Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΗ ΕΟΕ διοργάνωσε τη Διάσκεψη GAMES για την Ισότητα των Φύλων

Η ΕΟΕ διοργάνωσε τη Διάσκεψη GAMES για την Ισότητα των Φύλων

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή φιλοξένησε χθες (25/5) την Ενδιάμεση Διάσκεψη για το έργο GAMES, με θέμα: «Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές προάγουν την ισότιμη ηγεσία στον αθλητισμό».

Συμμετείχαν 8 Ολυμπιακές Επιτροπές (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) καθώς και διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ισότητας των φύλων. Μεταξύ των οποίων, η αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Annamarie Phelps.

Τη Διάσκεψη -που έγινε στην έδρα της ΕΟΕ- διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της ΕΟΕ, στην οποία πρόεδρος είναι η Βασιλική Μιλλούση.

Παραβρέθηκαν, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, o πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της ΕΟΕ Νίκος Ιατρού, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, η Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, η Α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Άννα Στρούμπου και άλλες προσωπικότητες από τον αθλητικό χώρο.

Το έργο GAMES χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει κύριο σκοπό τη προώθηση της ακεραιότητας και τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό υποστηρίζοντας διαρθρωτικές και πολιτισμικές αλλαγές αναφορικά με την ισότητα των φύλων σε θέσεις ηγεσίας και λήψης αποφάσεων εντός των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των αθλητικών Ομοσπονδιών-μελών τους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΕ και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, ανέφερε: «Η επίτευξη της ισότητας των φύλων σε ηγετικές θέσεις δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης και κοινωνικής ισότητας. Έχει επίσης σημαντικά οφέλη για τους οργανισμούς και την κοινωνία συνολικά. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ομάδες ηγεσίας με διαφοροποίηση φύλου τείνουν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, έχουν υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις και είναι πιο καινοτόμες και προσαρμόσιμες.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο μία από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ αλλά αποτελεί και θεμελιώδης Αρχή του Ολυμπισμού. Δουλεύοντας μαζί για να προωθήσουμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία και συμμετοχή στις ηγετικές μας θέσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρότερο και πιο επιτυχημένο Ολυμπιακό κίνημα για το μέλλον».

Η κυρία Μιλλούση έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, μιλώντας  για την προσωπική της εμπειρία: «Όπως πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζετε, έχω λάβει μέρος σε 3 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων στην ενόργανη γυμναστική και έχω κερδίσει 10 φορές το παγκόσμιο κύπελλο στο αγώνισμα της δοκού. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου σε αυτό το όμορφο άθλημα.

Στέκομαι μπροστά σας όχι μόνο ως πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής αλλά και ως μητέρα δύο παιδιών, και ως αθλήτρια που πρόσφατα αποφάσισε να ξαναμπεί ενεργά στον πρωταθλητισμό και να αγωνιστεί ξανά σε υψηλό επίπεδο.

Η βαθύτερη πεποίθησή μου είναι ότι παρά τις προκλήσεις που φέρνει η μητρότητα, δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο για την επίτευξη των ονείρων και των φιλοδοξιών κάποιου, αλλά μάλλον ως πηγή δύναμης και αποφασιστικότητας. Οι αθλήτριες υψηλού επιπέδου αλλά και όλες οι γυναίκες που εργάζονται στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν για να φτάσουν σε θέσεις λήψης αποφάσεων».

Για πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και ομοσπονδίες στην Ευρώπη, η προώθηση της ισότητας των φύλων σε ηγετικές θέσεις ήταν και παραμένει ένα υπαρκτό και δύσκολο ζήτημα. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι απολύτως αναγκαία και το έργο GAMES  αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ισότιμης ηγεσία στον αθλητισμό.

Με την ενδιάμεση διάσκεψη που φιλοξένησε η ΕΟΕ τέθηκαν οι βάσεις για μακροχρόνιες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας κοντά σημαντικούς φορείς και προωθώντας τη συλλογική προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ τέθηκαν υψηλότεροι στόχοι για την επίτευξη της απόλυτης εξισορρόπησης των φύλων στον τομέα της αθλητικής ηγεσίας και διοίκησης.

Την διάσκεψη έκλεισε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, υπογραμμίζοντας: «Ελπίζω η σημερινή διάσκεψη να ήταν για εσάς τόσο πολύτιμη, συναρπαστική και εμπνευσμένη όσο ήταν και για μένα. Αναγνωρίζουμε ότι κάθε χώρα και κάθε άθλημα είναι διαφορετικό. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην κατανομή της ευθύνης για την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ένταξη μεταξύ των εταίρων, αλλά και κοινές προκλήσεις και εμπόδια στην ανάπτυξη της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δραστηριότητες των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Το έργο GAMES αποτελεί μια  απόδειξη για την αυξανόμενη προσοχή στο θέμα της ισότητας των φύλων, καθώς ανοίγει το δρόμο για δομικές και πολιτισμικές αλλαγές».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας