιον τρόπο… Ειδάλλως, γιατί να ζητήσει να του φτιάξουν μια έκθεση η οποία τον συμβουλεύει τι πρέπει να κάνει για την πολιτική του επαναφορά;

Οι δημοσιογράφοι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Λένε και γράφουν τόσο καιρό για τους δημοσιογράφους που πολιτεύονται με τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πίσω; «Κλείδωσαν» οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές (14/4) για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του. Και, ανάμεσα στους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές, είναι και πέντε δημοσιογράφοι: ο Σπύρος Δενδρινός, η Θεοδώρα Τσαμπάζη, ο Παναγιώτης Τσοχλιάς, η (τέως εκπρόσωπος) Θεοδώρα Αυγέρη και ο Λάμπρος Παναγιώτου της ΕΡΤ.

Μου λένε ότι η Αυγέρη θα βγει πρώτη και με άνεση. Ψηλά είναι και η Τσαμπάζη, σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2022 ενώ δυνατά παίζει και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς που έχει τρομερή απήχηση στο νεανικό κοινό.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας