Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΣικάγο γίναμε | Εγκληματικότητα, ζήτημα με πολυπαραγοντικές αιτίες

Σικάγο γίναμε | Εγκληματικότητα, ζήτημα με πολυπαραγοντικές αιτίες

Η έξαρση της βίας και το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη μετά τη χθεσινή δολοφονία. Ο 70χρονος Αιγύπτιος, αποφασισμένος να σκοτώσει, εισέβαλε στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας, αφαίρεσε εν ψυχρώ τη ζωή τριών ανθρώπων και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του.

Θύματα η Μαρία Καρνέση, αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, ο γαμπρός της Αντώνης Βλασσάκης και ο καπετάνιος Ηλίας Κουκουλάρης. Πριν ανοίξει πυρ, ο δράστης φέρεται να είπε «ήρθα να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς». Ήταν υπάλληλος της εν λόγω εταιρείας για 36 χρόνια και πρόσφατα είχε απολυθεί.

Ζούμε σε μία εποχή, στην οποία βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από ειδήσεις για γυναικοκτονίες, μαχαιρώματα ανηλίκων και εγκλήματα.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνονται στις οθόνες μας σκηνές από γκανγκστερικές ταινίες.

Οι ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί.

Οι πολίτες φοβούνται για την ασφάλειά τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Τι έχει οδηγήσει στην έξαρση της βίας στην κοινωνία μας;

Γιατί κινδυνεύει ο μέσος Έλληνας και ο μέσος Αθηναίος, όταν στα πεζοδρόμια των πόλεων  υπάρχουν άνθρωποι που τραβάνε με ευκολία την καραμπίνα ή το μαχαίρι και αφαιρούν τις ζωές των άλλων;

Η εγκληματικότητα αποτελεί ένα ζήτημα με πολυπαραγοντικές αιτίες, αλλά η μοντελοποίηση των συμπεριφορών, ο μιμητισμός, η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα συνέβαλαν στην έξαρση.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, άλλωστε, μετά την ακρίβεια, οι πολίτες εκφράζουν τη  μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα.

Η πραγματική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα σε καθεστώς ασφάλειας. Και βέβαια δεν είναι ασφαλής ο πολίτης που ζει υπό καθεστώς συνεχούς καταπίεσης, όπως δεν είναι ελεύθερος ο πολίτης που ζει υπό καθεστώς διαρκούς φόβου.

Η δημόσια ασφάλεια ως ζητούμενο αποτελεί μαζί με την οικονομία το μέγιστο θέμα που αφορά στην καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας