Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΣΥΡΙΖΑ: Μονοψήφια και… μονοθέσια – Ή αλλάζει, ή βουλιάζει

ΣΥΡΙΖΑ: Μονοψήφια και… μονοθέσια – Ή αλλάζει, ή βουλιάζει

Το μονοψήφιο ποσοστό που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντονίζει πολλούς και τους αποδιοργανώνει μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Το μόνο θετικό είναι πως σε σύγκριση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη υπερέχει και υπάρχει καλό κλίμα για τον ίδιο στην κοινωνία – αλλά κυρίως από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεχής πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αποτυπώνει μια πολύ μεγάλη απόσταση των ψηφοφόρων με το κόμμα που γιγαντώθηκε επί Αλέξη Τσίπρα. Οι περίπου πέντε μήνες που βρίσκεται στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άλλαξαν προς το καλύτερο πολλά ως προς τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος. Αντίθετα ενισχύουν συνεχώς τον προβληματισμό εν όψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΗΝ DIGITAL ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOVNEWS WEEKLY»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μαραντζίδης, που διετέλεσε και σύμβουλος στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία, σύντομη, περίοδο προ της συντριπτικής ήττας του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, είπε προ ημερών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει». Και δεν ήταν μόνο αυτή η διαπίστωση, αλλά το σοκ για τους γνωρίζοντες έγινε πιο ισχυρό όταν δεν απέκλεισε να πέσει και στην τέταρτη θέση με το σκεπτικό ότι η κοινή γνώμη θεωρεί το ΚΚΕ πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει ανοικτά με τη δεύτερη θέση.

Τις πταίει; Ο Διονύσης Τεμπονέρας το ανέφερε ορθά στην Πολιτική Γραμματεία, όταν σημείωσε ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Η άποψη περί αμφισημίας θέσεων υποστηρίζεται από πολλούς για μείζονα θέματα της επικαιρότητας, όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη διάσπαση και παρά την επιθυμία Κασσελάκη να αλλάξει η βιτρίνα του κόμματος δεν έχουν γίνει πολλά, δεν εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα. Το γεγονός ότι δεν έχει δώσει εικόνα φρέσκια και δεν πείθει προβληματίζει πολλούς, καθώς διαπιστώνουν ότι το κόμμα έχει χάσει και τους δικούς του ψηφοφόρους. Η πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis το επιβεβαιώνει: μόνο το περίπου 50% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023, δηλαδή πριν απ’ περίπου οκτώ-εννέα μήνες, ταυτίζονται και εξακολουθούν να τον στηρίζουν.

Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Διαβάζεται… με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας