Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: H ante portas παραίτηση από ΝΔ, ο… τραυματίας Τσίπρας και το...

Κομισάριος: H ante portas παραίτηση από ΝΔ, ο… τραυματίας Τσίπρας και το δίκαιο των συνδρομητικών

Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές

Ως «φυσική εξέλιξη» χαρακτήρισαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν πως η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, ουσιαστικά «απαντά» στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.

«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;» αναφέρουν σχετικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Και έχουν δίκιο: πώς γίνεται π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει υπέρ της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές και κατά στις εθνικές εκλογές; Επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «Ναι» επί της αρχής και «Ναι» στην ένσταση της αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε κατά του νομοσχεδίου. «Δεν γίνεται να συμφωνούν επί της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό, τονίζουν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Καθησύχασαν για Βορίδη…

Η δημοσίευση ενός ΦΕΚ σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, δημιούργησε την εντύπωση ότι υπάρχει… μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ρωτήθηκε για το αν υποβαθμίζεται ο Βορίδης, ωστόσο, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ έρχεται απλώς να συμπληρώσει τις αρμοδιότητες Σκέρτσου, ο οποίος έχει αναλάβει και την εθνική στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οπότε μέχρι στιγμής ο Βορίδης παραμένει… ως έχει στην κυβέρνηση, και μένει να φανεί αν μετά το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο Μαξίμου.

…αλλά παραιτείται η Κεφαλά

Είναι πολύ πιθανόν εντός της τρέχουσας εβδομάδας η Μαρία Κεφαλά να υποβάλει στον πρωθυπουργό την παραίτησή της. Γιατί; Διότι παραμένει στην αρχική της θέση σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεδομένου ότι η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν κατέστη δυνατόν να πειστεί σχετικά με το επικείμενο σχέδιο νόμου, το μέλλον της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αμφίβολο.

Άλλωστε, από τη στιγμή που θα καταψηφίσει, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Για τη θέση της Ηπειρώτισσας πολιτικού ακούγεται εντόνως το όνομα της Μαρίας – Νεφέλης Χατζηιωαννίδου.

Ο… τραυματίας Τσίπρας

Ελαφρά τραυματισμένος στο σπίτι του βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός προσφάτως είχε έναν ελαφρύ τραυματισμό, παίζοντας μπάσκετ.

Εξ ου και δεν κατάφερε να παραστεί χθες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, για την εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη θέση του πρόεδρου. Αλλά, ως έμαθα, του έστειλε προσωπικά συγχαρητήριο e-mail.

Υπέρ… ΝΔ ο σύντροφος της Ζωής

Την έκπληξη έκανε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και σύντροφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Διαμαντής Καραναστάσης. Ακομπλεξάριστα και με βιωματική ομιλία ξεκαθάρισε ότι βρίσκει πολλά θετικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ανοιχτά πανεπιστήμια και θα ψηφίσει υπέρ.

Αναγκάζοντας μάλιστα τον παριστάμενο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, να τον συγχαρεί και για τη στάση του και για την επιχειρηματολογία του.

Στα… κόκκινα Στο Κόκκινο

Κλίμα τοξικότητας, «εντολών», απειλών για μειώσεις και ρεβανσισμού καταγγέλλουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον σημερινό διευθυντή, Αδάμ Γιαννίκο και ζητώντας συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το ψήφισμα, μιλούν για «αχρείαστες διαρροές που θέτουν ξανά και ξανά ζήτημα ύπαρξης ή όχι του σταθμού», για περιορισμούς στην επιλογή καλεσμένων στο ραδιόφωνο και ζητούν από τη Διεύθυνση «να σταματήσει να εγκαλεί τους εργαζόμενους στις προσωπικές συναντήσεις μαζί τους, για τις αποφάσεις της συνέλευσης». Επίσης, ζητούν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και θυμίζουν ότι εκκρεμεί συμφωνία με τη διοίκηση για αυξήσεις αναλογικές με τις μειώσεις του 2018.

Ο Κασσελάκης είχε πει ότι θα κάνει τα πάντα για να μην κλείσει. Θα το θυμηθεί;

Το δίκαιο των συνδρομητικών

Σπάνια το δίκαιο, δικαιώνεται. Στη… συνδρομητική περίπτωση, υπάρχουν η Cosmote TV και η Nova που εδώ και καιρό «φωνάζουν» για αθέμιτο ανταγωνισμό στη χώρα. Και άδικο δεν έχουν. Την ώρα που τους έχει επιβληθεί ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10% ανά συνδρομή) διεθνείς πλατφόρμες όπως το Netflix, η Apple TV και το Disney+ περιορίζονται σε ένα… απλό ΦΠΑ.

Τα έχει «ακούσει» από τις δύο πλατφόρμες ο εισηγητής της επιβολής του φόρου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα «άκουσε», έταξε αλλά εντέλει δεν έκανε πρακτικά τίποτε ο Χρήστος Σταϊκούρας (απλά αποφάσισε το «πάγωμα» του φόρου για δύο χρόνια, αλλά στη συνέχεια τον επανέφερε).

Τη λύση δίνει ο ΑΝΤ1 που μετέφερε για τον ΑΝΤ1+ τη φορολογική του στην Ολλανδία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Θα ασχοληθεί ο Κωστής Χατζηδάκης ή θα υπάρξει συνέχεια;

Το παράδειγμα του Giannis

Προς επίρρωση τούτου, ο… Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Giannis έχει πια δική του εταιρεία παραγωγής- αλλά εκτός Ελλάδας, βεβαίως βεβαίως. Ίδρυσε την Improbable Media μαζί με τον παρουσιαστή του ESPN και πρώην παίχτη του NBA, Τζέι Γουίλιαμς. Aν και η εταιρεία λανσαρίστηκε στις 15 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον CEO της, Τζόναθαν Στερν, προετοιμάζει projects εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Ήδη έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκος για την Nike καθώς και ένα διαφημιστικό για την Protergia στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετέχει ο Αντετοκούνμπο. Επίσης έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με το  National Geographic το -διάρκειας 35 λεπτών- ντοκιμαντέρ Flagmakers, που βραβεύθηκε με Emmy.

Δεν θα μπορούσε να εδρεύει η εν λόγω εταιρεία στην Ελλάδα έχοντας σχετικά κίνητρα; Θα μπορούσε. Ας προβληματιστούν οι αρμόδιοι υπουργοί…

Κίνητρο στους βουλευτές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ειδοποίηση, προκειμένου ν’ αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους έως τις 28 Φεβρουαρίου, έστειλε στους βουλευτές ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς για τους περισσότερους εκπνέει εκείνη την ημέρα η μίσθωση leasing. Το προεδρείο επιχειρεί να πείσει περισσότερους βουλευτές να επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούνται υψηλότερο μίσθωμα, άρα και ακριβότερα αμάξια.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του έθνους που εκλέγονται στην Α’ Αθηνών, στην Ανατολική Αττική, στον Βόρειο, Δυτικό και Νότιο τομέα Αθηνών, στη Δυτική Αττική και στην Α’ και Β’ Πειραιώς δικαιούνται πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο όχημα με μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 470 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Αν όμως επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε το μίσθωμα εκτινάσσεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ουκ ολίγα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας