Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΠεριφέρειεςΣγουρός: Να παγώσουν οι πρόσφατοι διαγωνισμοί που προκήρυξε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο ο...

Σγουρός: Να παγώσουν οι πρόσφατοι διαγωνισμοί που προκήρυξε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο ο ΕΔΣΝΑ

Στην ανακοίνωση του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, κάνει λόγο για «απροκάλυπτη και πρωτοφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» που θα εκτοξεύσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη ή θα χρεοκοπήσουν το φορέα

Να παγώσουν άμεσα όλοι οι διαγωνισμοί προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, για «δευτερεύοντα ή αχρείαστα αντικείμενα» που προκήρυξε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο ο ΕΔΣΝΑ, ζητά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για «απροκάλυπτη και πρωτοφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» που θα εκτοξεύσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη ή θα χρεοκοπήσουν το φορέα.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί, αφενός δεσμεύουν σε βάθος δύο θητειών τον ΕΔΣΝΑ αφετέρου, ο διορισμένος από τον κ. Πατούλη πρόεδρος του, είναι εκ νέου υποψήφιος, ο Γιάννης Σγουρός καλεί τον Νίκο Χαρδαλιά να πάρει θέση και να δηλώσει εάν συμφωνεί με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς ο κ Σγουρός επισημαίνει ότι μετά τον σκανδαλώδη διαγωνισμό 21 εκ. ευρώ για 6ετή απολύμανση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, προκηρύχθηκαν :

– Στις /16-8-2023 για «Υπηρεσίες κομποστοποίησης επιλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων», προϋπολογισμού 50 εκ ε. που αφορά μόλις στο 0,5 τοις χιλίοις των παραγόμενων 2 εκ. Euro τόνων αποβλήτων ετησίως στην Αττική.

Σύμφωνα με αυτό το ποσό, οι πολίτες της Αττικής θα πληρώνουν σχεδόν 5 εκ. ευρώ τον χρόνο τα επόμενα 5+5 χρόνια για την επεξεργασία περίπου 1000-1500 τόνων υπολειμμάτων καφέ, ψαριών και πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα κλπ) για να παραχθούν 1500 τόνοι πέλλετ λιπάσματος γεγονός που διαμορφώνουν το κόστος του, στο ποσό των 3.300 ευρώ / τόνο. Και αυτό, όπως σημειώνεται όταν το κόστος για την κατασκευή της ΜΕΑ Γραμματικού ανερχόταν σε 915 ευρώ / τόνο, για κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 60.000 tn). – Στις 21-8-2023 διακήρυξη για την «Προμήθεια συμπληρωματικού κινητού εξοπλισμού Προγράμματος Συλλογής Χαρτιού, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) οκταετούς διάρκειας» προϋπολογισμού 97.312.100 ευρώ. Σύμφωνα με αυτό οι πολίτες θα πληρώνουν σχεδόν 6 εκ. ευρώ τον χρόνο τα επόμενα 8+8 χρόνια (προαίρεση) για την προμήθεια 60 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων, 70 ηλεκτρικών μικρών φορτηγών και φορτιστών αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή στην πηγή έντυπου χαρτιού.

– Στις 22-08-2023 διακήρυξη για «Προμήθεια 4000 καφέ καπακιών κάδων οργανικών απορριμμάτων 240Λ με βιοφίλτρο», για να αντικαταστήσει αυτά που σχετικά πρόσφατα προμηθεύτηκε χωρίς βιόφιλτρο.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός αφού καταγγέλλει τη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος «όταν η καθημερινότητα έχει γίνει αβίωτη για κάθε πολίτη λόγω της τρομακτικής ακρίβειας», όπως σημειώνει ζητά από την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενος φορείς : «Εδώ και τώρα να παγώσουν άμεσα όλοι οι διαγωνισμοί με παντελώς αχρείαστα ή δευτερεύουσας σημασίας αντικείμενα που δημοπρατεί ο ΕΔΣΝΑ προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υποθηκεύουν το μέλλον του, υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των δήμων της Αττικής και βαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλην των απολύτως αναγκαίων ώστε να επανεξεταστούν από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη. Καλούμε τους συνυποψηφίους μας και δη τον Ν. Χαρδαλιά να πάρουν άμεσα θέση διότι η σιωπή απέναντι σε όσα απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα συμβαίνουν ισοδυναμεί με συγκάλυψη και συνενοχή».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας