Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΚοινωνική δικαιοσύνη: Προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή

Κοινωνική δικαιοσύνη: Προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή

20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου ο ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή.

Πρόκειται για έναν βασικό στόχο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις αυξανόμενες ανισότητες, τις συγκρούσεις τους αποδυναμωμένους θεσμούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων να βρίσκονται στο μικροσκόπιο για την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή οικονομία και φροντίδα για τους νέους, αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων, των οικονομικών κρίσεων και των καταστάσεων που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν αναγκαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο λόγος καλύτερης λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας και στοχεύει στην ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την εργασία και την προσωπική ανάπτυξη ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου και στον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα

Η επιτυχημένη σύνδεση μεταξύ Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Συνοχής επιφέρει μια ισχυρή και σταθερή κοινωνία, όπου οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης στην επίτευξη μιας καλύτερης ζωής για όλους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πρόσφατα τη σημασία της δίκαιης κατανομής του πλούτου ως απαραίτητης προϋπόθεσης διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο με θέμα: «Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Από τη φύση της η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά κατανομής πόρων ωστόσο οι ανάγκες είναι ατελείωτες… Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο εάν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στο να επιμερίζεται ο πλούτος που δημιουργείται. Αυτό σημαίνει καλύτεροι μισθοί, η αγορά εργασίας γίνεται πιο ανταγωνιστική».

Δυστυχώς στον κατάλογο του 2019  για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη και για στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και ανάπτυξης, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στην 36η από τις 41 χώρες. Τα κριτήρια, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας σε αυτήν τη θέση είναι η φτώχια, η εκπαίδευση, η αγορά εργασίας, η διαγενεακή δικαιοσύνη, η υγεία, η κοινωνική ένταξη και η έλλειψη διακρίσεων…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας